Elkaar trouw beloofd maar niet getrouwd
Alie Hoek - van kooten | Geen reacties | 07-08-2002| 00:00
Vraag
Als je verkering hebt en je wilt beide verder studeren is het meestal niet mogelijk om te trouwen omdat de situatie het niet toestaat. Maar het kan wel zo zijn dat je daar geestelijk en of lichamelijk wel aan toe bent. Nu is de vraag, wanneer ben je dan getrouwd? Wij trouwen dus nog niet met elkaar door onze studie, maar hadden dat wel gedaan als we niet verder gingen studeren. Wij hebben elkaar dus voor onszelf en in gebed met God trouw beloofd, maar zijn dus door de situatie niet echt getrouwd. Zijn wij dan voor elkaar man en vrouw of moet je daarvoor echt in de kerk getrouwd zijn?
En hoever kun je dan lichamelijk gaan in je relatie. Er wordt immers gezegd dat je buiten het huwelijk geen seks mag met elkaar mag hebben. Wij hebben geprobeerd om het op te zoeken in de Bijbel maar konden daar niets vinden in de letterlijke tekst van dat je geen geslachtsgemeenschap buiten het huwelijk mag hebben. Er staat wel geschreven dat wanneer je met elkaar naar bed bent geweest, je voor God getrouwd bent. Dit betekent volgens ons dus wel dat het vrijen met elkaar een zeer doordachte keuze moet zijn!
Antwoord
Dat is in onze tijd best wel een probleem als je allebei nog studeert. Jonge mensen zijn lichamelijk steeds eerder geslachtsrijp (iedere tien jaar gaat een meisje drie tot vier maanden eerder menstrueren), terwijl je aan de andere kant steeds later maatschappelijk rijp bent. Daar bedoel ik mee dat je (na afronding van je studie) in eigen levensonderhoud kunt voorzien. Daar zit in deze tijd gewoon een discrepantie tussen. Vroeger daarentegen viel het lichamelijk rijp zijn en maatschappelijk rijp zijn veel meer samen.
Het huwelijk staat in de Bijbel heel erg hoog aangeschreven: de Heere God heeft het zelf ingesteld. Het huwelijk, zo kun je in de Bijbel lezen, heeft zowel een binnenkant (twee mensen moeten het samen met elkaar eens zijn om te kunnen trouwen) en een buitenkant, d.w.z. dat het in de openbaarheid gesloten wordt. In onze tijd is dat het stadhuis en de kerkdienst: Iedereen weet nu dat die twee mensen bij elkaar horen. Je krijgt Gods Zegen mee nadat je beloofd hebt elkaar trouw bij te staan "bij alle dingen die tot het tijdelijke en eeuwige behoren", zoals het huwelijksformulier zo mooi zegt.
God zou tegen zijn eigen woord ingaan als, zoals in jullie geval, jullie elkaar trouw beloven en dat in het gebed voor Gods Aangezicht doen en jullie daarmee veronderstellen met elkaar getrouwd te zijn. Je bent officieel zo NIET met elkaar getrouwd, dat behoort in de openbaarheid te geschieden.
Waarom gaan jullie toch niet met elkaar trouwen en stellen het krijgen van kinderen even uit. Trouwen en openstaan voor de kinderzegen horen bij elkaar, maar het afronden van een studie is ook een belangrijk gebeuren, dat ik het verantwoord vind om voor die tijd het krijgen van kinderen uit te stellen (ik heb er groot bezwaar tegen als dit gebeurt om allerlei luxe redenen). Je trouwt in de eerste plaats omdat je veel van elkaar houdt en niet in de eerste plaats omdat je graag kinderen wilt. Het afronden van een studie is een belangrijk iets. Je moet er de rest van leven je boterham mee verdienen. God is ook een God van orde en harmonie, daar bedoel ik mee dat je je niet over de kop hoeft te werken omdat je kinderen krijgt terwijl je nog niet afgestudeerd bent.
Alie Hoek-van Kooten
Dit artikel is beantwoord door
Alie Hoek - van kooten
- Geboortedatum:27-08-1949
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Veenendaal
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Auteur van o.a.
- 'Vonk of vuur' (als je verliefd bent...)
- 'Trouw en teder' (seks in het huwelijk)
- 'Verkeringsperikelen' (50 vragen)
- 'Tiener op weg' (seksuele opvoeding)
Bekijk ook: