Avondmaal dichter bij kinderen brengen
Ds. J. Roosenbrand | 9 reacties | 09-06-2012| 10:03
Vraag
Wat kunnen mijn kinderen (basisschoolleeftijden) doen tijdens Avondmaalsdiensten om dit sacrament te -leren- begrijpen en het ook te maken als iets belangrijks en niet alleen voor 'grote' mensen? Ze vinden het vaak erg lang duren en hebben er weinig mee omdat het zover van hen afstaat. Hoe breng ik het dichterbij, zodat zij niet alleen tegen de diensten opzien maar ook bijvoorbeeld erover na leren denken?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
Een begrijpelijke en herkenbare vraag (wij hebben zelf ook drie kleine kinderen). In veel kerken is de viering van het Heilig Avondmaal inderdaad een ver-van-mijn-bed gebeuren voor kinderen. Dat geeft trouwens wel te denken. Mijns inziens zou het goed zijn als we onze kinderen leren verlangen naar het Avondmaal, door te laten zien wat het voor ons betekent. Dat kan zijn door gesprekken (komende zondag vieren we het Heilig Avondmaal, weet je wat dat betekent?). Maar het is ook belangrijk dat het in onze gebeden genoemd wordt. Ik ken ook mensen die in de week voorafgaand aan de viering een vastendag houden. De kinderen hoeven daar dan niet aan mee te doen, maar zo zien ze wel wat het voor jou betekent.
Verder vind ik het geen gezonde ontwikkeling dat jonge mensen vaak pas belijdenis afleggen van het geloof op of (soms ver na) hun 18e verjaardag. Waarom niet eerder: op 12, 13 of 14-jarige leeftijd? Als ze begrijpen en geloven wat het avondmaal is? Zoiets zou je wel eens kunnen inbrengen op een huisbezoek en/of op vereniging, bijbelstudie of (kleine) wijk.
Er zijn trouwens ook kinderbladen met vragen over de betekenis van het Heilig Avondmaal (bijv. n.a.v. de geschiedenis van de uittocht uit Egypte en Pesach). Dat is voor kleinere kinderen, je zou met een groepje in je eigen gemeente kunnen werken aan verschillende werkbladen die kinderen juist in de avondmaalsdiensten kunnen invullen, met concrete vragen over de viering. Daar kan je thuis dan weer verder over praten.
Hartelijke groet en Gods zegen toegewenst,
Ds. H. J. Roosenbrand
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J. Roosenbrand
- Geboortedatum:05-07-1978
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerd Vrijgemaakt
- Woon/standplaats:Hoofddorp/Haarlemmermeer
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
http://www.hertog.nl/artikel.aspx?ean=9789055516469