Negatieve gedachten

dr. J. van der Wal | Geen reacties | 12-10-2010| 15:08

Vraag

Ik zou willen stoppen met negatief denken, maar dat lukt me niet. Er staat wel iets in de Bijbel over, maar ik weet niet hoe ik dat moet doen. Ik probeer alle negatieve gedachten los te laten, maar die gedachten laten mij niet los. Hoe moet ik dat aanpakken?


Antwoord

Negatieve gedachten zijn heel vervelend. Alleen al omdat ze ook negatieve gevoelens oproepen. Daarbij komt dat ook het gedrag er negatief door beïnvloed wordt. Je bent daardoor eerder onzeker en straalt dat ook uit naar anderen, die op hun beurt kunnen reageren met twijfels over wat ze aan je hebben of je gaan mijden.

Het probleem dat je hier kort noemt, komt overigens niet zelden voor. Velen hebben er in meer of mindere mate mee te maken. Omdat je de moeite neemt de vraag in te sturen, ga ik er van uit dat het probleem behoorlijk hinderlijk is. Bij de vraag hoe ermee om te gaan speelt de ernst van het probleem zoals je dat ervaart een grote rol. Naarmate je er meer beperkingen of hinder van ondervindt, is het belang van een goede aanpak uiteraard groter.

De eerste stap in het omgaan er mee is het aanvaarden van de negatieve gedachten. Ze wegduwen helpt niet en leidt alleen maar tot frustraties en teleurstellingen. Aanvaarden van iets vervelends is niet eenvoudig, maar scheelt wel veel energie. Bovendien kun je er pas dan iets mee.

De tweede stap sluit hier op aan, namelijk houdt bij in een dagboek o.i.d.
Wanneer negatieve gedachten bij je opkomen, wat de inhoud daarvan is en hoe vervelend je het vindt. Dat vraagt discipline, maar is wel belangrijk. Het is nodig om voor jezelf een wat objectiever beeld te krijgen van wat er nu precies aan de hand is. Het is de eerste stap in het leren onder controle krijgen er van.

Dan kom ik bij de derde stap. Die houdt in dat je toetst aan de werkelijkheid of je negatieve gedachten wel terecht zijn. Is het allemaal wel zo negatief? Zijn er niet ook positieve kenmerken en gaven te ontdekken bij anderen, je omstandigheden en jezelf? Nogmaals wijs ik er op dit niet inhoudt dat je je negatieve gedachten probeert weg te duwen, maar wel dat je er meer positieve naast zet. Het gaat om een completer beeld, een wat nuchterder kijk op jezelf en je omgeving. Het zou mooi zijn als je ook met een zekere gezonde humor en zelfspot naar je zelf kan kijken, ook dat relativeert.

In je vraag verwijs je ook kort naar de Bijbel. Dat is terecht, want er zit zoals aan alles ook een geestelijke kant aan je vraag. Hoe zie ik mij, mijn naasten en mijn omgeving in het licht van Gods Woord? Bovendien: hoe zie ik Christus? Wie is Hij voor mij? Daarmee biddend en bijbellezend bezig zijn, is ook van belang. Niet in de eerste plaats als een soort nethode of therapie om van je negatieve gedachten af te komen, wel om in de goede verhouding tot God te komen en te blijven. Dat heeft beslist ook een goede invloed op je negatieve gedachten. Een boek dat hierbij kan helpen is bijv. “Het zien op Jezus”, van Ambrosius. In 2006 heeft uitgeverij Groen hieruit een selectie gekozen en heel toegankelijk opnieuw vertaald in een dagboek. Ik kan je dat van harte aanbevelen. Hiemee de dag beginnen, kan de hele dag in een ander licht zetten.

Nog een korte aanvulling. Het kan zijn dat je probleem zoveel impact heeft, dat er professionele hulp nodig is. Dat kan als er bijv. sprake is van een depressie. Kenmerken daarvan zijn o.a.: langdurige somberheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak in je omstandigheden, niet meer kunnen genieten, een negatief zelfbeeld, een negatief beeld van anderen en de toekomst en geen hoop hebben. Dan is het nodig om naar de huisarts te gaan en advies te vragen. Er zijn ook speciale therapieën voor, maar het voert te ver om daar nu op in te gaan.

Dr. J. van der Wal

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

dr. J. van der Wal

  • Geboortedatum:
    31-01-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
151 artikelen

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Eleos en divisiemanager De Hoop.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geldig maar ongeoorloofd huwelijk

In het boek "De heilige huwelijke staat, herziene uitgave 2020" wordt bij 4.1.7 geschreven, dat als er na een ongeoorloofde echtscheiding een nieuw huwelijk volgt, dit een ongeoorloofd huwelijk, maar ...
Geen reacties
12-10-2023

Langverwachte relatie liep stuk

Ik ben een jongen van 22 jaar met een chronische ziekte waar ik heel mijn leven last van zal hebben. Nu bid ik al heel lang of ik een meisje mag krijgen dat bij mij past en met mijn ziekte kan leven. ...
1 reactie
12-10-2020

HEERE met vijf hoofdletters

Waarom schrijven wij de naam HEERE met vijf hoofdletters? Is het af te wijzen als dit niet gebeurt, zoals b.v. in bepaalde boeken. Moet je deze boeken dan afkeuren, omdat... of toch niet?
Geen reacties
12-10-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering