God verheerlijken

dr. G. W. Marchal | Geen reacties | 16-11-2010| 12:00

Vraag

Wat houdt het in als je God verheerlijkt?


Antwoord

God verheerlijken: Ik blijf in een eerste verkenning heel dicht bij het werkwoord. God verheerlijken betekent Hem eer, heerlijkheid geven. Met andere woorden: Hem loven, prijzen.

Een tweede verkenning kan een stukje verdieping geven. In het Hebreeuws, de moedertaal van het Oude Testament, betekent het woordje kawood (= eer, heerlijkheid): zwaarte, gewicht. Heel letterlijk, zoals bijv. in 1 Sam. 4: 18 of figuurlijk zoals in Gen. 31:1 (waar het vertaald wordt met rijkdom). Iemand verheerlijken betekent dit spoor volgend: hem het gewicht geven dat hem toekomt. God verheerlijken wil dus zeggen: Hem de verschuldigde eerbied, het gewicht van Zijn God-zijn geven, Hem loven en prijzen. Het genoemde woordje kawood kan dan ook; de betekenis krijgen van: glans, pracht (bijv. Hag. 2:4). Het geldt in het bijzonder van Gods heilige tegenwoordigheid, Zijn luister.

Nog een paar voorbeelden van verheerlijken, de gewichtigheid van iemand respecteren: de Heere God (zie bijv. Ps. 22: 3-24; 86:12; 115:1). Ook de ouders komt de verschuldigde eerbied toe: zie Ex. 20:12 en Deut. 5:16. In dit verband noem ik nog enkele kenmerkende uitdrukkingen: de heerlijkheid van de Naam (Ex. 33:18-20; de heerlijkheid des Heeren (Ex. 16:10; 40:34-35).

In het Nieuwe Testament blijven we in een soortgelijke atmosfeer. Er is sprake van eren, verheerlijken van God (bijv. Mat. 9:8; Hand. 4:21), van de ouders (bijv. Ef. 6:2; van de echtgenote (bijv. 1 Petr. 3:7); van de overheid (zoals in Rom. 13:7). Heel bijzonder is het Evangelie naar Johannes, waar het lijden en sterven van de Heere Jezus Christus telkens in verband wordt gebracht met heerlijkheid (zie bijv. Joh. 12:28; 13:31-32; 17:4, 4, 10). In en door deze diepten heen wordt het gewicht van Zijn persoon en werk, ook het gewicht van de Heere God in Zijn God-zijn, openbaar. Daarom klinken ook uitbundige lofzangen, zoals bijv. in het laatste Bijbelboek (zie 4; 11; 5:9-13).

Ds. G. W . Marchal

Dit artikel is beantwoord door

dr. G. W. Marchal

  • Geboortedatum:
    13-09-1943
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
34 artikelen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Terugvallen in zonden

Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Zou God mij nog aannemen? Ik ben de grootste zondaar! Telkens val ik in jeugdzonden en dan voel ik me zo schuldig. Zou God mij nog wíllen bekeren?  Een jo...
2 reacties
16-11-2020

Preek meer dan een overdenking

Regelmatig hoor ik aan het begin van de preek “we willen met u overdenken...” Mijn vraag gaat vooral om het woord “overdenken.” Dat wij het Woord moeten overdenken staat vast (preekvoorbereiding, medi...
2 reacties
16-11-2015

Dreunen en basstonen

Wat is er mis met hardstyle/core (zonder tekst)? Wat kan daar fout aan zijn? Wie heeft dat bepaald dat die ‘dreunen’ en ‘basstonen’ zondig zijn?
Geen reacties
16-11-2017
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering