Steeds verder in de schulden
drs. J(oke) Ronner-Wattel | 7 reacties | 28-09-2012| 13:33
Vraag
Eigenlijk wil ik meer mijn hart luchten dan dat ik een vraag heb. Ik heb namelijk schulden. Al een heel aantal jaren. Er is helemaal niemand die ervan af weet. Niemand die er iets van merkt (waarschijnlijk) omdat ik zelf ook altijd doe alsof er niets aan de hand is. Ik 'vergeet' het zelfs vaak, totdat er weer een rekening op de mat valt waarvan ik niet weet hoe ik die moet betalen. Maar ik raak steeds verder in de schulden, steeds vaker gebeurt het dat ik iets niet kan betalen en er een betalingsregeling voor moet treffen die ik vervolgens ook niet kan betalen. Steeds vaker dat ik moet liegen over mijn financiën. Wat moet ik doen?
Antwoord
Er is maar één oplossing voor je probleem en dat is dat je hulp zoekt. Je vertelt niet hoe groot je financiële problemen zijn, maar je zegt dat je steeds verder in de schulden raakt. En het ziet er niet naar uit dat het je lukt om je problemen zelf op te lossen. Je komt zo steeds verder in de problemen, niet alleen financieel. Ook je relaties met anderen staan onder druk omdat je moet liegen. Mogelijk heb of krijg je ook last van gevoelens van somberheid, angstklachten, piekeren of slaapproblemen. Daarnaast ga je op een ontwijkende manier met de problemen om, door te 'vergeten' dat je een probleem hebt. Deze manier van omgaan met problemen heeft nog nooit voor een oplossing gezorgd.
Je moet iemand in vertrouwen nemen en openheid van zaken geven. En niet meer uitstellen of wachten want iedere dag wordt je probleem groter, door bijvoorbeeld rente of incassokosten. Vraag iemand die enig verstand heeft van financiën, bijvoorbeeld een familielid of een diaken uit je gemeente om met jou je financiële situatie in kaart te brengen. Geef openheid van zaken, houd geen schulden achter. Dit is heel moeilijk, je schaamte zal je parten spelen, maar het is de enige oplossing. Je kunt dan samen bekijken hoe je uit de schulden kunt komen en voorkomen dat je nieuwe schulden krijgt. Mogelijk kom je in aanmerking voor schuldsanering (wsnp, wet schuldsanering natuurlijke personen). Op de website van het Nibud kun je hier verdere informatie over vinden.
Nog één waarschuwing: ga niet zo maar in zee met schuldhulpverleners die je via internet kunt vinden. Soms beloven ze gouden bergen, maar ze zijn niet allemaal betrouwbaar!
Sterkte toegewenst!!
Joke Ronner-Wattel
Dit artikel is beantwoord door
drs. J(oke) Ronner-Wattel
- Geboortedatum:26-06-1960
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerd Vrijgemaakt
- Woon/standplaats:-
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Joke Ronner is GZ-Psycholoog
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Succes en sterkte ermee!
@JohannaW60: Refoweb bepaalt niet zelf welke reclames er te zien zijn. Dat doen de computers van Google-ads en die zoeken de meest relevante reclames uit voor het onderwerp. In dit geval geld. Je kunt het volgens mij wel melden - even een mailtje naar de beheerders van Refoweb - en dan wordt 'ie weggehaald. Wel even op een andere reclamebanner klikken hè, dan verdienen diezelfde beheerders ook nog wat :-)
Haar schulden en geleend geld bij vrienden en familie was in de duizenden euro's gelopen..
De diaconie heeft haar geholpen, ze wilde het wel aan hen terugbetalen. Dat was goed, ze heeft nu een renteloze lening die ze maandelijks afbetaald. Gisteren vertelde ze me dat ze over 2 jaar er weer helemaal bovenop is, je moet even door je schaamte heen. Maar wat een opluchting als iemand je dan dwingt te bekijken hoe je er werkelijk voor staat en je dan wil helpen.