Materiaal van werk gebruiken voor thuis
D. van Genderen | 3 reacties | 26-01-2011| 08:39
Vraag
In hoeverre mag je producten en diensten van je werk gebruiken voor thuis? Nu is het weleens zo dat ik iets leen van mijn werk, bijv. een nietmachine en na gebruik staat die gewoon weer terug op mijn werk. Ook maak ik weleens een kopie op m'n werk van iets wat privé is. Is dit strafbaar, zowel in praktische zin als in bijbels licht? Niet dat ik wil weten hoever je mag gaan, maar meer omdat ik zelf zulke dingen als onschuldig zie.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste briefschrijver,
Je vraagt in hoeverre je producten en diensten van je werk mag gebruiken voor thuis. Het beste is om dat gewoon te bespreken met je baas. Als je iets leent van je werk en je het de volgende dag of na het weekend weer mee terug neemt naar je werk, heb ik daar geen probleem mee. Maar zeg het wel even, doe het niet stiekem. Met het maken van een kopietje zou ik het hetzelfde doen. In veel bedrijven zijn daar regels voor. Een paar kopietjes voor jezelf is vaak geen probleem, maar als het er meer worden, moet je er soms voor betalen. Dat vind ik ook zeer reëel.
Als je het vraagt, en je krijgt toestemming, hoef je je ook niet schuldig te voelen. Maar als je het niet vraagt, kan je geweten gaan spreken. Vertel het dan alsnog. Dan hou je een rein geweten, en dat is belangrijk omdat het anders tussen jou en de Heere Jezus kan komen te staan. Laat dat nooit gebeuren.
Met vriendelijke groet en Gods zegen toegewenst,
Dirk van Genderen
Dit artikel is beantwoord door
D. van Genderen
- Geboortedatum:26-08-1959
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Goudriaan
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Eindredacteur EO-VisieDit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik ben het met dhr. van Genderen eens: maak het bespreekbaar, dat geeft je ook ruimte. En voor de rest is het ook voor de werkgever vaak een kwestie van 'give and take': als je een keer een uurtje of een avond doorwerkt maar daar niet direct de hand voor ophoudt dan zal de werkgever er ook geen moeite mee hebben dat je wat privileges van kantoor voor privé-doeleinden inzet.
Maar: de grens is erg vaag. Ik heb ook heel wat notitieboekjes, pennen, post-it blokjes etc. die onwillekeurig thuis eindigen, doordat ze meegaan in mijn tas en ergens op een bureau eindigen.
Maar daar heb je het weer: ik print ook wel eens wat zakelijks op mijn printer thuis en ik declareer de cartridges echt niet. Voor mij valt dit dus onder give and take.
Ik denk dat ieder hierin zijn eigen geweten moet volgen.