In dezelfde gemeente blijven kerken

B.S. van Groningen | 1 reactie | 22-12-2010| 17:30

Vraag

Ik heb een vraag over de Gereformeerde Gemeenten. Als ik op mezelf ga wonen, wil ik graag in dezelfde gemeente blijven kerken waar ik nu kerk. Ik ben daar al heel mijn leven (doop)lid. Ik wil gewoon graag op de plek blijven waar God mij als kind heeft geplaatst. Daar zit ook mijn familie. Nu hoorde ik dat als je in een andere plaats gaat wonen je ook naar de Gereformeerde Gemeente in die plaats moet gaan, als daar een Gereformeerde Gemeente is. Is dat zo? Naar mijn idee zit er zoveel verschil tussen de verschillende Gereformeerde Gemeenten. Ik wil niet eens ver van de kerk vandaan gaan wonen, maar een andere Gereformeerde Gemeente is dan dichterbij dan de kerk waar ik nu naar toe ga. Moet ik dan per se naar die andere kerk?


Antwoord

Beste vriend of vriendin,

Je stelt een vraag, die wel meer gesteld is en ook nog gesteld zal worden. Nu kan ik slechts antwoord geven m.b.t. de situatie, zoals die bij ons geldt (met enkele uitzonderingen). Daarom is mijn antwoord vrij algemeen, omdat ik jouw exacte situatie niet ken.

Er zijn kerkelijke grenzen en afspraken m.b.t. die grenzen. Het is een ‘normale’ situatie dat je kerkt in de plaats waar je woont – als daar tenminste een Geref. Gemeente is. Wij hanteren de regel dat het een goede zaak is om je daar aansluiten. Tegelijk kunnen er goede redenen zijn om daar van af te wijken: o.a. dat je altijd in die gemeente hebt gekerkt, enz. Het hangt ook af van de gemeente, waar je gaat wonen. Daar wordt niet altijd op dezelfde manier mee om gegaan.

Wanneer iemand onze gemeente verlaat en in een naburige gemeente gaat wonen, dan adviseren we om daar te gaan kerken. Blijkt nu uit een gesprek, dat iemand liever wil blijven kerken, dan kunnen we niet dwingen, maar wel een duidelijk signaal afgeven. Een enkele keer gebeurt het (o.a. met de argumenten, die jij noemt) dat iemand toch blijft kerken. Andersom gebeurt het ook, dat iemand in onze plaatselijke gemeente komt wonen en in een naburige gemeente blijft kerken. Het is en blijft moeilijk om dit passend te krijgen. Maar om in ons kerkelijk leven ook enige orde te brengen, moeten we niet allemaal voor ons zelf uitmaken waar we gaan kerken. Dat kan ook de bedoeling niet zijn.

Hebben wij zulke uitzonderingsgevallen, dan melden we dat altijd bij de kerkenraad van de gemeente, waar zo iemand eigenlijk hoort. Daarin hebben we rekkelijken en preciezen. Ik heb wel moeite wanneer je de verschillende gemeenten gaat vergelijken, of erger, gaat uitspelen. Maar het gaat in het algemeen om bepaalde afspraken en regels, die de kerkelijke grenzen bepalen. Wij proberen wel met de wensen van bepaalde leden rekening te houden. Het is wel belangrijk, dat die zaken van te voren eerlijk besproken worden. Van beide kanten.

Ik wens je een goede tijd onder het woord, hetzij in plaats A of B. De Heere is aan geen tijd of plaats gebonden. Wij soms wel. Waar Zijn Woord verkondigd wordt, daar zal Hij Zijn zegen geven, verrassend, onverwacht, ongedacht. Dan vallen kerken weg, maar blijft de kracht van Zijn Woord en Geest over.

Met hart. gr. en ik hoop dat je er samen op een goede wijze uitkomt,
B. S. van Groningen

Dit artikel is beantwoord door

B.S. van Groningen

  • Geboortedatum:
    25-04-1951
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Hendrik-Ido-Ambacht
  • Status:
    Inactief
120 artikelen
B.S. van Groningen

Bijzonderheden:

Oud-godsdienstleraar Wartburg College, docent Cursus Godsdienst Onderwijs (Bijbelkunde) en ouderling.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
sydneylover
23-12-2010 / 10:19
De laatste zin van het antwoord van dhr. van Groningen raakt de kern!

Wel een vraag aan de vraagsteller: waar ben je zo bang voor in een andere gemeente? Besef je zelf hoe krampachtig je vraag is? Je eet toch ook niet iedere dag stamppot boerenkool omdat je toevallig weet hoe dat smaakt?
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Bijna nooit zin om te vrijen

Wij zijn een gelukkig stel. Eerst hebben we bijna vier jaar verkering gehad en nu zijn we ruim drie maanden getrouwd. We besteden veel tijd aan elkaar, maar toch heb ik (vrouw) bijna nooit zin om te v...
Geen reacties
22-12-2003

'Hier rust' op grafsteen

Mag je bij een onbekeerd iemand “hier rust” op zijn/haar grafsteen zetten?
4 reacties
22-12-2022

Quarantaine in de zorg

Ik heb een vraag over corona. Als je in de zorg werkt en je bent bij een besmet persoon geweest, dan mag je gewoon blijven werken. Betekent dit ook dat je gewoon naar de winkel, kerk en familie mag? O...
6 reacties
22-12-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering