Niet verzekerd en in het ziekenhuis
Redactie Refoweb | 12 reacties | 14-03-2011| 16:00
Vraag
Mijn buurman is niet verzekerd bij de zorgverzekeraar en ligt nu in het ziekenhuis. Wat gebeurt er nu?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste vraagsteller,
We hebben je vraag voorgelegd aan twee verschillende organisaties: NPV en SGV, Stichting Gemoedsbezwaren tegen Verzekering. De NPV verwees ons naar de SGV en die laatste club wil geen antwoord geven omdat niet duidelijk is of het hier om een gemoedsbezwaarde gaat. En alleen die worden van informatie voorzien. Mocht je buurman dus inderdaad gemoedsbezwaard zijn, dan moet hij zelf contact opnemen met de SGV. Een andere mogelijkheid is dat hij contact opneemt met de diaconie van de kerkelijke gemeente waarbij hij aangesloten is.
Zie ook de site van de Rijksoverheid.
Redactie Vragenrubriek
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Als het een geplande opname is, dan zal er vooraf met hem erover gesproken zijn en zal hij iets ondertekend hebben waarin hij beloofd alle kosten te zullen betalen.
Als het een spoedopname is, dan wordt zodra hij ertoe in staat is de vraag krijgen waarom hij niet verzekerd is. Worden de mogelijkheden bekeken of en hoe hij het zelf kan betalen. Mocht dat om een of andere reden dat niet kunnen dan heeft het ziekenhuis daar 'een potje'voor (die bijv. ook gebruikt wordt voor illegalen e.d. die dringend levensreddende hulp nodig hebben.
(maar dat potje wordt echt niet gebruikt voor gemoedsbezwaarden).
Op zich zij een ieder ook in dit geval in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd (what's in a name..). En als een diakonie hierbij als vangnet gebruikt kan worden dan is daar mijns inziens niet zoveel mis mee.
Helaas heb ik persoonlijk een vervelende ervaring hiermee gehad. Ik heb een tijdje in Zuid-Afrika gewoond waar een aantal mensen ook principieel tegen verzekeren was. Alleen werd hun persoonlijke prinicpe ook gebruikt in het schoolbestuur, zodat het busvervoer dat door school werd geregeld en waar onze dochter destijds gebruik van maakte, naar ons later bleek, onverzekerd rondreed! Toen bij navraag bleek dat de ouders wellicht aansprakelijk gesteld konden worden in geval van een ongeval was bij mij een grens gepasseerd.
Gemoedsbezwaarden dienen zich er wel bewust van te zijn dat hun keus in principe niet kan en mag afgewenteld worden op mensen die met hun principiële keus niets te maken (willen) hebben.
Hoe het precies met betaling gaat weet ik niet maar ik heb idd gehoord wat Wilma zegt, dat ze een verklaring moeten tekenen om de rekening te betalen. En volgens mij krijgen ze gewoon een rekening zoals die anders naar de verzekering gaat.
Ik begrijp het zeker dat je, als je niet verzekerd bent, zulke grote bedragen niet op kunt brengen maar ik snap niet dat je je daar dan druk over wil maken als je ziek bent.
Mijns inziens denken veel mensen bij het woord 'verzekeren' dat je je dan verzekerd tegen ziektes maar het is verzekeren tegen een enorm hoge kostenpost áls je ziek wordt zodat je je daar niet druk om hoeft te maken. Het is jammer dat veel mensen dat nog niet begrijpen.
Hij kan daar dus ook een verzekering voor gebruiken.
En wat ik echt niet begrijp is dat er mensen 'durven' onverzekerd te zijn omdat de hele familie/kerkelijke gemeente dat is. Alleen om die reden!
Anderzijds kan ik er respect voor op brengen als mensen echt vertrouwen dat God hen zal helpen bij de uitgaven die ze mogelijk krijgen. Dan zie je ook geen ongezond gedrag of 'bedel'gedrag...
Kneusi: wat betekent 'met de pet op bidden'?
@ Lijss84: met de pet op bidden is een uitdrukking, waarmee bedoelt wordt dat men onder het werk in stilte gebeden opzendt.
Naar mijn mening is dat met onze huidige levensstijl helemaal niet mogelijk.