Volgorde Bijbelboeken

Ds. H. van Oostende | Geen reacties | 01-01-2011| 13:45

Vraag

N.a.v. een adventspreek een vraag over de volgorde van de boeken van het Oude Testament. De volgorde zoals die door het christendom gebruikt wordt, is een andere dan de oorspronkelijke Hebreeuwse volgorde. Bij mijn weten heeft alleen de Naardense Bijbel zich aan de Hebreeuwse volgorde gehouden. Wat is de reden dat men heeft gemeend deze volgorde te moeten veranderen?


Antwoord

De orde van het Hebreeuwse OT is door de Septuaginta (LXX) geheel gewijzigd. Die ordende de boeken naar het schema: historische, dichterlijke en profetische boeken. Dit in grote lijnen, want de onderlinge volgorde, vooral van de profetische boeken, wijzigde nogal eens. In mijn exemplaar van de LXX staan de historische boeken in de ons bekende volgorde (dus t/m Esther). Dan volgen: Psalmen t/m Hooglied, Job, Hosea, Amos, Micha, Joël, Obadja, Jona, Nahum t/m Maleachi, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël.

De indeling is door de Vulgata overgenomen, en daarna ook in de Nederlandse vertalingen, afgezien van de apocriefe boeken.                   

Bron: Bijbelse Encyclopedie, deel I, blz. 152.

Ds. H. van Oostende, Kapelle

Lees meer artikelen over:

bijbelvertalingen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. van Oostende

  • Geboortedatum:
    29-11-1936
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen

Bijzonderheden:

Ds. van Oostende is overleden op 18 mei 2014.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Refo

Is refo zijn raar? Of ben je dan juist cool?
1 reactie
01-01-2015

Grond voor onze zaligheid

Laatst hoorde ik een preek waarin de dominee zei dat we geen grond mochten zoeken in onze bevindingen en ook niet in de beloften. De enige grond is te vinden in Christus offer. Daar ben ik het mee een...
Geen reacties
01-01-2015

In gedachten spreken tegen overledene

Het is in onze kringen niet gebruikelijk om b.v. bij een begrafenis het woord tot de overledene te richten. Heel begrijpelijk overigens. Maar nu overkomt het me nogal eens dat ik in gedachten tegen mi...
1 reactie
01-01-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering