Al het slechte om je heen

dr. G. W. Marchal | 2 reacties | 18-01-2013| 12:25

Vraag

Hoe kan je nog op God vertrouwen en in Hem geloven als je al het slechte om je heen ziet? Ik kan dat niet, sorry.


Antwoord

Deze vraag is zo oud als de wereld, althans sinds er mensen zijn, zich bewust van alles wat er om hen heen en in henzelf gebeurt. Ik heb dan ook niet de pretentie om deze vraag van een antwoord te voorzien. Dan zou ik wellicht in aanmerking komen voor de Nobel-prijs.

Van fundamenteel, anders gezegd, van cruciaal belang is de vraag: wie is God? Ik gebruik met opzet het woordje "cruciaal" omdat daarin het woord "kruis" (in het Latijn: crux) verborgen is. Wie vanuit de omstandigheden waarin mensen verkeren zich een beeld van God probeert te vormen, loopt hopeloos vast en verdrinkt in de ellende. De enige die de naam "God" verdient, is -naar mijn stellige overtuiging- Hij, Die Zijn Naam heeft gezegd en Zijn aangezicht onthuld, Zijn gezicht getoond heeft. Ten diepste in die Ene, die Immanuël heet, dat is: God met ons. Deze Ene is de weg van het lijden gegaan, is afgedaald tot het allerlaagste punt: het kruis. Een God dus, die Zelf het lijden niet heeft geschuwd, maar het doorlicht door Zijn presentie.

Ik besef heel goed dat een mens, worstelend met deze dingen, niet verder komt dan stamelen en stotteren, maar dat hier een "handwoord" is, daarvan ben ik overtuigd. Het woordje "handwoord" heb ik overigens niet zelf bedacht. Ik heb het geleerd van een collega, dr. André Troost, die een onvergetelijk boek schreef over de vraag, die ons hier bezig houdt: "Morgen zal het Pasen zijn - Een rondgang om het waarom van het lijden" (het verscheen aanvankelijk in 1993 met als ISBN 90-239-1567-4; het is opnieuw verschenen bij Boekencentrum - Zoetermeer). Ik wil de vragensteller dringend vragen dit boek te lezen en op grond van dit 'huiswerk' de vragen te heroverwegen. Een antwoord wordt niet gevonden, ook geen rijmwoord. Een "handwoord" is een handreiking om niet te verdwalen en niet te verdrinken. Troost weet waarover hij schrijft, maar dat zal de zorgvuldige lezer duidelijk worden.

Ds. G. W. Marchal

Lees meer artikelen over:

lijden
Dit artikel is beantwoord door

dr. G. W. Marchal

  • Geboortedatum:
    13-09-1943
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Welsum (33%)
  • Status:
    Inactief
34 artikelen
dr. G. W. Marchal

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Hanna
18-01-2013 / 16:11
luister dit eens;
http://www.cip.nl/artikel/33209/Sterven-betekent-voor-mij-niet-doodgaan
wie weet mag je er wat aan hebben!
MUS
19-01-2013 / 08:37
Zou je het willen? (sorry)
Er is nog veel meer te zeggen over God en 'het-slechte-in-deze-wereld'. Cruciaal is daarbij mijn vraag...
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Spurgeon, de prins van de predikers

Waarom wordt Spurgeon de prins van de predikers genoemd? Omdat hij zo goed kan prediken? Hij de juiste accenten legt? Hij zoveel bekeerlingen heeft gehad? Hij een gave van prediking heeft? Waarom prec...
Geen reacties
18-01-2007

Kind van God wil niet meer leven

Ik weet een kind van God te zijn en toch wil ik liever niet meer leven. Maar dat is toch niet bijbels? Wat moet ik nu doen?
Geen reacties
18-01-2004

Reageren op Refoweb

Beste lezer, Mijn vraag is misschien een vreemde eend in de bijt: Waarom geven sommige mensen op deze site, na een vraagstelling (die vaak veel moeite heeft gekost), zo'n veroordelende reactie? De ee...
11 reacties
18-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering