Psalmen en gezangen in de eredienst

Redactie Refoweb | 5 reacties | 09-11-2012| 12:49

Vraag

Ik moet een beschouwing/betoog/uiteenzetting schrijven over het zingen of het niet zingen van psalmen en gezangen in de eredienst. Nu is mijn vraag: Wat houd de eredienst in? En waarom zou je alleen maar gezangen en psalmen moeten zingen? Als je heel globaal kijkt kun je christenen in twee groepen opdelen, de refo's en de evangelischen. Of is dat te kortzichtig?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2481 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
rotterdam1
09-11-2012 / 13:35
Dat is wel erg kort door de bocht ;

Christendom: 2,1 miljard
=================
Rooms-katholicisme: 1,147 miljard
Oosters-orthodox: 240 miljoen
Protestantisme: (schattingen vanaf 350 miljoen)
Pinksterbeweging/Evvangelisch: 150 miljoen (schattingen lopen zeer uiteen)
Afrikaanse Onafhankelijke christelijke kerken: 110 miljoen
Anglicisme: 77 miljoen
Gereformeerd/Hervormd/Presbyterianisme/Calvinisme: 75 miljoen
Baptisme: 70 miljoen
Methodisme: 70 miljoen
Lutheranisme: 64 miljoen
'Latter Day Saint movement': 12,5 miljoen (onderdeel van Restaurationisme)
Adventisten: 12 miljoen
Apostolisten: 10 miljoen (onderdeel van Pinksterbeweging)
Jehova's getuigen: 7,1 miljoen
'Stone-Campbell Restoration Movement': 5.4 miljoen (onderdeel van Restaurationisme)
Overige Christelijke Groeperingen: 5 miljoen
katlheen
09-11-2012 / 15:13
LOL, het christendom in grofweg 2 groepen....Beiden zijn van na de reformatie....Alsof alles van daarvoor (en daarna) niet christen is..:-)
Dorah
09-11-2012 / 17:14
Het antwoord op de allerlaatste vraag is ' ja'.
Boekentip: ' Gods lof op de lippen' van de auteur Smelik.
janvanverweg
10-11-2012 / 09:31
het is idd te simplisties om als onderscheid refo vs evangelisch te maken.
maar ik begrijp het wel :)
er zijn christenen die vooral denken of iets wel mag, of het niet verboden is. andere christenen lijken daar helemaal niet mee te zitten en vragen zich eerdrr af of het God verheugd of niet. het heeft m.i. te maken met He je God kent. als rechter die je leven zal oordelen of als Vader die je liefheeft en het beste met je voor heeft.

vergelijk het met je liefde uten naar je vrouw; mag je alleen de sonnetten van Sjeeks Pier gebruiken of is het toegestaan om eigen expressie te gebruiken in je liefdes uiting?
Maar hier ga ik al een stap te ver, eerst oet duidelijk worden waarom ze uberhaubt zingen in de kerk! om de tijd te vullen, om onszelf te 'leren', om iets van onszelf met God te delen, om anderen te stichten? ?

veel reformatorischen zijn behoudend in hun uitingen. het oude is goed, het nieuwe is onbekend, wat onbekend is wekt argwaan, zou het wel toegestaan zijn? je vind dit soort vragen veel in deze vragen rubriek.

veel evangelischen benadrukken de relatie met God. vanuit hun Gods kennis durven ze vrij te leven, praten en handelen in omgang met God en gemeente zaken. ze weten zich kind aan huis bij God.

maar dit onderscheid maakt mensen niet refo of evangelisch. de meeste refo's die ik ken weten zich een kind van God en leven vanuit die vrijheid. ook ken ik evangelischen die zichzelf de vrijheid in Christus misgunnen door angstvallig regeltjes na te leven.
de hang naar regeltjes naleven is een oud gegeven, lees de Galaten brief maar.
janvanverweg
10-11-2012 / 09:48
over de eredienst. wat houdt het in. tja ook daar verschillen de meningen sterk over. voor de een is het mens gericht; het (verstandelijk) leren staat centraal. Gods wil en wet en wezen wordt naar de mens toe geduid. dit leren staat vaak zo centraal dat het in de liederen toe terug te vinden is. weten is doen lijkt het motto.
anderen zullen zeggen dat in de eredienst vooral God centraal moet staan. de liederen zullen dan bovenal uitinginen naar God toe zijn. andere liturgische onderdelen vanuit dit denken zijn op gericht om de mens op God gericht te krijgen en houden. de preek is minder dogmatisch maar sterk appelerend. vaak wordt in evangelische gemeentes verzucht dat 'we weer moeten...' oproep na oproep appel na appel. vanuit het op God gericht zijn wordt de mens telkens opgeroepen dichter tot God te komen. na bekering wordt groei verwacht. hier zou het motto kunnen zijn 'doen toont begrijpen'

ik hoop dat de tegenstelling helpt in je denken over eredienst. wat is het? waarom doe je het? wat kan je eruit weglaten zonder dat het geen eredienst meer is. wat kan je niet toevoegen zonder de eredienst om zeep te helpen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Schuldbelijdenis doen in andere kerk

Ik heb gezondigd tegen het zevende gebod en heb daar ook last van. Ik ben dooplid van een Oud. Ger. Gem. in Ned. Mag ik schuldbelijdenis doen in een andere Oud. Ger. Gem. in Ned., waar je geen lid ben...
Geen reacties
09-11-2007

Verborgen zonde

Ik heb een vraag over verborgen en openbare zonden. Wanneer is iets een verborgen zonde? Tijdens mijn studie heb ik twee jaar in het buitenland gestudeerd. Als ik toen in het buitenland een zonde heb ...
Geen reacties
09-11-2016

Bijbelverhalen en mythen

Onderstaand citaat stond in het RD, uitgesproken door Franca Treur. Is dit echt zo? Hebben christenwetenschappers hier een weerwoord op? Ik word hier heel erg door in verwarring gebracht. Help!! “Tijd...
1 reactie
09-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering