Censura morum
Ds. H. Polinder | 6 reacties | 15-08-2011| 16:31
Vraag
Zondag werd bij ons in de kerkdienst censura morum afgekondigd. Ik kom er niet helemaal uit wat de betekenis van censura morum is bij ons in de gemeente en hoort te zijn. Wilt u hierover uitleg geven vanwege eventuele visieverschillen; ik kom uit één van de afgescheiden kerken.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Censura morum betekent letterlijk 'onderzoek naar de zeden'. De praktijk in vele kerken in de gereformeerde gezindte is bij mijn weten zo dat censura morum een zaak van de kerkenraad is. Voorafgaande aan de bediening van het Heilig Avondmaal in de gemeente wordt op de kerkenraadsvergadering censura morum aan de orde gesteld. De Dordtse Kerkorde geeft in artikel 81 dit ook zo aan: De dienaren van het Woord, de ouderlingen en de diakenen zullen onder hen de christelijke censuur oefenen en elkaar van de bediening van het ambt vriendelijk vermanen.
Er wordt aan ieder kerkenraadslid gevraagd of hij bezwaar heeft om het Heilig Avondmaal met de andere broeders van de kerkenraad te houden. Wanneer er geen bezwaar is, betekent dit dat er geen bezwaar is tegen de wijze waarop de medebroeders hun ambt uitoefenen.
Censura morum is bedoeld als onderling toezicht van ambtsdragers. Wanneer er moeiten zijn met de wijze waarop een predikant, ouderling of diaken zijn ambt uitoefent, dan moet daar in alle eerlijkheid en liefde over gesproken worden. Niet om verwijdering te scheppen, maar juist om elkaar aan te sporen en te bemoedigen.
In principe hoeft dit ook niet vanaf de kansel meegedeeld te worden dat er censura morum is. Er zijn kerken, vooral in hervormde gemeenten, waar censura morum breder is en gemeenteleden ook bezwaren in kunnen dienen tegen leer en leven van andere gemeenteleden. Echter, in de meeste afgescheiden kerkenraad is dat niet zo en dan behoeft censura morum ook niet aan de gemeente te worden meegedeeld.
Ds. H. Polinder
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Polinder
- Geboortedatum:07-07-1969
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Urk
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Iets tussen de 'mannenbroeders' moet worden opgelost voor de bediening van het Heilig Avondmaal. De zonde moet wijken voor het Avondmaal. Dat kan / mag dus de oorzaak van het niet deelnemen niet zijn. Ambtsdragers moeten mensen zijn vol van de Heilige Geest. De kerkenraad dient dus wel goed te weten wat ze doet als er leden gekandidateerd worden die niet aan het H.A. deelnemen. Maar ook de gemeenteleden hebben hierin een niet te onderschatten verantwoordelijkheid.
Toch zijn er bij deze traditie nog wel wat vragen te stellen.
- Waarom cesura morum aflezen als het voor de besloten kring is?
- Waarom voor de besloten kring als het heel de gemeente aangaat?
- Waarom een bezwaar pas bespreekbaar maken op censura morum?
@boulanger: Ik denk dat het probleem binnen jouw kerkenraad nog veel groter is. Helaas zijn er in veel kerken ongelovige leiders...