Rituelen bij oosterse vechtsporten

Ds. A.S. van der Lugt | 5 reacties | 26-09-2012| 09:08

Vraag

Bepaalde vechtsporten, zoals judo en karate, hebben hun oorsprong in oosterse godsdiensten als het zen-boeddhisme. Bij sommige van zulke sporten moet je ook meedoen aan bepaalde rituelen die herinneren aan de oosterse herkomst, bijvoorbeeld het brengen van een bepaalde groet. Is het eigenlijk wel verantwoord om als christen aan zulke sporten mee te doen?


Antwoord

Het is juist dat in Oosterse religies alles een betekenis heeft. Zo kan de Indiase groet "namaste" door hindoes worden uitgelegd als : "ik groet de god of het goddelijke in jou." Toch zijn er ook Indiase christenen die deze groet gebruiken. Zij denken die uitleg er niet bij, maar bedoelen het slechts als een vorm van respect voor de medemens.

Ook is het mogelijk dat gewoonten van betekenis veranderen door de tijd. De kerstboom is ontstaan in een heidense situatie (de viering van de overwinning van het licht op het duister), maar is in de loop van de tijd geworden tot een vorm van versiering in de Kersttijd. Een christen die een dergelijke boom in huis haalt is daarmee niet iemand die een heidens ritueel uitvoert.

Zo kan ook het groeten bij Oosterse vechtsporten neutraal worden gebruikt. Het is niet zo dat je zomaar ineens occult belast wordt. Maar het is wel zaak alert te zijn. Als de trainers of leiders van de oefeningen wel de religieuze inhoud benadrukken, is het zaak te ervan te distantiëren. En als je bij jezelf opmerkt dat dergelijke gewoonten je leven met Christus gaan belemmeren, moet je er ook mee stoppen. Want niets mag je afhouden van de ongedeelde toewijding aan de Heer van je leven.

Hartelijke groeten,
Ds. A. S. van der Lugt

Lees meer artikelen over:

boeddhismeoccultsport(en)
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.S. van der Lugt

  • Geboortedatum:
    17-06-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Delft
  • Status:
    Actief
32 artikelen
Ds. A.S. van der Lugt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Samanthi
26-09-2012 / 12:03
Beste dominee van der Lugt

Toch heb ik mijn twijfels, kan je dan net als of meedoen?
Ik denk dat je dan op heel glad ijs terecht komt.
Omega
26-09-2012 / 18:26
Mooi nuchter antwoord. Als ik tijdens Tae Kwon Do mijn hoofd buig richting mijn tegenstander is dat omdat hem begroet en mijn respect naar hem betuig. Dat heeft niets met een of ander suf boedhabeeldje te maken. Dat is zelfs niet doen alsof.
anna30
26-09-2012 / 22:50
Eens met de dominee. Ik heb een tijdje karate gedaan en ook daar heb je te maken met groeten. Ik zie dat als respect en begroeting naar mijn tegenstander en leermeester.

Er zijn wel meerdere gebaren en rituelen die door andere culturen anders geïnterpreteerd worden.
Race406
27-09-2012 / 10:51
Nuchterheid die ik wel mag! Niet alles is meteen duivels of je wordt "de hel in gesleurd". Gelukkig maar!!
dkw
27-09-2012 / 13:50
Biljarten en kaarspelen komen ook uit een cafe bijvoorbeeld, niet zo'n nette herkomst.
Is er dan iets mis met het spelletje opzich? Nee toch?

Zo ook de vechtsporten, het is een groet van respect, geen groet richting één of andere god.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Barendjes verlangen

Toen wij ons kindje kregen ontvingen wij een mooi cadeau, namelijk een boek: “Barendjes verlangen.” Nu ben ik begonnen met dit boekje te lezen met een van onze andere kinderen, maar ik vraag me af of ...
7 reacties
26-09-2016

Inshallah en mashallah

Ik zie dat er al wat vragen zijn gesteld over het verschil tussen de naam Allah en God. Mijn vraag is echter wat praktischer; namelijk over het gebruik daarvan. In de cultuur waar ik vandaan kom is he...
Geen reacties
26-09-2016

Ik ben zelf begin 20; een keer verkering gehad (half jaar). Voor deze tijd was ik al erg kritisch naar jongens toe (zo van; ik doe niet zómaar wat), maar nadat m’n verkering uit was is dit nog veel sterker geworden (...)

Ik ben zelf begin 20; een keer verkering gehad (half jaar). Voor deze tijd was ik al erg kritisch naar jongens toe (zo van; ik doe niet zómaar wat), maar nadat m’n verkering uit was is dit nog veel st...
Geen reacties
26-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering