Worstelen met homofiele geaardheid
Tot Heil des Volks | Geen reacties | 14-06-2011| 09:42
Vraag
Ik worstel de laatste tijd veel met mijn homofiele geaardheid. Ik heb een relatie met een onkerkelijke jongen. Hij gaat wel mee met mij naar de kerk en hij verdiept zich in het christelijk geloof. Ik houd van hem en ik kan me niet voorstellen om hem te missen. Ik denk dat de Bijbel een homoseksuele levenswandel afwijst. Ik heb het met mijn vriend hierover gehad en de optie besproken om geen seks te hebben. Mijn vraag is of dit bijbels gezien mogelijk is. Daarnaast vraag ik mij af of het bijbels gezien mogelijk is om een relatie te hebben en medisch er voor te zorgen dat je geen behoefte aan seks meer hebt. Tenslotte een vraag over zelfbevrediging. Is het bijbels gezien verantwoord om aan zelfbevrediging te doen, als je daarmee voorkomt dat je seks met iemand van hetzelfde geslacht hebt?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste…,
Voordat ik jouw vragen probeer te beantwoorden wil ik je eerst zeggen dat ik het moedig vind dat je zo open over je gevoelens en worstelingen schrijft. Het lijkt me goed om eerst te gaan kijken wat de Bijbel zegt over seksualiteit en identiteit en daarvan uit jouw vragen te bezien vanuit een pastorale benadering.
Allereerst geeft de Bijbel aan dat seksualiteit meer is dan het beleven van een seksuele daad of het bereiken van een orgasme en wat daaraan voorafgaat. Seksualiteit heeft te maken met kennen en gekend worden. We zijn seksuele wezens, dat betekent niet alleen dat we in staat zijn seks te hebben, maar vooral dat we geschapen zijn om te kennen en om gekend te worden
De Bijbel spreekt over seksualiteit. De eerste twee hoofdstukken van Genesis zijn daarbij fundamenteel. 1. God schiep man en vrouw naar Zijn beeld (Gen. 1:26-28). 2. Seksuele gemeenschap: man en vrouw worden één = symbolische hereniging (Gen. 2:24). Door heel de Bijbel heen wordt teruggegrepen op deze scheppingsorde
In het Nieuwe Testament worden we gedefinieerd in termen van wie we zijn in relatie met God. “Kind van God”,“nieuwe schepping” en “in Christus”. Als gevolg van de zondeval kunnen we gebrokenheid ervaren: in onze seksuele gerichtheid en in de beleving van ons man-/vrouw-zijn. Van het bovenstaande uitgaande, kan ik me ook vinden in jouw gedachte dat de Bijbel een homoseksuele relatie afwijst. Toch heb jij deze gevoelens en je bent een relatie aangegaan.
Ik denk dat het beter zou zijn om te kijken naar wat jouw homoseksuele gerichtheid zegt over jou als persoon en hoe gebrokenheid hierin meespeelt, dan naar het zoeken van e.v. medische ingrepen om zo het seksuele uit de relatie te halen. Zoals ik hierboven al schreef gaat een relatie niet alleen om de seksuele daad, maar speelt intimiteit ook een belangrijke rol. Door het afzien van seksueel contact verandert de homoseksuele relatie wel, maar blijft niettemin bestaan. Dit lijkt mij een lastig feit als je gelooft dat een homoseksuele relatie afgewezen wordt.
Je stelt ook een vraag over een Bijbelse benadering over zelfbevrediging. In het licht van hoe God seksualiteit gegeven heeft, denk ik dat wanneer we masturberen en daarbij fantasieën hebben over een andere persoon, we daarmee het doel missen.
Ik heb er dit stukje uitgelicht: "God weet hoe je bent. Hij is vol begrip. Vol liefde. Hij kent je verlangens en je behoeften. Daarom wil Hij bij je zijn, bij alles wat je doet. Je hoeft je niet te schamen voor God. Hij is toch bij je, of je Hem er nu bij betrekt of niet. Je kunt dus net zo goed jezelf aan zijn tedere, begrijpende liefde toevertrouwen, als je het verlangen niet kunt weerstaan."
Misschien is het goed om eens met een hulpverlener te gaan praten over je worstelingen met je seksuele identiteit. Ik hoop dat je met dit antwoord tenminste iets meer inzicht hebt gekregen in het ontdekken van je eigen identiteit en van de bijbelse visie op identiteit en seksualiteit.
Richard Oostrum, Different