Amelogenesis imperfecta

drs. G.H. Hoek | 1 reactie | 03-09-2011| 13:00

Vraag

Mijn dochter heeft een zeer ernstige vorm van amelogenesis imperfecta. Haar gebit is bedekt met een laag composiet ter bescherming en behoud van haar tanden. Nu willen de behandelende artsen haar behandeling voortzetten met orthodontie op de tanden die beschermd zijn met het composiet. Ik ben bang dat dit uiteindelijk te broos zal blijken te zijn en het composiet het niet zal houden en mijn dochter erop wordt aangesproken weer niet goed voor haar gebit te zorgen. Voor een 2nd opinion is ze met haar vader naar Seattle geweest, naar de universiteit van Washington, waar men van mening is dat het composiet en de kapjes over haar kiezen juist problemen veroorzaakt met de hygiene omdat daar vuil achter en onder blijft hangen. Daar is men van mening -en heeft men ervaring met behandeling (dr. Ward Smalley tevens schrijver van een boek waarin mijn oudste dochters zaak in wordt beschreven met dezelfde aandoening, genaamd: Interdisciplinary Treatment Planning, Volume II: Comprehensive Case Studies (due out this Fall)) dat mijn jongste dochter eerst tijdelijk kronen dient te hebben. Tevens voor een beter onderhoud van de tandhygiene en ter preventie van tandvleesaandoeningen, maar ook omdat de tanden beter gemanipuleerd kunnen worden door een beugel. Graag hoor ik of u wellicht weet of er artsen zijn die met dit traject bekend zijn, want de behandelende arts van mijn dochter nu is vóór het behoud van de tanden, maar dit is niet altijd een optie en ik ben bang dat dit ook bij mijn jongste dochter het geval is, gezien de ernst van de aandoening...


Antwoord

Wanneer er vuil onder de composietrestauraties blijft hangen is dit niet goed. De gemaakte restauraties (zowel kronen als vullingen ) moeten altijd volledig reinigbaar zijn. Het lijkt mij dat het normaliter wel mogelijk moet zijn om adequate composietvullingen te maken.

Composiet heeft als groot voordeel dat het zeer tandweefselbesparend is ten opzichte van kronen. Ik zou proberen heel lang in het traject van de vullingen te blijven voordat er tot kronen wordt overgegaan. Echter… de kwaliteit van het glazuur (= hechtoppervlak) kan zo slecht zijn dat gehechte restauraties (composiet) niet voldoende goed uitvoerbaar zijn. Dan zal helaas sneller overgegaan moeten worden op kronen.

De orthodontist is ervoor verantwoordelijk met een voldoende uitgangssituatie aan de behandeling te beginnen. Het oordeel van uw orthodontist zou ik zwaar meewegen! Voordeel is dat zijn mening onafhankelijk is omdat hij/zij de kronen of vullingen niet maakt.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts

Lees meer artikelen over:

kroontandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
elmas64
03-09-2011 / 20:06
onze zoon, hij is nu 22 heeft ook amelogensis imperfecta , hij heeft eerst ook composiet gehad ,was toen ook onder behandeling bij de mondhygiënste, om het goed schoon te houden, nu is zijn gehele gebit voorzien van kronen een prachtig resultaat.
misschien kunnen we met elkaar in contact komen om ervaringen uit te wissellen.
veel sterkte voor uw dochter ,want het zijn heel wat uurtjes in de stoel van de tandarts .
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Klachten wijzen op MS

Ik heb klachten die wijzen op MS, zoals doof worden, spierzwakte en doof gevoel in de armen. Ik ben al onderzocht, maar ze vinden niks. Wat kan ik nog doen?
Geen reacties
03-09-2019

Ruzie in huwelijk

Ik ben vijf jaar getrouwd, toch gaat het moeilijk. We hebben vaak ruzie. Ik snap het niet. Ik heb op latere leeftijd verkering gekregen, vrij snel verloofd en nu al vijf jaar getrouwd. Ik heb toen ik ...
5 reacties
03-09-2009

Niet danken na maaltijd met collega's

Ik ben gewend te bidden en te danken voor het eten. Maar als ik op mijn werk met mijn collega’s ga lunchen, laat ik het danken achterwege. Ik weet dat er nog meer zijn die dit zo doen. Toch zou ik gra...
Geen reacties
03-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering