Bidden in vaktaal

Ds. N.P.J. Kleiberg | Geen reacties | 07-03-2004| 00:00

Vraag

Wat ik me afvraag: waarom gaan mensen altijd moeilijke woorden gebruiken als het om het geloof gaat? Mijn vader bid elke zondag een vrij gebed voor het eten. Hij gaat dan een soort van 'vaktaal' gebruiken. Ik weet zeker dat mijn broertje van zeven daar niks van snapt! Dit valt me ook vaak op in de kerk, tijdens preken enzo. Waarom is dat toch?


Antwoord

Of we moeilijke woorden moeten nalaten, dat geloof ik niet. Of we moeten vertellen wat die moeilijke woorden betekenen is iets anders. Ik denk bijvoorbeeld aan het woord: consciëntie. Dat woord betekent geweten. Maar als ik nu elke keer, als ik dat woord tegenkom, het direct al vertaal in geweten, dan zullen de kleine kinderen als ze groter geworden zijn en in oudere boeken lezen en het woord consciëntie tegenkomen, niet meer weten wat dat betekent.

Elk ‘vak’gebied heeft zijn eigen taal. Kijk maar naar de computer taal. En hoewel die taal zeker niet gemakkelijk is, en vaak ook nog in het Engels, weet mijn kleinzoon van zeven jaar al wel wat die woorden betekenen. Daarom een wedervraag: als we eens moeilijke woorden horen, vragen we dan na die tijd wel eens wat ze betekenen? Of gaat onze interesses er niet naar uit? Ja, dan zeggen we al gauw: het is mij te moeilijk. Iets waar je hart naar uitgaat, daarvoor doe je je best om het te begrijpen.

Daarbij moeten we ook niet vergeten, dat al maken we de woorden nog zo begrijpelijk, dat we dan ineens sneller bekeerd zullen zijn. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er al heel wat nieuwe vertalingen gekomen en er komen er nog meer bij, want de Statenvertaling is te moeilijk voor de jongeren. Het moest gemakkelijker en begrijpelijker worden gemaakt. Maar ondanks al die vertalingen heb ik nu niet kunnen bemerken, dat er ineens veel meer kinderen, jongeren en ouderen bekeerd werden. Hoe komt dat? Omdat het daar niet in ligt. En dan nogmaals: we mogen best wel (meer) vragen, als woorden moeilijk zijn of onbegrijpelijk, wat ze betekenen. Maar als de Heilige Geest in mijn hart gaat werken, dan gaat mijn hart er naar uit. En dan blijken ineens dat een heleboel moeilijke woorden niet zo moeilijk meer zijn.
 
Ds. N. P. J. Kleiberg

Lees meer artikelen over:

biddentale Kanaäns
Dit artikel is beantwoord door

Ds. N.P.J. Kleiberg

  • Geboortedatum:
    03-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Achterberg
  • Status:
    Actief
78 artikelen
Ds. N.P.J. Kleiberg

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Steeds meer bespreekbaar

Ik raak de laatste tijd steeds meer in verwarring door de verschillende visies die binnen de reformatorische gezindte heersen. Dingen die altijd vast lagen, zijn nu opeens 'bespreekbaar'. En dan denk ...
3 reacties
07-03-2012

Vorm van incest

Ik heb ongeveer een jaar verkering met een lieve jongen van 20 jaar. We kunnen ook echt alles bespreken met elkaar, omdat er veiligheid en vertrouwen is. Een tijdje geleden vertelde mijn vriend me ech...
12 reacties
07-03-2013

Er tegenop zien om te gaan trouwen

Veel antwoorden heb ik al doorgenomen en bij sommigen heb ik ook wat steun kunnen vinden. Met name als het gaat om twijfels over je relatie. Ik heb gemerkt dat dat ook bij mij sterk van m'n stemming a...
Geen reacties
07-03-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering