Voorganger legt functie niet neer
dr. G. W. Marchal | 2 reacties | 02-04-2012| 14:54
Vraag
Begin september 2011 heb ik jullie mijn verhaal verteld. Onze voorganger heeft mij gebeld en om vergeving gevraagd. Inmiddels is het eind maart 2012 en is dit verhaal bekend geworden. Hij heeft dit verhaal bevestigd aan een andere oudste van de gemeente, die erop stond dat hij zijn functie neer zou leggen. Dat deed hij niet. Toen heeft de oudste gezegd: dan leg ik mijn functie neer. De vrouw van deze voorganger is inmiddels overleden en sinds december heeft deze voorganger weer een relatie. Hij heeft nu de gemeente om vergeving gevraagd, maar hij weigert dus zijn functie neer te leggen. "God bepaalt of ik voorganger blijf." Wij zijn met een groep weg gegaan en zijn kapot van verdriet. Wij missen onze gemeente en willen best vergeven, maar dan moet deze voorganger zijn functie neerleggen. De hele gemeente is verscheurd. Wat moeten wij doen?
Antwoord
Lieve mensen,
Wat een drama! Ik probeer mij voor te stellen wat er in dergelijke omstandigheden met jezelf, maar ook met je geloof gebeurt. Wanneer je samen leeft van de vergeving -niet als een goedkoop gebaar dat niet verder gaat dan je velletje, maar tot op het bot- kun je samen een nieuwe start maken. Al lezend denk ik: hier is sprake van een repeterende breuk. Deze voorganger heeft het in zich om zich ten onrechte aan anderen te binden. Wie houdt zo'n mens tegen? De gemeente waarin dit alles plaats grijpt, is zelfstandig -veronderstel ik- in deze zin: er is geen instantie buiten de gemeente die bindende uitspraken kan doen. Daarom kan de betreffende voorganger zijn plaats blijven bezetten, daarbij als argument hanterend: "God bepaalt of ik voorganger blijf."
De keuze die gemaakt dient te worden is uiterst moeilijk. Toch zie ik slechts twee mogelijkheden: de voorganger legt zijn functie neer en geeft de gemeente de gelegenheid een nieuw hoofdstuk op te slaan. Wanneer hij onverzettelijk blijft, is er geen andere weg dan deze kring verlaten. Je kunt niet ten koste van alles ergens bij blijven.
In Christus verbonden,
Ds. G. W. Marchal
Dit artikel is beantwoord door
dr. G. W. Marchal
- Geboortedatum:13-09-1943
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Welsum (33%)
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Hierdoor kan je hopelijk meer terugvallen op de organisatie en bemiddeling van andere externe voorgangers als hun oudsten. Het kan het probleem tussentijds verzachten waardoor er gewerkt kan worden naar een oplossing (met name als het gaat om statutaire en juridische zaken)
Je zult niet de eerste gemeente zijn die hulp van andere gemeenten krijgt, met name als er een panel van voorgangers wordt gevormd ;)
kijk een bij <a href="http://www.friendsforministries.nl/index.cfm?main_id=9&navigation_id=9">FMF</a> (klik) voor een overzicht van adressen
Gods wonderlijke zegen toegewenst
Natuurlijk moeten wij bidden voor deze familie, dat zij ook weer recht tegenover God kunnen staan. ook voor de voorganger in kwestie, maar er zal toch veel moeten gebeuren wil deze gemeente weer op vertrouwen kunnen functioneren.