Zwanger en cytomegalie

drs. J. de Jongh-van Hoof | Geen reacties | 08-07-2011| 08:38

Vraag

Een tijd geleden heb ik last gehad van cytomegalie. Nu heb ik begrepen dat deze ziekte altijd in je lichaam aanwezig blijft en steeds weer de kop op kan steken. Hoe zit dat bijvoorbeeld als ik zwanger zou raken en de ziekte weer actief zou worden? Is dat dan ook schadelijk voor het kindje, of is het alleen schadelijk als je de ziekte voor de eerste keer hebt?


Antwoord

Cytomegalie wordt veroorzaakt door een virus (cytomegalie virus: CMV). CMV wordt het beste vergeleken met EBV (een virus welke de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt). Zij kunnen langdurige vermoeidheid veroorzaken. Voor zover mij bekend is de ziekte alleen schadelijk voor de ongeboren baby, wanneer er sprake is van een actieve CMV-infectie tijdens de zwangerschap.

In het bloed blijft het zichtbaar dat je de ziekte ooit gehad hebt. Door middel van bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen CMV gemeten worden – bij een recente infectie vind je andere antistoffen dan bij een infectie welke langer geleden is opgelopen. De ziekte kun je inderdaad opnieuw krijgen.

Onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van de zwangeren al eerder een CMV-infectie heeft doorgemaakt en daardoor CMV-draagster is. Zowel een primo-infectie (eerste infectie) als een hernieuwde infectie van de zwangere verloopt gewoonlijk zonder ziekteverschijnselen en is alleen aantoonbaar door bloedonderzoek. Infectie van een zwangere met CMV leidt slechts bij een kleine minderheid tot aangeboren afwijkingen. Toch is een CMV-infectie de meest voorkomende infectieuze oorzaak van een verstandelijke handicap. In Nederland worden per jaar 50 tot 100 kinderen geboren met congenitale afwijkingen ten gevolge van een CMV-infectie, waarbij doofheid en mentale achterstand pas later blijken. Een infectie rondom of net na de geboorte bij het kind verloopt doorgaans goedaardig.

Ten aanzien van een CMV-besmetting worden geen preventieve maatregelen aanbevolen. Vaccinatie voordat er sprake is van een zwangerschap is nog experimenteel. Bij een CMV-infectie tijdens de zwangerschap kan geen actie worden ondernomen ten behoeve van het kind. CMV-infecties worden overigens doorgaans niet herkend en maatregelen ter voorkoming van besmetting van de zwangere met CMV zijn dan ook weinig realistisch. De kans op aangeboren afwijkingen bij een CMV-infectie is medisch gezien te klein om abortus als optie te overwegen.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

virusziekte
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
273 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Het zout uit Lukas 14

Wat betekenen de verzen 34 en 35 van Lukas 14? "Het zout is goed, maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het smakelijk gemaakt worden? Het is niet geschikt voor het land en ook ni...
Geen reacties
08-07-2022

Verandering van karakter na bekering

Als je opnieuw geboren bent, dan moet toch ook je karakter veranderen? Ik ben nog steeds ongeduldig heftig in mijn reacties, vaak ook spontaan in het ondernemen van dingen of beloftes die ik dan wee...
1 reactie
08-07-2022

Heer, wijs mij Uw weg

 “Heer wijs mij Uw weg”, is een lied wat steeds meer geaccepteerd wordt binnen de gereformeerde gezindte. Een prachtig lied, maar is vers 4 niet foutief? "Heer, toon mij Uw plan." Dat doet God toch ni...
2 reacties
08-07-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering