Lieve man met autistische trekken
Redactie Refoweb | 3 reacties | 26-11-2012| 11:56
Vraag
Sinds kort heb ik vrouw (half 30) contact met een lieve man. Onlangs is bij door een deskundige vastgesteld dat hij autistische trekken heeft. Ik had ook al wel gemerkt dat hij soms wat anders reageert, maar niet overdreven raar zeg maar. Hij is nu erg aan het twijfelen of een relatie wel zin heeft. Hij wil dat graag, maar wil mij niet beschadigen met zijn beperking e.d. Ik weet niet hoe ik hier op moet reageren. Ik wil graag bij hem blijven en hem daar ook in steunen. Hij zit nog aan het begin van het traject. Maar worden bijvoorbeeld deze trekjes op den duur meer zichtbaar e.d.? Hebben jullie suggesties? En misschien dat ook partners van mensen met autisme willen reageren. Alvast bedankt.
Antwoord
Zie voor het antwoord onderstaande urls:
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/19212
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/18848
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/18628
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/16282
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/14114
https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/13163
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Inmiddels ben ik dus getrouwd heb een baan en 3 kinderen. We hebben wel wat aanpassingsproblemen gehad in ons huwelijk omdat je de zekerheden die je meeneemt soms moet bijstellen, met name als er kinderen zijn. Hoewel dat in elk gezin speelt kan dat aanpassen in het geval van autisme wat lastiger zijn.
Ik ben nu 56 en heb door mijn diagnose minder problemen dan daarvoor. Nu weet ik namelijk waardoor het komt als het me te lastig wordt waardoor ik het allemaal makkelijker van me af kan laten glijden.
Als je een partner vindt en je bent verliefd dan betekent dat volgens mij dat je aardig bij elkaar past. Autisme wordt niet ernstiger naarmate je ouder wordt, je kunt het alleen wel steeds beter verbergen.
Problemen ontstaan wanneer het niet bespreekbaar is of wanneer het door de persoon zelf of door de relatie niet geaccepteerd wordt. Acceptatie is zoals altijd de enige manier om elkaar voldoende te kunnen respecteren.
Mijn moeder had geen andere man willen hebben en van mijn vrouw heb ik ook nooit gemerkt dat ze liever een partner zonder autisme had gehad; we passen bij elkaar en dat verklaart het voor mij.
Ofwel wel of geen autisme speelt geen rol als je eerst goed nagaat of je bij elkaar past, of je het autisme kunt accepteren en of het bespreekbaar is en blijft. De grootste ellende kan ontstaan als na een diagnose blijkt dat een van beide of beide het autisme niet accepteert. Ik ken echtparen waar dit speelt. Volgens mij komen daar de gruwelverhalen vandaan.
Kuindert
Ik hou van hem en neem hem ook in die dingen zoals hij is. De tweede helft van de reaktie van Kuindert daar sluit ik me volledig bij aan. Praten en accepteren is wel heel belangrijk.
Zodat je je goed realiseert dat samenleven met wel heel anders is dan even een gezellig avondje met..
De veelgehoorde opmerking van partners van...zoals ik ze in de praktijk van mijn werk tegenkom is: ik ben een totaal ander persoon getrouwd dan waar ik verkering mee had.
Dat kan heel moeilijk zijn!