Veiliger bij vrouwen
drs. N.J. Borst-den Breejen | 2 reacties | 02-09-2011| 12:36
Vraag
Ik heb een vraag die ik erg lastig vind om te stellen. Ik ben een jonge vrouw van 30 jaar. Ik heb een relatie gehad, waarin mijn vriend mij op seksueel gebied teveel pushte om mijn grenzen over te gaan. Hierdoor kreeg ik een afkeer van intimiteit. Gelukkig kan ik zeggen dat ik nog maagd ben, maar ik heb hem wel naakt gezien. Ik raakte hier niet opgewonden van en vond het ook niet aantrekkelijk. De afgelopen tijd vraag ik me steeds meer af of ik wel heteroseksueel ben. Want als vrouw 'hoor' je een mannelijk lichaam toch aantrekkelijk te vinden? Daarbij komt dat ik me bij vrouwen veel veiliger voel. Hoe kan ik hier duidelijkheid in krijgen?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste ...,
Dank je wel voor je vertrouwen, dat je met dit persoonlijke vraagstuk naar buiten komt. Je hebt hiermee je aanwezige schroom/moeite om het te beschrijven overwonnen, wat aangeeft dat het echt belangrijk voor je is om hiermee voor jezelf verder te komen. Dit kan ik begrijpen, want ervaringen op seksueel gebied zijn nauw verbonden zijn met ons gedachten- en gevoelsleven en kunnen grote impact hebben op ons welzijn.
Op het gebied van seksualiteit zijn we als mens uiterst kwetsbaar. Dit wordt onderstreept door de bijbelse richtlijnen waar seksueel contact geplaatst wordt binnen een veilig kader van een unieke exclusieve liefdesrelatie tussen één man en één vrouw. Hierin mogen we Gods beschermende zorg voor ons als mens zien, op lichamelijk en psychisch gebied. Wanneer je als man en vrouw een relatie aangaat met als doel om samen naar een huwelijk toe te groeien, maakt het elkaar leren kennen op seksueel gebied hiervan onderdeel uit. Wanneer er sprake is van onderlinge liefde dan verloopt dit proces met wederzijds respect en zoek je hierin samen een weg om, in de periode tot aan het huwelijk, op een goede wijze met seksualiteit om te gaan. Jij geeft aan dat in de relatie die je had het respect voor jou en jouw grenzen onvoldoende aanwezig was, wat betekent dat dit voor jou onveilige situaties waren. Het is een bekend gegeven dat hierna afkeer van de persoon in kwestie en van de verschillende aspecten van seksualiteit kan ontstaan.
Ik weet niet hoelang deze relatie heeft geduurd en hoe deze verder vorm heeft gekregen, maar het wordt me duidelijk dat je meerdere keren negatieve ervaringen hebt gehad op momenten dat je enorm kwetsbaar was. Deze nare gebeurtenissen hebben jouw beeld ingekleurd over mannen in het algemeen en het hebben van seksueel contact met een man. Op basis van deze ervaringen is mogelijk bij jou een algemene houding ontstaan om je vertrouwder te voelen in gezelschap van vrouwen. Dat je op die momenten met je vriend, waarin jij je niet erkend en veilig voelde geen opwinding hebt ervaren bij het zien van zijn naakte lichaam, kan ik ook voluit snappen. In zijn algemeenheid geldt overigens voor veel vrouwen dat seksuele opwinding niet zozeer ontstaat door het zien van een mannelijk lichaam, maar meer door tederheid, liefdevolle aandacht en aanraking.
Ik hoop dat je in deze beantwoording wat meer inzicht krijgt in wat er in jouw leven heeft plaats gevonden. Voor mij is het begrijpelijk dat jouw vraag/verwarring over je eigen seksuele geaardheid heeft kunnen ontstaan op basis van deze negatieve ervaringen. Vaak echter is het ontstaan van een andere seksuele geaardheid een complex proces waarin meerdere factoren een rol kunnen spelen. Omdat ik op veel factoren in jouw levensgeschiedenis geen zicht heb, is het voor mij niet mogelijk om deze expliciete vraag te beantwoorden. Om hierover voor jezelf verder duidelijkheid te krijgen, moedig ik je aan om in gesprek te gaan met een professionele hulpverlener. Tijdens die gesprekken kunnen zowel jouw levensgeschiedenis, als de door jouw beschreven gebeurtenissen en alle bijbehorende gedachten en gevoelens aan de orde komen. Dit kan behulpzaam zijn om een weg te vinden met betrekking tot de door jou aangegeven kwestie.
Drs. N. J. den Breejen
Dit artikel is beantwoord door
drs. N.J. Borst-den Breejen
- Geboortedatum:26-05-1967
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Sleen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
GZ-psycholoogDit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Als je in de Bijbel leest ( 1 Samuël 18 : 1-9 en 2 Samuël 1 : 26) over de vriendschap van David en Jonathan....
Dan zie je daar dat David de vriendschap met Jonathan op een bepaalde manier meer waardeerde dan de liefde van/tot zijn vrouwen. En dat David een gewone heterosekuele man was, die verliefd werd op vrouwen, hoeft na de geschiedenis met Bathseba geen nadere toelichting.
Het allerbeste in alles toegewenst!