Verschil CGK en Ger. Gem.
Ds. G. van de Groep | 12 reacties | 28-11-2012| 09:27
Vraag
Wat is het verschil tussen de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Gemeente? Ik ben bezig om iemand echt te leren kennen en ik hoop dat ik het uit kan bouwen tot een relatie. Maar deze vraag staat mij heel erg in de weg... Ik ben op het moment nergens meer lid meer van. Maar degene waar ik nu mee om ga is wel lid van de Gereformeerde Gemeente. Ik sta wel achter die leer, maar niet achter de toepassing die veel dominees daarvan maken. Wat moet ik nu doen? En wat is het grote verschil of juist overeenkomst van deze twee kerken?
Antwoord
Ik vind het eerlijk gezegd een wat hachelijke onderneming om een oordeel te geven over een bepaald kerkverband. Je zit al gauw op het spoor van: welk verband zit goed en welk niet. Daar komt bij dat gemeenten binnen een bepaald kerkverband onderling ook kunnen verschillen.
Als ik dan toch hier iets zeg over beide kerkverbanden dan geldt dat de officiële leer. Beide kerkverbanden willen het Woord van God laten klinken en onderschrijven de drie formulieren van Enigheid (de Heidelberger Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en Dordtse Leerregels). De Gereformeerde Gemeenten hebben echter naast de formulieren van Enigheid in 1936 nog zes artikelen geformuleerd die met name de uitverkiezing betreffen. Praktisch komt het erop neer dat de beloften van het Evangelie alleen maar bestemd zijn voor de uitverkorenen. In de Christelijke Gereformeerde Kerken worden de beloften aan een ieder welmenend aangeboden. Je mag in de CGK op je doopbeloften pleiten, terwijl in de Gereformeerde Gemeenten deze beloften eigenlijk geen waarde voor je hebben als je niet uitverkoren bent. Dit alles bepaalt in de praktijk de toon van de prediking en vooral de toepassing in de prediking. Ik denk dan ook dat wanneer je niet achter de toepassing kunt staan, je ook niet achter de leer kunt staan.
Ik wil er echter nog wel iets aan toevoegen wat mijns inziens veel belangrijker is. Namelijk of het jou en je meisje alleen maar gaat om een uiterlijke band aan een gemeente of dat er bij jullie beiden een oprecht verlangen is om de Heere te leren kennen. Bij welk kerkverband je ook wilt behoren, het beslissende is dat je een persoonlijke levende geloofsband en geloofsomgang leert kennen met de Heere Jezus Christus. Zonder persoonlijk geloof dat de Heilige Geest door het Evangelie in ons hart werkt en waardoor we Christus als de Zaligmaker van ons leven en de Verzoener van onze zonden leren kennen, blijft ons leven een verloren leven, in welke kerk we ook zitten. Lees Zondag 7 van de Heidelberger Catechismus maar eens na. Daarom zoek persoonlijk en samen met het meisje dat je wilt leren kennen de Heere, terwijl Hij Zich nog steeds laat vinden.
Ds. G. van de Groep
Dit artikel is beantwoord door
Ds. G. van de Groep
- Geboortedatum:07-04-1944
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Heerde
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Wanneer de preken kloppen met wat God in Zijn Woord zegt, dan is het m.i. goed. Wanneer dit afwijkt van wat God zegt, dan is het niet goed. Christus moet centraal staan.
In de Bijbel roept God ons op om ons te bekeren! En niet om te gaan lopen bakkeleien over 2, 3 of 586.000.000 verbonden.....
@dorieng: Zolang ik nog mensen uit de GG hoor zeggen dat ze het vreemd vinden dat er in de CGK wordt geleerd dat men op de doopbeloften mag pleiten, is deze misstand nog steeds aan de orde binnen de GG. Misschien niet eens zo zeer met zoveel woorden gezegd, maar de uitwerking van de prediking is dan wel dat het pleiten op de beloften niet mag, en da's misschien nog wel veel gevaarlijker...
En daarbij: Als God iets belooft mag je Hem er op aanspreken, Hem vragen die beloften ook te vervullen!
Als je alleen wat aan de beloften hebt als je weet dat je uitverkoren bent schiet je er geen klap mee op, want dan ben je een kind van God, en heb je de vervulling van de beloften al gekregen.
Als ik mijn dochter een ijsje beloof, en het haar ook geef, dan hoeft ze naderhand toch niet meer te vragen om dat ijsje? Dan kan ze alleen maar zeggen: Dank je wel papa voor het lekkere ijsje.
@dorieng: Ik hoor ook regelmatig van mensen die het in de GG niet meer uithouden vanwege de wettische structuur daar. Lees de vragenrubriek er maar op na.
Laten we elkaar niet affikken, maar laten we zoeken naar wat bindt, en laten we elkaar in liefde blijven zoeken.
<i>Aan ds. Van de Groep naar aanleiding van deze vraag "Verschil CGK en Ger. Gem". Ik vraag me af of u misschien in de war bent met de Ger. Gem. in Ned., omdat u schrijft dat het Evangelie alleen maar bestemd is voor de uitverkorenen. Ik weet dat het in de Ger. Gem. in Ned. wel zo staat beschreven, maar volgens mij in de Ger. Gem. niet. Maar in de prediking is het ook niet terug te horen dat het evangelie alleen voor de uitverkorenen is. En de doop wordt juist uitgestald als pleitgrond, heb ik zelf meerdere dominees horen zeggen in onze gemeente. Klopt dit, of staat het wel beschreven maar wordt er niet naar gepreekt? Misschien dat een Ger. Gem.-dominee er ook wat over kan zeggen.</i>
Antwoord: Zie voor het antwoord onderstaande urls:
http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/942
http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/943
http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/2373
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gereformeerde_Gemeenten
De christelijke gemeente is niet het uitgangspunt voor een relatie tussen man en vrouw.
Het kan namelijk gebeurden dat je in je leven gaat veranderen van mening over een leer.
Misschien wel de leer van die oude geliefde die niet doorging , omdat hij . zij niet in dezelfde kerk zat.
Dat zou betekenen dat er dan maar 1 "zuivere "leer is. En die is er ook: En dat is in de bijbel , en niet bij een bepaalde christelijk gemeente.
Ja er zijn reformatorische mensen die ik ken,die beweren bij "de zuivere" leer te kerken.