Uitstrijkje of niet
drs. N. Wolswinkel | 25 reacties | 23-09-2010| 11:36
Vraag
Onze dochter heeft vorig jaar tot vervelens toe oproepen gehad om zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. In overleg met haar kwamen wij tot de slotsom om het niet te doen, omdat zij -net als wij- achter een Bijbelse manier van omgaan met seksualiteit staat. Onder andere door antwoorden in deze vragenrubriek werd voor ons duidelijk dat je dan geen HPV-virus op kunt lopen, in zoverre: het is verwaarloosbaar. Nu ben ik zelf inmiddels 40 jaar geworden en heb weer een oproep ontvangen voor het maken van een uitstrijkje. Mijn man en ik hebben nooit seksueel contact gehad met een ander. Heeft het daarom wel zin om een uitstrijkje te maken? Immers, hier gaat het toch weer om het besmettelijke HPV-virus? Bij mijn huisarts krijg ik geen duidelijk antwoord en de desbetreffende instanties schijnen het ook niet te weten en verwijzen je weer door naar de huisarts.
Antwoord
Wanneer man en vrouw geen seksueel contact met een ander hebben gehad, is de kans waarschijnlijk heel erg klein, en daarmee de kans dat er bij het uitstrijkje iets afwijkends gevonden wordt. Heel erg klein is anders dan dat het niet kan. Of je dat hele kleine kansje laat voor wat het is moet je zelf beslissen, bij de beslissing al dan niet een uitstrijkje te laten maken.
Drs. N. Wolswinkel
Dit artikel is beantwoord door
drs. N. Wolswinkel
- Geboortedatum:02-02-1957
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Veenendaal
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Huisarts
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
als je hoort en leest bij hoeveel vrouwen er een afwijkende uitslag is en dus vroegtijdig iets gedaan kan worden aan event. baarmoederhalskanker o.i.d.;
dan zou ik het zeker doen! En het gaat dan echt niet alleen om vrouwen die meerdere partners er op na houden!
Het gaat toch om de baarmoederhalskanker?
Of ben ik nou gek?
Heb nooit begrepen dat het om het HPV virus ging.
Maar aan een bevolkingsonderzoek voor borstkanker doe je ook mee, dus aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker doe ik ook mee.
Ja, zo was er een vrouw bij ons uit de gemeente die kreeg een brief van het
borstkankeronderzoek voor borstkanker. Slechte uitslag, ze moest snel naar het ziekenhuis komen. Na onderzoeken een positieve uitslag. Zo, dat is wel ff schrikken...
Maar beter zo dan andersom.
Hebben wij met z'n allen niet door dat het hier puur om geld draait? Het inenten tegen baarmoederhalskanker en de oproep voor een uitstrijkje. Nergens staat vermeld dat de kans nihil is dat je het krijgt als je geen wisselende sexuele contacten hebt. Of men gaat er gewoon van uit dat iedereen wisselende contacten heeft of men wil er gewoon niet aan.
Even een zijweg: Ik ken mensen van grote gezinnen die zich al zorgen maken of ze er ook te strenge godsdienstige regels op nahouden, want je loopt in dit land misschien het risico dat je kinderen dan onder toezicht geplaatst worden!
Aan vragenstelster: ik zou toch maar gehoor geven aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken. Ik had op mijn werk 2 collega s met een afwijkende uitslag,zij hebben beide een behandeling ondergaan met goed resultaat.
Ook zij hadden geen andere sexuele contacten gehad dan met hun resp partners(waarvoor het zelfde geldt).
Ik heb heel veel moeite met het feit dat de gezondheidszorg in Nederland zo duur is geworden. Hier heb je één van de vele oorzaken.
Eigenlijk zou op deze vraag geen huisarts moeten reageren. De huisarts maakt de uitstrijkjes en als hij zegt dat het niet nodig snijdt hij daarmee zichzelf in de vingers. Misschien goed dat hier een onafhankelijke arts op reageert.
En ja de gezondheidszorg is duur maar voor dit geldt voorkomen(preventie)is goedkoper dan ...
Het is natuurlijk een misverstand dat je alleen van wisselende kontakte baarmoederhalskanker kan krijgen, erg voor vrouwen die dit niet hebben meegemaakt en toch kanker kregen! Daarnaast weten niet alle vrouwen voor 100% zeker of manlief vroeger niet een misstap heeft gemaakt. Uit schaamte kan veel verzwegen worden, vergeet dat niet!
En ik geloof dat preventie (het voorkomen) beter is dan genezen. En dat dat pur sang goedkoper is voor de gezondheidszorg!
Je kunt een prik tegen baarm. halskanker halen.
Maar het is echt de wereld op zn kop !
Leef zoals de bijbel voorschrijft en dit soort maatregelen zijn dan niet of nauwelijks nodig. Baarmhkanker wordt veroorzaakt door een virus, zou dus KUNNEN vallen onder de overdraagbare ziektes. Net als AIDS en SOA.
Er zijn ziektes die je overkomt, en er zijn ziektes die je eigenlijk door bijbels te leven kunt voorkomen. Maak dan je keuze !
- 1
- 2