Spaanse vlieg
drs. B. de Jong | 2 reacties | 20-09-2011| 17:11
Vraag
Aangezien mijn vrouw zelden opgewonden wordt, zijn we op zoek gegaan op internet en hier kwamen we een lust opwekkend middel tegen, Spaanse vlieg. Onze vraag is of dit medisch verantwoord is om te gebruiken? Of zijn er ook andere middelen voor?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Geachte heer en mevrouw,
Afrodisiaca zijn middelen waarvan wordt gemeend dat ze de geslachtsdrift verhogen. Hiervan is Spaanse vlieg een oude bekende. Het middel heeft zijn naam te danken aan de kever Lytta vesicatoria, welk behoort tot de grote groep van blaarkevers. Deze kever wordt zo genoemd, vanwege de blaartrekkende, irriterende stof cantharidine die ze uitscheidt. Juist deze irriterende werking van cantharidine maakt de kever geliefd als afrodisiacum. Na inname zou een verhoogde doorbloeding van de schaamstreek een lustopwekkende werking hebben.
Tot op heden is er, ondanks hardnekkige geruchten op internet, geen bewezen effectiviteit van de Spaanse vlieg op het verhogen van de geslachtsdrift. Daarentegen is inname van cantharidine geassocieerd met ernstige bijwerkingen, zoals epilepsie, stollingsstoornissen, nierfunctiestoornissen en ernstige schade aan het maag-darmstelsel. Daarnaast zijn verschillende casus beschreven van overlijden na inname van lage doseringen cantharidine (een dosis van 1mg/kg is fataal).
Van de huidige afrodisiaca is er, evenals de Spaanse vlieg, geen overtuigend bewijs van een libido verhogende werking. Tevens heeft men onvoldoende inzicht in eventuele schadelijke bijwerkingen na inname van deze middelen.
Tenslotte wil ik nog vermelden dat de zoektocht naar een lust opwekkendmiddel symptoombestrijding kan zijn van een onderliggende oorzaak. Te denken valt aan stress, relatieproblemen, gebruik van medicatie, seksueel misbruik, roken, alcoholmisbruik of psychische problemen zoals een depressie of angststoornissen. Daarnaast kan het een uiting zijn van onderliggend lijden (o.a. diabetes mellitus, schildklierproblematiek, endometriose).
Kortom, experimenteer niet met afrodisiaca, maar analyseer eerder uw (seks)relatie en gezondheid en maak eventueel een afspraak bij de huisarts voor verdere evaluatie of advies.
Met vriendelijke groet,
Ben de Jong
Dit artikel is beantwoord door
drs. B. de Jong
- Geboortedatum:28-12-1985
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Opheusden
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Functie: Arts Intensive CareDit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
zomaar wat dingen om over na te denken...
Succes!
@EVA: het kan natuurlijk dat het stel die dingen al heeft geprobeerd en dat het nog steeds niet werkt. Natuurlijk geef je goed advies, maar het kan zijn dat het probleem dusdanig van aard is dat ook dat niet 'werkt'.