Haptotherapie

drs. A.C. van Beest | Geen reacties | 07-08-2002| 00:00

Vraag

Is haptotherapie in strijd met een christelijke denkwijze?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Het beantwoorden van de vraag over haptonomie heeft lang geduurd. Ik heb informatie afgewacht van dr. C. N. M Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij en van Skepsis, die mij -bij monde van de heer J. W. Nienhuys- onder andere het volgende geantwoord hebben.

Haptonomie is iets specifieks Nederlands: ontwikkeld door de fysiotherapeut Frans Veldman, die er een dik en onbegrijpelijk boek over schreef, getiteld "Haptonomie, wetenschap van de affectiviteit". Het is een soort behandeling die berust op een bepaalde manier van aanraken.

Renckens (voorzitter Vereniging tegen Kwakzalverij) citeert uit het boek Moderne Kwakzalverij: "Het is juist door deze psychotactiële kwaliteit van het haptonomische contact dat de, aanvankelijk nog min of meer vrijblijvende rationele contactarme, die in eerste instantie grotendeels appelleert aan het existentiële lichaam, overgaat in een zekerheid biedende, bevestigende ontmoeting die dit lichaam depasseert en de mens als bezield wezen in de integraliteit van zijn zijnswijze opvat." Onbegrijpelijke taal dus.

Vervolgens schrijft Renckens: "Het laat zich het best samenvatten als een broeierige mix van gevoelvolle aanraking en keukenmeidenpsychologie."

Een haptonomische arts/beoefenaar schreef er zelf over in bijna niet te begrijpen taal: "De toekomst zal ongetwijfeld uitwijzen hoe de niet te ontkennen, daar objectief verifieerbare, fenomenaliteit van menselijk affectief contactgedrag, zoals deze zich in de haptonomie manifesteert, zich verhoudt tot door artificieel ingrijpende methoden opgeroepen reacties, en ook hierin zal de geschiedenis weer tot een justificering van de verhoudingen voeren."

Deze gegevens laten geen twijfel bestaan over de herkomst van haptonomie. Ik kan niets zeggen over het al dan niet occult zijn, maar op grond van bovenstaande wel adviseren iedereen zich ervan te onthouden.

Adri C. van Beest

Lees meer artikelen over:

natuurgeneeskunde
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.C. van Beest

  • Geboortedatum:
    24-10-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Gereformeerd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
drs. A.C. van Beest

Bijzonderheden:
Drs. van Beest is overleden op 4 mei 2007

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) Hoe kan het dat een preek in de Oud Ger. Gem. het Woord van God is en een preek in de Chr. Ger. Kerk ook? (...)

In alle kerken wordt het Woord van God gehoord. Achter de stem van de dominee klinkt de stem van God. Dat wat de dominee spreekt, zijn niet zíjn woorden maar de Woorden van God. Toch is er een heel g...
Geen reacties
07-08-2007

Waar komt eigenlijk het idee vandaan dat alleen monogamie mag? Immers in het OT had Abraham ook bijvrouwen en Salomo zelfs een hele harem (...)

Waar komt eigenlijk het idee vandaan dat alleen monogamie mag? Immers in het OT had Abraham ook bijvrouwen en Salomo zelfs een hele harem. En in de vier evangeliën wordt er over seks ook helemaal niet...
Geen reacties
07-08-2006

Dochter is depressief en heeft zelfmoordneigingen

Hoe kan ik weer goed contact met mijn dochter krijgen? Ze is al een poos depressief en heeft zelfmoordneigingen. Wat moet ik? Ik ben echt radeloos.
Geen reacties
07-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering