Uitspoeling

drs. J. de Jongh-van Hoof | 1 reactie | 13-09-2012| 12:14

Vraag

Ik heb een vraag van medische aard, hoewel met een ethische dimensie. In hoeverre is 'uitspoeling' mogelijk om zwangerschap (na bijvoorbeeld verkrachting) te voorkomen? En ook niet onbelangrijk; hoeveel tussentijd er maximaal kan zijn voor een succesvolle actie. Speciale vrouwenteams (ook bestaande uit vrouwelijke personen) zouden dit uit kunnen voeren.


Antwoord

Voor zover ik weet wordt nergens 'uitspoeling' geadviseerd als anticonceptie. Het is uitermate onbetrouwbaar. Cijfers over de kansen op zwangerschap na 'uitspoeling' heb ik ook niet kunnen vinden.

Overigens wordt direct  'uitspoelen' en wassen na een verkrachting niet geadviseerd zodat sperma en andere sporen verzameld en bewaard kunnen worden voor eventueel DNA en ander onderzoek. Daarmee kan de dader vastgesteld worden.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruiksperma
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
272 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
drj
15-09-2012 / 00:46
"Uitspoelen" werd vroeger als anticonceptie gebruikt omdat er niks anders was.
Het vermindert inderdaad de kans op zwangerschap , in de literatuur wordt gezegd tot ongeveer de helft (60%)
minder. Het is dus niet erg betrouwbaar. De eerste Spermacellen zijn al kort na gemeenschap (minuten) in de eileiders. Ze kunnen het eitje dan nog niet meteen bevruchten, omdat ze nog wat rijpen moeten.
Veel spermacellen verzamelen zich in kleine 'kanaaltjes' in de baarmoedermond, waar ze nog dagen in leven kunnen blijven.
Alleen spermacellen die nog niet de baarmoeder in zijn gereist, kunnen eventueel verwijderd of gedood worden. Uitspoelen is daar waarschijnlijk minder effectief, het lijkt verstandiger een zaaddodend middel te gebruiken. Bovendien zei dr. De Jongh-van Hoof het al: het is verstandig naar een arts te gaan, die ook bewijsmjddelen verzamelt.
M.a.w. het idee is op het eerste gezicht niet slecht, maar het kan een zwangerschap niet zeker voorkomen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Sterven en niet meer zondigen

Mag je God vragen om te sterven, omdat je niet meer wilt zondigen?
Geen reacties
13-09-2014

Eiceldonatie

Mijn man en ik zijn begin 30 en nu een paar jaar getrouwd. Helaas hebben we nog geen kinderen mogen ontvangen. Onlangs hebben we gehoord dat dat komt doordat er bij mij sprake is van prematuur ovariee...
Geen reacties
13-09-2019

Vreemdeling in nieuwe gemeente

Ruim een half jaar geleden zijn we naar een andere kerkelijke gemeente gegaan. In de vorige gemeente hadden we geen vrienden of kennissen, ook de kinderen niet. Ik hoopte dat we in deze gemeente een n...
4 reacties
13-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering