Zoveel verschil van preken
Redactie Refoweb | 6 reacties | 21-01-2013| 10:23
Vraag
Als God direct met zijn kinderen communiceert hoe kan het dan zijn dat er zoveel verschil van preken is? Dan heb ik het alleen nog maar over de reformatorische gezindte. In de ene kerk is het helemaal hopeloos (wat o.a. blijkt uit het aantal deelnemers aan het avondmaal), in andere kerken is men op zoek naar de grootste gemeenschappelijke deler (wat uit veel zaken blijkt). Wat me daarnaast opvalt is dat kerkenraden (en gemeenteleden) uit verschillende kerkverbanden elkaar vaak het liefst mijden en dat er allerlei vooroordelen heersen. Zegt God hier niets over tegen zijn kinderen of heeft iedereen misschien zijn eigen referentiekader en gewoonten? Of zijn er misschien heel veel 'dwaalleraars' zoals men mij vroeger zo vaak verteld heeft?
Antwoord
Zie voor het antwoord deze url.
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Natuurlijk kan Hij in bijzondere situaties ook bijzonder spreken... Daar zijn vele getuigenissen uit de zendingswereld het voorbeeld van!
Verder behoren (helaas) de meeste preken tot de categorie 'bijbeluitleg' en niet tot het 'profetisch spreken'.
Ik bedoel naar wat er staat.
En God spreekt tot ons door Zijn Woord en ook door de uitleg daar van, de prediking.
De Heilige Geest past het toe in het hart.
Let niet op alle verschillen maar zie op Hem, en vraag of je in Zijn wegen en waarheden mag wandelen.
En net als bovenstaande reactie kan de Heere ook op bijzondere wijze spreken, naar ik meen gebeurd dit meestal bij mensen die niet het Woord hebben. De Heere werkt dan door dromen bv.
Als ik de evangelien lees, dan valt mij op dat Jezus gehoorzaamheid verkondigd: Volg Mij! Kom tot Mij! Dat is het eerste wat Hij de discipelen vraagt. Hij zegt in eerste instantie niets over een nodig zondebesef. Hij houdt ze de redding voor. En volgens mij zijn daar predikanten ook voor. Als er in een preek dus geen redding en geen onverdiende genade te vinden is, dan mist er iets. Dan worden we als de Farizeers in de tijd van Jezus, of de Rooms-katholieke kerk in de Middeleeuwen. Dan krijgen geestelijke leiders de macht. Dat was vroeger, en nu is dat er zeker ook. Wetticisme zal er altijd blijven bestaan.
Als preken geen vrucht brengen, moeten ze van de boom afgehouwen worden. Dan moet er kritisch gekeken worden naar wat we aan het doen zijn, want het is vaak een sterk teken van afwijking van de Schrift. Daar moeten we altijd naar terug. Menselijk opgebouwde theologien zijn gelijk aan de moderne wetenschap: een handvat voor de mens om God niet meer nodig te hebben, want de richtlijnen staan in onze theorie.
Daarom: Lees elke dag je Bijbel en bid of God je helpen mag in het lezen en in het leven ernaar!