Hulpverlener verafgoden

dr. J. van der Wal | 1 reactie | 27-04-2011| 11:25

Vraag

Wat moet ik doen als ik mijn hulpverlener zo ongeveer ga verafgoden? Het idee dat ik een patient ben als zovelen, terwijl de hulpverlener alles voor mij betekent, vind ik verschrikkelijk. Het idee dat ik continu aan de gesprekken moet denken en dat de hulpverlener mij vergeet zodra de deur van het werk gesloten is, kwelt me soms wel, eerlijk gezegd. Het gemis is dan ook zo groot, dat ik er depressief van word. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?


Antwoord

De gevoelens die je beschrijft, komen nogal eens voor bij mensen die in therapie zijn. Hulpverleners noemen dit "positieve overdracht" (in onderscheid van negatieve overdracht, waarbij je vooral negatieve gedachten en gevoelens hebt t.o.v. de hulpverlener).

Die positieve gedachten en emoties kunnen zo sterk zijn, dat je het idee hebt dat je verliefd bent. Het is heel lastig om mee om te gaan. Je geeft het zelf al aan in je vraag al je beseft dat je de hulpverlener als het ware met anderen moet delen. Dat voelt aan als jaloersheid.

Kort gezegd komt het er op neer dat deze gedachten en gevoelens iets weerspiegelen van diepliggende verlangens naar zaken die je mist. Bijv.
moederliefde of positieve aandacht en waardering van je vader. Een hulpverlener die luistert zonder te oordelen en aandacht geeft, kan dan overkomen als iemand die dit gemis vervult. Je brengt datgene wat je verlangt als het ware over op de hulpverlener, vandaar het woord "overdracht". Van belang is om in te zien dat de hulpverlener als het ware het projectiescherm is voor je verlangens, maar dat het ten diepste niet om hem als persoon gaat. Je kent hem of haar immers nauwelijks. Een goede hulpverlener beseft dat zelf ook en zal het dus niet persoonlijk opvatten, maar wel als een belangrijke boodschap waar hij of zij in de therapie mee aan het werk kan.

Het is van belang dat je je gedachten, verlangens en gevoelens in de gesprekken eerlijk en zo concreet mogelijk ter sprake brengt, omdat je hier heel van van kan leren. Een goede hulpverlener begrijpt dit en pakt het goed op.

Dr. J. van der Wal

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

dr. J. van der Wal

  • Geboortedatum:
    31-01-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
150 artikelen

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Eleos en divisiemanager De Hoop.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
AHHK76
27-04-2011 / 19:54
De hulpverleningsgesprekken zijn voor jou belangrijk en daarmee de hulpverlener ook. Wat er besproken is, neem je mee naar huis daar moet je mee verder. Dat moet je aan werken en dat moet je verwerken. Dat neemt een groot deel van je gedachten in beslag.
Dat dit zo is, is logisch en ook realistisch. Maar dat het voor de hulpverlener anders is ook!
Maar toch ben je bij een goede hulpverlener geen nummer.....!
Verder vind je het fijn als iemand postitief op je reageert, met je meedenkt en bezorgd over je is. Dat is heel lastig om goed mee om te gaan. Probeer dit bespreekbaar te maken!
Enne... ik hoop dat er gauw een dag komt, dat je ervaart: ik kan verder zonder hulp(verlener) en dat je daar dan ook blij mee bent!!!
Je mag deze moeilijke dingen in het gebed ook aan God voorleggen. Hij wil altijd jouw Hulpverlener zijn.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Mening over klonen

Ik heb laatst een werkstuk gemaakt voor het vak Algemene Natuur Wetenschappen over klonen. Hoe meer ik over het onderwerp te weten kwam, hoe meer ik me ging afvragen of dit wel in het christelijke gel...
Geen reacties
27-04-2005

Wonderen voorzegd

Pas hoorde ik iemand zeggen dat de wonderen van de Heere Jezus stuk voor stuk worden voorzegd in het Oude Testament. In Mattheus 11:5 worden zes wonderen genoemd, maar ik kan deze niet allemaal terugv...
3 reacties
27-04-2013

Haptotherapie occult

De dokter adviseerde me vandaag om er eens over na te denken of haptotherapie iets voor mij is, aangezien het me door allerlei omstandigheden niet meer lukt om contact te krijgen met mijn eigen emotie...
Geen reacties
27-04-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering