Taboe op onderwerp tienerzwangerschappen

Ds. A. Th. van Olst | 5 reacties | 17-05-2011| 17:41

Vraag

Ik merk dat er op de reformatorische scholen een groot taboe rust op het onderwerp tienerzwangerschappen. Ik zie en merk op dat scholen denken dat seksualiteit niet voor het huwelijk voor komt bij reformatorische jongeren. Ik zie met eigen ogen van alles gebeuren. Sommige meisjes worden zwanger en plegen zelfs abortus. Gaan de ogen van directies en docenten dan niet open? Hoe moeten wij deze scholen helpen om het taboe op dit onderwerp op te heffen en seksuele voorlichting te geven over de gevolgen van seksueel contact.


Antwoord

Hartelijk dank voor deze vraag. Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in het onderwijs, maar voordat ik vertrok uit het onderwijs maakte ik deel uit van het Zorg en Advies Team als vertrouwenspersoon, en zodoende zijn we ook met dit soort problematiek in aanraking gekomen.
 
Mijn indruk is, dat op dit onderwerp steeds minder een taboe rust. Misschien nog wel te veel , ik sluit dat niet uit. Er is voor zover ik kan zien groeiende aandacht voor goede seksuele voorlichting op school. Het blijft allereerst taak van de ouders. Maar op de scholen wordt gezien dat ook de school hierin een belangrijke taak te vervullen heeft. Op de middelbare school komt Gods bedoeling met seksualiteit aan de orde, maar ook voorlichting vanuit de lessen biologie. Niet iedereen denkt hetzelfde over de voorlichting aangaande voorbehoedsmiddelen. Veel onttrekt zich aan de waarneming van docenten en directie. Met zorg spreken docenten uit dat er waarschijnlijk meer gebeurt dan zij nog maar vermoeden.

Heel mooi vind ik de vraag: hoe kunnen wij scholen helpen…? Ik zou zeggen: met deze zorgen naar de school stappen en vragen naar het beleid van de school op dit vlak. Het is nodig dat ouders en school de handen in één slaan om te laten zien dat seksualiteit een heerlijke gave is die door Gods geboden gelukkig beschermd wordt.

Hartelijke groet,
Ds. A. Th. van Olst

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Th. van Olst

  • Geboortedatum:
    11-04-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Utrecht
  • Status:
    Inactief
48 artikelen
Ds. A. Th. van Olst

Bijzonderheden:

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Samanthi
17-05-2011 / 18:33
Misschien is het beter een brief naar debetreffende scholen te sturen, nu blijven ze in het ongewisse.
bootje
17-05-2011 / 21:09
Idd Samanthi goed idee.

Vragensteller n.m.i. wordt dit idd steeds minder, en dat denken de docenten echt niet hoor dat sex alleen in het huwelijk voorkomt. Misschien een "groene" enkeling. De dominee laat vanaf de preekstoel ook vaak genoeg merken dat ze wel weten wat er speelt.

Maar ben het wel met je eens dat er wel meer gesprekken/lessen moeten gaan plaats vinden. Niet zoals het bij mij ging, dat een docent met rode oren snel vertelt hoe het praktische gedeelte werkt. Er is veel meer wat besproken kan en n.m.i. moet worden. Maar goed ouders horen hier ook een belangrijke rol te vervullen.
1a2b3c
17-05-2011 / 21:57
Hoe moeten wij deze scholen helpen om het taboe op dit onderwerp op te heffen en seksuele voorlichting te geven over de gevolgen van seksueel contact.

Het lijkt me in de eerste plaats een taak voor de ouders hun kinderen voor te lichten.
Op school moet het onderwerp ook niet vermeden worden maar ik heb helemaal niet de ervaring dat dat gebeurd.
Annet76
19-05-2011 / 09:59
“Veel onttrekt zich aan de waarneming van docenten en directie.”

Dat is op zich natuurlijk wel zo, maar iedereen, ook docenten, weten echt wel dat er meer gebeurt dan ze werkelijk waarnemen en juist die wetenschap moet voldoende aanleiding zijn om daarin leerlingen tegemoet te komen.

Dat maakt het dat zo’n brief naar school natuurlijk wel de aandacht vestigt waar het moet zijn, maar als een school er niet of nauwelijks voor open staat, omdat zij hun ogen ervoor sluiten, dan zal het nauwelijks meerwaarde hebben. Ze weten het nu ook en een enkele brief zal hun ogen niet ineens doen opengaan.

Bovendien Ds. Van Olst heeft natuurlijk helemaal gelijk wanneer hij aangeeft dat de eerste verantwoordelijkheid bij de ouders ligt en niet bij de school en waarschijnlijk ligt daar het allergrootste knelpunt.
Daniel
19-05-2011 / 16:01
Ds. van Olst geeft een goed antwoord.
Mijn vriendin is docent op een middelbare school en de verhalen die ik van haar hoor laten mij de haren ten berge rijzen.
Ze geeft les op een christelijke middelbare school en daar zit ook 'tuig van de richel'.
Dat laatste kan ik goed begrijpen, wij christenen zijn niet beter dan anderen.
Dus waar hebben we het over, op 'normale' scholen is het hetzelfde liedje.
Laten we niet denken dat wij refo's anders zijn, soms doen we alsof.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Jakob heb ik liefgehad en Ezau heb ik gehaat

Aan ds. M. M. van Campen. In het EO-programma “Ik zou wel eens willen weten - gaan alle mensen naar de hemel?” zegt u dat u niet snel tegen een onchristelijk iemand zou zeggen dat God hem haat. God ha...
Geen reacties
17-05-2008

Behoefte aan radicalere keuze

Al een geruime tijd merk ik dat er een verandering optreedt in mijn leven. Sinds anderhalf jaar ga ik met mijn vriend, inmiddels verloofde, naar de Gereformeerde Gemeenten. Mede door de preken en door...
6 reacties
17-05-2013

Mammografie

Als vrouw van boven de 50 krijg ik iedere twee jaar een oproep om een mammografie te laten maken. Ik ga met steeds grotere tegenzin omdat het een zeer pijnlijk en vrouwonvriendelijk onderzoek is! Ook ...
5 reacties
17-05-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering