Schrikken van Psalm 68
Ds. C.G. Vreugdenhil | 46 reacties | 24-07-2010| 16:00
Vraag
Ds. Vreugdenhil. Afgelopen zondag luisterde ik via de audioserver naar uw dankzeggingspreek na het Heilig Avondmaal. Ik heb twee vragen: 1. Bij ons was het ook Avondmaal, maar de avonddienst heet bij ons nabetrachting. Waarom noemt u het dankzegging? 2. U noemde aan het eind van de dienst de naam van Kees Kraaijenoord die met 30.000 jongeren Psalm 68:10 zong uit de berijming van 1774. Ik werd nieuwsgierig en zocht het betreffende filmpje op. Daar schrok ik best van! Het kwam toch wel erg heftig over met al die show. En u had in de preek nog wel gewaarschuwd voor wereldgelijkvormigheid. Overigens vond ik het wel erg mooi dat u de psalm aan het einde van de dienst staande liet zingen.
Antwoord
Het bijbelse woord is dankzegging. Nabetrachting is natuurlijk ook goed. Je kunt allebei de uitdrukkingen gebruiken. Wat betreft Psalm 68:10, ik geniet daar van. Ik vind het schitterend als zoveel mensen dit vers zingen. Het gaat om de inhoud en de rest is cultuur. Wereldgelijkvormigheid is iets heel anders. Het gaat om je hart. Wat zullen er veel verrassingen voor jou zijn als jij straks in de hemel komt. Of denk je dat je daar niet zult zijn?
Met vriendelijke groet,
Ds. C. G. Vreugdenhil
Dit artikel is beantwoord door
Ds. C.G. Vreugdenhil
- Geboortedatum:02-04-1946
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Houten
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Ds. Vreugdenhil schreef op 7 oktober 2024 zijn laatste bijdrage voor de vragenrubriek van Refoweb. Vanaf van het begin, nu bijna 25 jaar geleden, is deze broeder aan Refoweb verbonden geweest. Hij schrijft: "Ik ben nu 78 jaar en moet mijn werkbelasting verminderen. Ik heb altijd graag meegewerkt, maar nu ga ik ermee stoppen." Het langstdienende panellid van Refoweb neemt hiermee afscheid na 231 vragen en antwoorden. De redactie van Refoweb zegt hem voor dit alles hartelijk dank en wenst hem nog veel gezegende en vruchtbare jaren toe bij het werk in Gods Koninkrijk.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Zulke nuchterheid zou er meer moeten zijn...
Ik moest als 'gergemmer', om me zo maar eens uit te drukken, ook wennen aan Kees Kraaijenoord, maar ik luister er nu graag naar. In april jl. was ik bij een concert van hem in Putten waar we begonnen met Psalm 68:10. Heerlijk dat Kees gelijk van zichzelf afwees en alle 1000 mensen er op wees dat ze niet voor hem moesten klappen, maar voor God, Hem alle eer!
En ja, Psalm 68:10 vind ik een super bemoedigende Psalm!
We mogen God dienen op onze eigen manier, met de gaven die we gekregen hebben, niet met allemaal regeltjes en in 'hokjes'. Zo heeft Jezus het echt niet bedoeld!
Dat gaat vast niet op hele noten die je drie tellen aan moet houden
De trommel en de fluit en de vrolijke cimbaal, snarenspel en orgel.
David huppede hier op aarde al van zielenvreugd, wat zal dat in de hemel zijn!!
Juicht o volken juicht,
Handklapt en betuigt...
Wereldgelijkvormigheid gaat over de dingen waar de wereld zich druk over maakt zoals geld, eer en roem enzo. Over de gezindheid van je gemoed.
Fijn antwoord ds.Vreugdenhil.
Als wij leesdienst hebben, lezen ze bij ons de HC van ds. Vreugdenhil wat ik erg op prijs stel. Hij is zeg maar echt van NU!
Een predikant die over kerkmuren heen kijkt. Heerlijk om naar hem te luisteren. In alle eenvoud preekt hij het Woord van God. Zijn ervaring van enkele jaren zendingsveld draagt hier ook aan bij. Daar kun je ook geen moeilijke woorden gebruiken en dat hoeft hier ook niet.
@Catherine, ja ik vind soms ook dat er vragen gesteld worden die beter linea recta naar hem kunnen en niet via deze weg.
Hier onder ps 68:10 van de berijming van 1773.
Het opschrift luidt 'schrikken van ps 68:10' Maar ik denk dat de vragen steller geschrokken is van de naam die de Ds noemde in zijn preek.
Van onderstaande psalm schrik je toch niet?
Geloofd zij God met diepst ontzag!
Hij overlaadt ons, dag aan dag,
Met Zijne gunstbewijzen. (een onuitputtelijke bron)
Die God is onze zaligheid;
Wie zou die hoogste Majesteit
Dan niet met eerbied prijzen? (Heerlijk om Hem te loven in de psalmen en liederen!)
Die God is ons een God van heil;
Hij schenkt, uit goedheid, zonder peil,
Ons 't eeuwig, zalig leven;
Hij kan, en wil, en zal in nood, ( en ZAL dus geen misschien)
Zelfs bij het naadren van den dood,
Volkomen uitkomst geven. (ja, al diverse keren ervaren)
Als je zo eens goed kijkt is dit vers heel rijk van inhoud ( zijn overigens alle psalmen, hoewel ik in de één meer ziet als in de ander) En schrik ik niet van dit psalm vers.
OVer 'nabetrachting en dankzegging' ik hoor het ook allebei maar ervaar geen van beiden als 'storend' Dankzegging klinkt denk wat eenvoudiger.
@ catherina ja dat denk ik zeker wel.
Ook lijkt het me geweldig om met 30.000 mensen die Psalm te zingen. Maar dan zonder die wereldse show eromheen.
Wat heerlijk dat deze dominee zo realistisch in het leven staat, en dat ook nog es durft uit te dragen. Daar heeft de jeugd wat aan!
Tijden veranderen nu eenmaal. 30.000 jongeren die met elkaar psalm 68 zingen, prachtig!
Dat krijgt geenéén kerkverband voor elkaar (al dan niet op hele noten); de jeugbondsdagen en de zendingsdagen zijn een aflopende zaak. Mijn zoon wil alleen er nog maar heen omdat erna een leuk uitje is gepland.
Ik hoop dat hij niet het hele geloof vaarwel gaat zeggen, maar dat hij mee gaat doen met die 30.000, en later ook bij die ontelbare schare mag horen....
het filmpje heb ik niet gezien kan ik niet over oordelen. ik hou ik persoonlijk allemaal niet zo van. ik vind daar komen mij te veel wereldse dingen bij, misschien van deze tijd? ( en ben ik niet van deze tijd?) maar laten we t maar eenvoudig houden.
Misschien als ik door Genade in de Hemel komen mag, dat ik mij ook zal verbazen.
maar ik ken ook een spreekwoord vd oudjes, een nauw leven geeft een ruim sterven, een ruim leven geeft een nauw sterven. misschien krijg ik nu heel refoweb over mij heen, ik bedoel liever die fratsen eraff, dat ik met eerbied gezegt(heel raar misschien) in de Hemel tegenkom dat dat wel mocht? als hier te ruim gedaan geleeft.ik hoop dat jullie mij volgen.
met Cartharine ben ik eens, zo iets uit de preek is toch persoonlijk ook vd predikant vraag dat per telefoon of mail ad ds zelf persoonlijk. lijkt mij beter.
"Misschien als ik door genade in de hemel komen mag"
De Heere Jezus heeft ook voor u die genade, want Hij heeft ook voor u Zijn Zoon gegeven, en het is ook voor U! Kies dan heden wie je dienen wilt..... Rom 10 vs 9 moet u eens lezen zo simpel is het!!
en dan mag u ook in de HEMEL komen mag u zekerheid hebben voor het leven na dit leven.
En dan mag u hier al God loven met alles er op en eraan, want ik snap u opmerking wel dat wanneer je in de hemel komt en het is wel geoorloofd....
maar ik zou dan toch zoiets hebben Heer wat heb ik U op de aarde te kort gedaan...Hij komt toe alle eer, glorie, dankzegging en aanbidding hier al op deze donkere aarde.
Punt is alleen in dit geval dat die 'fratsen' gewoon in de Bijbel staan.
(behalve die lichtjes dan, je had nog geen electrciteit)
Ik vind het jammer dat er door sommigen zo'n sfeertje van werelds/zondig omheen gepraat/gepreekt wordt.
Als iemand het zelf niet wilt, prima maar als er vanuit de Bijbel niets tegenin gebracht kan worden (eerder tegenovergesteld) moet er niet gedaan worden of de ander werelds/verkeerd bezig is.
Ik zeg niet dat jij dat doet maar het wordt wel vaak gedaan.
Ik vind 1Korth.8 in dit verband ook wel verhelderend.
Ik kan jouw reactie wel goed volgen. Ik heb zelf ook een tijdlang zo gedacht en zo geleefd. Er zijn ook momenten dat eenvoud op zijn plaats is, maar aan de andere kant geloof ik echt dat God het van ons vraagt en onze taak is om Hem te prijzen en te loven. Die voorbeelden zie je in de Bijbel ook.
Gisteravond zongen we in de kerk o.a. Psalm 32:6: rechtvaardig volk verheft uw blijde klanken, verheugd in God naar waarde nooit te danken, ZINGT VROLIJK roemt Zijn deugden 't alle tijd, gij die oprecht van hart en wandel zijt.
en ook de Psalm hieronder laat duidelijk de blijdschap in God zien die we mogen uiten.
Maar 't vrome volk in U verheugd, zal huppelen van zielevreugd, daar zij hun wens verkrijgen, hun blijdschap zal dan onbepaald, door 't licht dat van Zijn aanzicht straalt, ten hoogste toppunt stijgen, heft Gode blijde psalmen aan, verhoogd, verhoogd voor Hem de baan, laat AL wat leeft HEM eren, bereidt den weg in Hem verblijdt, Die door de vlakke velden rijdt, Zijn naam is Heer der heren.
Ik denk niet dat God van ons vraagt om heel stil onze weg te gaan waarbij anderen vragen over ons hebben hoe het nu eigenlijk is.
Denk aan de vruchten van de Geest, BLIJDSCHAP!!
Ik zeg niet dat je als christen altijd maar blij/vrolijk je weg moet gaan, dat is een ander uiterste.
Ik ervaar blijdschap van God in de hemel als ik Hem mag grootmaken en dat is in 1 woord geweldig! het gaat altijd om Hem, nooit om degene die het zingen etc.
Je kunt niet met een 'misschientje' naar de hemel, het raakt me wel dat je dat schrijft. Hoop dat je zekerheid gaat ervaren, vandaag nog, Hij laat geen bidder staan en klopt ook aan jouw hart.
Gods zegen!
Idd, een nauw leven, zeker zonder uitbundigheid, laag bij de grond blijven, DAT hoor je in de ger gem kerken ( e.a. uiterst rechtste uiteraard ook)
Voor mij hoeft het persoonlijk ook niet zo.
Maar kan me, zeker als je jong bent, voorstellen dat je dit als zeer fijn ervaart. Ik ben juist van de kleine kerkjes.
Ik denk dat in de rechtse kerken een heel ander beeld van Jezus (qua cultuur) is geschetst dan dat wat je uit de Bijbel zelf krijgt aangereikt.
En omdat je zo bent opgevoed zegt je geweten nee maar je moet je door het Woord laten leiden.
De oosterse cultuur is veel uitbundiger, zowel in vreugde als in verdriet.
Daar leefde Jezus in dus zal Hij Zich daar best thuis hebben gevoelt (voor zover Hij Zich in de wereld kon thuisvoelen) net zoals wij ons in onze cultuur thuisvoelen.
Bij verdriet gingen ze letterlijk in zak en as. Als je op het journaal oosterse mensen ziet, generen ze zich helemaal nergens voor en jammeren luid voor de camera's.
Toen Jezus weende over Jeruzalem deed Hij dat hardop.
En probeer je eens een beetje concreet voor te stellen hoe het eruit moet zien als er staat: juicht o volken juicht, handklapt en betuigt...
Oneerbiedig wordt er vaak meteen door de 'behoudenden' geroepen.
Maar eigenlijk zijn ze zelf gewoon erg stijfjes.
Toen de verloren zoon thuis kwam werd er een groot feest gegeven, gezang en dans... En in ps.150 looft Hem met de trommel en fluit enz
Nou kan je natuurlijk zeggen dat wij in onze cultuur dit niet gewend zijn maar dat 'wij' is maar een klein groepje die vaak de wenkbrauwen fronsen als ze medechristenen tegenkomen die geen last hebben van remmingen.
Maar, een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd.
Wat is het fijn dat we God op onze eigen manier mogen dienen/liefhebben/vrezen. Ook daarin zijn we als mens uniek.
Persoonlijk geloof ik, als je Hem mag kennen als je Heiland en Verlosser, er ook alles voor over hebt, om Hem de dank toe te brengen.
Rianne, ik kan ook niet altijd blij zijn, maar dat was David bijv. ook niet als je de Psalmen leest. Wel is het belangrijk eerlijk stil te staan bij het waarom van je gevoel. Vaak gebruikt de duivel moedeloosheid nl. Is mijn ervaring hoor, hoeft voor jou & anderen niet zo te zijn.
Maar waar Hij is, zal de nacht verdwijnen!
Ik geef toe, het is even wennen ;-)