Uitspoeling
drs. J. de Jongh-van Hoof | 1 reactie | 13-09-2012| 12:14
Vraag
Ik heb een vraag van medische aard, hoewel met een ethische dimensie. In hoeverre is 'uitspoeling' mogelijk om zwangerschap (na bijvoorbeeld verkrachting) te voorkomen? En ook niet onbelangrijk; hoeveel tussentijd er maximaal kan zijn voor een succesvolle actie. Speciale vrouwenteams (ook bestaande uit vrouwelijke personen) zouden dit uit kunnen voeren.
Antwoord
Voor zover ik weet wordt nergens 'uitspoeling' geadviseerd als anticonceptie. Het is uitermate onbetrouwbaar. Cijfers over de kansen op zwangerschap na 'uitspoeling' heb ik ook niet kunnen vinden.
Overigens wordt direct 'uitspoelen' en wassen na een verkrachting niet geadviseerd zodat sperma en andere sporen verzameld en bewaard kunnen worden voor eventueel DNA en ander onderzoek. Daarmee kan de dader vastgesteld worden.
José de Jongh-van Hoof
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Het vermindert inderdaad de kans op zwangerschap , in de literatuur wordt gezegd tot ongeveer de helft (60%)
minder. Het is dus niet erg betrouwbaar. De eerste Spermacellen zijn al kort na gemeenschap (minuten) in de eileiders. Ze kunnen het eitje dan nog niet meteen bevruchten, omdat ze nog wat rijpen moeten.
Veel spermacellen verzamelen zich in kleine 'kanaaltjes' in de baarmoedermond, waar ze nog dagen in leven kunnen blijven.
Alleen spermacellen die nog niet de baarmoeder in zijn gereist, kunnen eventueel verwijderd of gedood worden. Uitspoelen is daar waarschijnlijk minder effectief, het lijkt verstandiger een zaaddodend middel te gebruiken. Bovendien zei dr. De Jongh-van Hoof het al: het is verstandig naar een arts te gaan, die ook bewijsmjddelen verzamelt.
M.a.w. het idee is op het eerste gezicht niet slecht, maar het kan een zwangerschap niet zeker voorkomen.