Kerkgeschiedenis

prof. dr. M.J. Paul | Geen reacties | 22-06-2012| 13:14

Vraag

Aan ds. M. J. Paul. Ergens in een lezing die ik via internet beluisterde (overigens zeer bedankt dat u hierover lezingen houdt!) zegt u dat er maar weinig boeken worden gelezen over de vroegere kerk. Er wordt, als er over de kerkgeschiedenis wordt gesproken, vaak Augustinus, Luther, Calvijn etc. aangehaald en dat is het dan. U zei dat u er heel wat andere boeken zijn. Ik zou graag wat meer te weten willen komen van de eerste christengemeente/vroege kerk ten aanzien van genezing/bevrijding/geloofsleven/getuigenissen/doop/verkondiging van het woord etc. Zou u wat titels kunnen geven die voor een jongere te lezen zijn? Ik ben niet iemand die dikke academische boeken door kan nemen, maar misschien weet u wat titels die voor een jonge mensen te lezen zijn.


ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vraagsteller,

Er is over het algemeen weinig kennis van de visie van de vroege kerk op genezing en bevrijding van demonische machten. Hierover heb ik geschreven in "Vergeving en genezing: ziekenzalving in de christelijke gemeente" (Boekencentrum, 1997 en herdrukken, de hoofdstukken 3, 4 en 5). Robert Doornenbal heeft hierover gepubliceerd in M. J. Paul (red.), "Geestelijke strijd: demonie en bevrijding in christelijk perspectief "(Boekencentrum, 2002 en herdrukken, hoofdstuk 4). Daar wordt weer naar andere literatuur verwezen.
 
Een niet zo moeilijk geschreven recentere studie in het Engels is: Andrew Daunton-Fear, "Healing in the Early Church: The Church’s Ministry of Healing and Exorcism from the First to the Fifth Century", Studies in Christian History and Thought (Milton Keynes: Paternoster, 2009).

Laat ik twee voorbeelden nemen uit de vroege kerk. De eerste is Athanasius. Deze kerkvader is bekend geworden door zijn strijd tegen de ketter Arius, en een geloofsbelijdenis is zelfs naar hem genoemd (achterin je psalmboekje). Veel minder bekend is dat hij een periode in Egypte is geweest en daar bij de woestijnmonniken allerlei wonderen van genezing en bevrijding meegemaakt heeft. Athanasius heeft daarover later een verslag geschreven. Het taalgebruik is af en toe wat vreemd voor ons en ook zijn wij terughoudender over de waarde van ascese en het monnikendom, maar het gaat mij nu om de genezingen en bevrijdingen die gebeurden. Er is een Nederlandse vertaling van dit geschrift: Athanasius van Alexandrië, "Verleidingen in de woestijn, het leven van de heilige Antonius de Grote", vertaald en toegelicht door Vincent Hunink, Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam 2002; tweede, electronische versie 2005. Tot voor kort was deze tekst te lezen op internet, maar volgens deze website wordt nu een nieuwe editie voorbereid.

Een tweede voorbeeld is Augustinus. Hij heeft aan het eind van zijn leven (gestorven in 430) veel genezingswonderen meegemaakt. Zijn biograaf Possidius vertelt hoe Augustinus onder tranen bad voor enige bezetenen en dat die ook werden bevrijd. Ook kwam een man met een zieke vriend en vroeg of Augustinus (die toen ernstig ziek was) zijn hand op hem wilde leggen, opdat hij genezen zou worden. Augustinus gaf ten antwoord, dat hij, als hij die macht had, die eerst op zichzelf zou toepassen. Daarop verklaarde de bezoeker dat hij een visioen had gekregen waarin de woorden gesproken werden, "Ga naar bisschop Augustinus, opdat hij zijn hand op hem mag leggen en hij zal genezen worden." Toen Augustinus dit hoorde, gehoorzaamde hij en onmiddellijk werd de zieke genezen.

Een goed leesbaar algemeen boek over de vroege kerk is Michael Green, "Evangelie-verkondiging in de eerste eeuwen." Telos-boek (Goes, Amsterdam, 1979), mogelijk nog tweedehands te krijgen.

Prof. dr. M. J. Paul

Lees meer artikelen over:

Augustinuskerkgeschiedenisoudvader
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
271 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Twijfelen of het goed zit

Ik las op jullie pagina advies rond twijfel en relatie/verloving/verliefdheid/bij de juiste partner zijn. Ikzelf ervaar in mijn relatie ook vaak twijfel, maar heb gemerkt dat twijfel niet persé hoeft ...
Geen reacties
22-06-2020

Ontwerp Ark van Noach zijn tijd ver vooruit

Onze dominee vertelde pas dat de afmetingen van de Ark van Noach dezelfde verhoudingen hebben als moderne zeeschepen. Het geeft aan dat het ontwerp erg goed in elkaar zat en dat het ontwerp zijn tijd ...
Geen reacties
22-06-2021

Bezig met satanisme

Sinds een jaar geleden houd ik mij bezig met satanisme. Hier heb ik de andere kant leren kennen. Zo zie ik dode mensen die wat van me willen. Ik word 's nachts gekweld door geesten en leeft met een be...
7 reacties
22-06-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering