Exegese van Ralf Erskine

Ds. C. Harinck | 2 reacties | 26-12-2012| 15:14

Vraag

Aan ds. C. Harinck. De verbazing van mij werd groot bij het waarnemen dat Ralf Erskine, Prediker 9:14-15 geheel (naar de beste uitleg) heeft vergeestelijkt. Hoever is dan de exegese vrij in de uitspraak "mits ze niet in strijd is met het overige der Schrift"? Analogie toepassen, zo stelt u, mag toch alleen maar als de Schrift er aanleiding toe geeft. Nu is het tot daar aan toe als de stad -bijvoorbeeld- overgebracht wordt naar Ps. 48 en "een stad op een berg" uit het evangelie. Maar het lijkt best te ver te gaan, als de koning (als belegeraar) niet alleen de duivel zou zijn (daar kunnen we inkomen), maar zelfs als God aangemerkt wordt in Zijn strenge rechtvaardigheid (wat er op lijkt dat God Zijn eigen Kerk bestrijdt). En ook dat de wijze arme man met Christus vergeleken wordt, met een verwijzing naar: dat hij arm is geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zoudt rijk worden. Overigens valt niet te ontkennen dat in deze preek Erskine wel is te herkennen in de rijke evangelie-aanbieding, zoals we van hem gewend zijn en dat hij ook zeker niet de bekende (mis)standen in de genade aanreikt, uiteraard wel de bijbelse standen. Kunt u op dit raadsel enig antwoord geven?


Antwoord

De exegese is niet de sterkste zijde van de gebr. Erskine. Je merkt dat zij meer predikers van een bepaald onderwerp zijn, of zo de Marrow men dat noemden: "topic preaching." Wanneer je als predikant over een tekst wil preken en Erskine er op naleest, stelt de exegese je bijna altijd teleur. Maar de inhoud is geweldig!

Zo zie je dat dit ook mensen van hun tijd waren. Ik hoop dat je er overheen kunt zien en het vele goede in hen weet te waarderen. Blijft natuurlijk wel staan: "die afdoet of toedoet aan het Woord", die zal Gods ongenoegen op zich laden. Maar de Erskines doen, ook al passen zij de allegorie te sterk toe, toch niet af aan de gehele tendens van Gods Woord. Hun opvattingen berusten geheel op de Schrift.
 
Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

Erskinevergeestelijken
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
257 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
MUS
26-12-2012 / 18:27
Zo zie je maar... Een goede boodschap betekent nog niet een goede exegese.
Toch is Erskines boodschap zeer welkom in onze tijd.
Regel voor Bijbeluitleg: neem de tekst allereerst letterlijk. Dat geldt ook voor het Kerstevangelie, Genesis, Openbaring en profetieen!
dominerik
27-12-2012 / 15:54
Ondertussen is het dan wel de vraag of de Schriften wel werkelijk serieus worden genomen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Heil zien in relatie

Ik heb een probleem dat mij al jaren bezet, maar waar ik gewoon niet uitkom. Helaas is er ook niemand -op mijn vriend na- met wie ik dit kan delen. Ik heb al meer dan vijf jaar verkering, maar ik vraa...
3 reacties
26-12-2013

Refocafés

Wat vind u van zogenaamde refocafés (Nijkerk, Rhenen, Gorinchem, Wezep)? Is het verantwoord om hier de vrijdag-, en of zaterdagavonden door te brengen?
Geen reacties
26-12-2004

Omgaan met slachtoffer misbruik

Ik ben bevriend met iemand die verschillende keren seksueel misbruikt is door een gemeentelid. Hoe kun je het beste omgaan met mensen met zo'n achtergrond? Hoe komt het dat diegene weinig tot niets me...
Geen reacties
26-12-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering