Bmr-vaccinatie (2)

drs. A. Meijer | 1 reactie | 14-05-2010| 10:00

Vraag

Aan dr. A Meijer. U schrijft in een antwoord op een vraag over de bmr-vaccinatie dat het wat betreft veiligheid niet uitmaakt of de vaccinatie met elf of veertien maanden gegeven wordt. Maakt het voor andere dingen wel uit? Ik krijg het gevoel dat er meer achter schuilt dan u wilt verwoorden. Is het vaccinatieprogramma voor kinderen in Nederland tegenwoordig niet overvol? Ze worden overal maar tegen ingeënt. Ik vraag me heel erg af of dat allemaal medisch verantwoord is. De bof, mazelen en rode hond lijken mij toch vrij normale kinderziektes?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vragensteller,

Je hebt goed opgemerkt dat ik in mijn antwoord met opzet niet breder wilde gaan dan de vraag die gesteld was. Ik wilde en wil hier het vaccinatieprogramma van de overheid niet ter discussie stellen. Deze discussie heerst natuurlijk wel in de samenleving (denk o.a. aan de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken). Ook in wetenschappelijke kring is er wel discussie over mogelijk schadelijke effecten op korte of lange termijn (denk o.a. aan V. Scheibner met haar onderzoek en boek over vaccinatie). Wetenschappelijk onderzoek naar mogelijke nadelige effecten laat vooralsnog geen schokkende uitkomsten zien. Een ding is duidelijk: met vaccinatie is er ook veel succes geboekt. Denk maar aan de uitroeiing van pokken (variola).

Het is waar dat bof, mazelen en rode hond kinderziektes zijn die, anders dan bijvoorbeeld difterie en tetanus, betrekkelijk zelden ernstig verlopen. Ook is het goed te beseffen dat vaccinatie geen 100 procent bescherming biedt. Verder wil ik mijn persoonlijke afwegingen hier niet uiteenzetten omdat deze niet generaliseerbaar zijn.

Vriendelijke groet,
A. Meijer

Lees meer artikelen over:

medischvaccinatie
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
285 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Catherine
14-05-2010 / 14:29
Vragensteller, ik heb ook mn twijfels. Die kleine lijfjes worden volgespoten met van alles. En de werking is idd niet 100%. Er is nu ook nog voor meisjes die vacc tegen baarm.halskanker bij. Je ziet bijv bij de kinkhoest, dat die na zoveel jaar niet meer helpt en er een uitbraak komt.
Mijn moeder viel een keer van een treetje in een huiskamer, verzwikte haar enkelbanden en had klein sneetje in haar hoofd, en moest een Tetanusprik. Ze was al bijna 90 ! Was nog nooit ingeent.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Rechtvaardiging actieve euthanasie

Zijn er enkele uitzonderingen (voor bijzondere situaties) om actieve euthanasie in een laat stadium (Bijbels) te rechtvaardigen? Of is dit echt altijd fout te noemen? Zoals een ongeneeslijke ziekte in...
Geen reacties
14-05-2020

Studiebijbel Oude Testament

Ik heb een vraag aan dr. M. J. Paul. Wij zijn thuis geabonneerd op al die boeken die u schrijft. Ik heb net het boek van Jesaja en Hooglied gekregen. Ik wil u daarvoor bedanken samen met uw collega's ...
Geen reacties
14-05-2012

Haar wegscheren

Mag je als meisje op bepaalde plaatsen je haar wegscheren? Maakt de plek nog uit? Bijvoorbeeld oksels of bikinilijn?
Geen reacties
14-05-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering