Bijnadoodervaring
prof. dr. M.J. Paul | 4 reacties | 23-04-2012| 16:09
Vraag
Wat als iemand echt overleden is. Een bijnadoodervaring is volgens mij meer een soort van comateuze toestand. Als iemand gereanimeerd wordt en na 10 minuten weer tot leven is gewekt, moet de ziel toch ergens zijn geweest? Iemand is dan feitelijk gezien overleden en weer tot leven gewekt?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Het is medisch gezien moeilijk het exacte moment te bepalen waarop iemand overlijdt. De vroegere antwoorden "niet meer ademhalen" en "hartstilstand" zijn niet nauwkeurig genoeg, nu allerlei functies van het lichaam door apparatuur overgenomen kunnen worden. Tegenwoordig gaan de medici vaak uit van de hersenfunctie: in het ziekenhuis toont een vlakke lijn op de monitor dat er geen hersenactiviteit meer is. In alle gevallen is het een benadering op basis van waarnemingen.
Inderdaad is er bij een "bijnadoodervaring" nog geen echte dood ingetreden, zoals de naam al zegt. Reanimatie wordt toegepast wanneer bepaalde lichaamsfuncties uitgevallen zijn, maar vermoedelijk nog niet alle. Na verloop van tijd blijkt of de reanimatie lukt of niet. Wanneer de reanimatie slaagt, kunnen we niet zeggen dat iemand in de korte periode daarvoor (minder dan een uur) volledig gestorven was. Het is dus niet nodig om te denken dat de ziel ergens tijdelijk geweest is.
In de Bijbel staan enige voorbeelden van hen die werkelijk dood zijn geweest en weer tot leven kwamen, zoals Lazarus en de heiligen die uit de graven kwamen op Goede Vrijdag (Mat. 27:52-53). Wij weten niet wat er in de dagen van hun dood gebeurd is. Meestal nemen de uitleggers aan dat die dagen niet meer herinnerd kunnen worden, omdat na hemelse ervaringen het anders niet meer mogelijk is ‘gewoon’ op aarde te leven. Het zijn zaken die voor ons verborgen zijn. De aandacht gaat meer uit naar de eeuwige bestemming, en wordt vergezeld van de aansporing het leven te zoeken en te vinden in Jezus Christus.
Een mooi boek over wat er volgens de Bijbel gebeurt na de dood, is Harmen U. de Vries, "Hoe worden de doden opgewekt? Op zoek naar de contouren van het opstandingsbestaan." Boekencentrum te Zoetermeer, 2011.
Prof. dr. M. J. Paul
Dit artikel is beantwoord door
prof. dr. M.J. Paul
- Geboortedatum:13-03-1955
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Oegstgeest
- Status:Actief
Bijzonderheden:
-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ze kennen Jezus niet maar hebben iets moois gezien.
Ze zijn niet bang meer voor de dood en leven verder zonder onze Heiland en denken Hem niet nodig te hebben.
En zonder Jezus gaan ze voor eeuwig verloren.