Afkeer van seksualiteit

drs. J(oke) Ronner-Wattel | Geen reacties | 25-08-2011| 16:02

Vraag

Ik ben een single-vrouw van 30 jaar. Ik verlang op zich wel naar een relatie/trouwen etc., maar ik heb een enorme afkeer van seksualiteit. Ik kan daarom geen relatie met een man aangaan (wat anders ook niet eerlijk is tegenover hem). Hoe kan het dat ik zo'n afkeer heb van de seksualiteit? Als mannen te dichtbij komen, voel ik me bedreigd. Hoe kan dit en hoe kom ik hiervan af?


Antwoord

Je wordt niet geboren met een afkeer van seksualiteit, dus ergens in je leven heb jij de boodschap meegekregen dat seksualiteit iets is wat onaangenaam, vies, bedreigend of iets dergelijks was. Dat kan seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn geweest door anderen, maar de boodschap kan ook veel minder expliciet zijn geweest. Ouders die laten merken in woorden of daden dat seksualiteit iets afkeurends is (mannen zijn alleen maar uit op..., van seksualiteit kun/mag je niet genieten...) kunnen de oorzaak zijn geweest voor een afkeer van seksualiteit.

Verder gebeurt het wel dat het hele onderwerp sekualiteit nooit benoemd wordt in de opvoeding. Je zou dan kunnen denken dat je mogelijk een neutrale houding ontwikkelt tegenover seksualiteit, maar dat is niet zo. Denk maar aan het familielid waarmee geen contact is en waar nooit over gepraat wordt. Je weet dat die oom of tante bestaat maar als er nooit over gepraat mag worden, moet er toch wel iets vreselijks mee aan de hand zijn? Zo kan het ook gaan met seksualiteit: je ontwikkelt nu eenmaal seksuele gevoelens, maar als die nooit een positieve plaats krijgen in je leven omdat het praten erover vermeden wordt, moet het toch wel iets ergs zijn?
 
Ik kan uit je korte vraag niet opmaken wat bij jou de oorzaak is van je afkeer van seksualiteit, welke negatieve boodschappen jij hebt meegekregen. Als je van je klachten af wilt kun je het best naar een psycholoog/seksuoloog gaan om samen uit te zoeken wat de oorzaak is van jouw afkeer. Middels gesprekken is het mogelijk een meer positieve visie te ontwikkelen, zonodig voorafgaand door behandeling van onderliggende traumatische ervaringen.

Drs. Joke Ronner-Wattel

Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
152 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Bijzondere dans bij joodse bruiloft

Op internet vond ik dit filmpje van een stukje van een joodse bruiloft: Kunt u mij zeggen wat hier precies gebeurt? Is dit ritueel of deze dans terug te vinden in het Oude Testament? Het lijken...
Geen reacties
25-08-2020

Verschillende preekstijlen

Ik merk ‘s zondags dat dominees verschillende preekstijlen hanteren. Grofweg kom ik twee richtingen tegen: de ene categorie loopt met ons een gedeelte van a-z door, legt uit, geeft context en past het...
Geen reacties
25-08-2021

Wuppies

Hoe staat u tegenover het verschijnsel Wuppie? Een vriendin van mij heeft een ziekelijke fascinatie voor deze pluizige beestjes en houdt van ze zoals ze in haar toekomstige huwelijk zou moeten liefheb...
Geen reacties
25-08-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering