DNR-beleid

Alie Hoek - van kooten | Geen reacties | 02-04-2004| 00:00

Vraag

Ik werk als leerling-verpleegkundige in een ziekenhuis. Op onze afdeling wordt regelmatig een DNR-beleid (niet reanimeren) afgesproken. Ik probeer voor mezelf duidelijk te krijgen hoe ik hier tegenover sta, maar dit vind ik erg moeilijk. Wat ik moeilijk vind is het 'beoordelen' van het argument waarom een DNR-beleid afgesproken wordt. Je kan zeggen dat een ernstig zieke patiënt niet gereanimeerd mag worden omdat hij/zij waardig moet kunnen sterven en er op een gegeven moment plaats moet zijn voor de dood. Dit voorbeeld is voor mezelf nog wel duidelijk. Maar er wordt soms ook zo 'menselijk' gesproken: "In deze situatie reanimeren we niet want dit is zinloos en leidt niet tot het welzijn van de patiënt. We hebben hem/haar niets meer te bieden". In beide situaties is sprake van niet-reanimeren maar met het tweede heb ik veel meer moeite, want wie bepaalt wat 'zinloos' is en het gaat er toch niet om wat wij nog te bieden hebben!? Ik weet dat dit persoonlijke zaken zijn maar kunt u misschien wat handreikingen bieden?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Over dit onderwerp zou je een hele brochure kunnen schrijven, dus is het moeilijk om daar in enkele zinnen wat van te zeggen. Je zou kunnen vragen of de RMU waar ook een afdeling "Zorg" onder valt, hier eens in de vorm van een studiedag of zo, aandacht aan zou willen schenken.

Mevrouw Plomp-Van harmelen zei destijds eens: “Als een stervensproces gaande of aanstaande is, dat moet je daar ook respect voor hebben en moet je je met je medisch handelen terugtreden". Uiteraard dient de zorg optimaal te blijven. Zinloos handelen heeft geen zin en is alleen maar tot last voor de patiënt die dan verhinderd wordt rustig te kunnen sterven. Je zou ook eens bij het Lindeboominstituut kunnen vragen om literatuur hierover.

Alie Hoek-van Kooten

Lees meer artikelen over:

gezondheidszorg
Dit artikel is beantwoord door

Alie Hoek - van kooten

  • Geboortedatum:
    27-08-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
941 artikelen
Alie Hoek - van kooten

Bijzonderheden:

Auteur van o.a.

Bekijk ook:

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Een ban in het leger

Wat is de betekenis van “een ban in het leger” (Jozua 7) ? Wanneer kan/moet ook vandaag gezegd worden dat iets of iemand een “ban” is.
Geen reacties
02-04-2008

Wezenlijke, belangrijke en bijkomende zaken in een kerk

Ik voel me niet meer thuis in onze HHK-gemeente. Dingen veranderen en regels verslappen. Bijvoorbeeld steeds meer vrouwen komen zonder hoed naar de kerk en het zingen gaat heel vlug. Veel mensen gebru...
8 reacties
02-04-2020

Grondslag evangelische gemeente

Wat is eigenlijk de grondslag van een evangelische gemeente en wat zijn de verschillen in die gemeenten onderling?
1 reactie
02-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering