Weinig predikanten in grote steden
Ds. H. Paul | 17 reacties | 26-04-2010| 13:00
Vraag
Hoe komt het dat er geen predikanten van de Ger.Gem. naar de grote steden gaan? Kijk naar Rotterdam; er zijn zoveel studenten die geen eigen predikant hebben. Het lijkt wel of alle predikanten de grote, of aangename plekken opzoeken om daar hun taak te volbrengen. Wanneer komt er nu eens iemand naar Rotterdam? Rotterdam Zuidwijk is zo'n jonge gemeente aan het worden. Studenten blijven vanwege werk meer en meer in de stad wonen. Anderzijds kan ik het steeds beter begrijpen dat mensen vanwege de kerk uit de stad trekken, maar wij hebben in deze stad toch ook een taak?! Kom over en help in de grote steden!
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagstel(ler)ster,
Je vraag laat zich niet zo maar beantwoorden. Er zijn meerdere facetten aan deze zaak. Allereerst: weet men zich geroepen door de Heere naar een bepaalde gemeente? Ik heb vier gemeenten mogen dienen. Maar ik heb ze niet zelf gekozen. Maar weet er heen gezonden te zijn. Ook naar Rotterdam Zuidwijk. Nu woon ik in een plattelandsgemeente van ongeveer 1350 leden en doopleden. Maar die is al 8 jaar vakant. Hoewel het er goed wonen is.
Van harte gun ik mijn vorige gemeente opnieuw een predikant. Maar daar is meer voor nodig. Laat het gebed maar vermeerderd worden. De Heere kan op Zijn tijd uitkomst geven.
Met hartelijke groeten,
Ds. H. Paul
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Sinds vandaag niet meer!
Hier op het platteland in het noorden van NL zijn we ook al weer 6 jr vacant.
In Rotterdam is een derde dienst nog mogelijk. Wij hebben soms een maand geen ds, en dat is best zwaar voor de ouderlingen. Dan hebben we dus de hele maand leesdiensten. Een derde dienst is wel te doen, maar niet alle predikanten willen er een uur of zo voor rijden.
De tijd van de atesten breekt weer aan. Laten we bidden of er veel aangenomen mogen worden.
"De oogst is groot maar de arbeiders zijn weinig."
"Een attest is een schriftelijk bewijs, een (officiële) verklaring die een mondelinge bewering versterkt, ondersteunt, wettigt."
Ik bedoel de Ger. Gem.
Deze mannen hebben idd een gewone baan. Als zij een roeping ervaren om een studie te gaan volgen voor predikant kunnen ze dat aangeven bij hun kerkenraad. Deze geeft wel of geen toestemming om naar het curatorium te gaan. Ze geven dan ook een attest mee.
Meesal worden in mei deze gesprekken gevoerd. En ook hier op refoweb wachten velen in spanning af hoeveel mannen er zijn toegelaten om de 4 jarige studie te gaan volgen.
Het klinkt een beetje krom, ik weet anders niet hoe ik het uit moet leggen, maar zie het als volgt. De eerste sollicitatieronde is de kerkenraad. De tweeede is het curatorium, welke echt dieper op alle facetten in gaat.
Wordt je aangenomen, dan volgt de studie aan de theologische school, van betreffende kerkgenootschap.
De studenten krijgen een minimumloon, en worden onderhouden door hun thuisgemeente.
Als ze mogen gaan preken, krijgen ze hiervoor een vergoeding voor onkosten (denk aan de gereden km's, etc.)
Pas als ze afgestudeerd zijn en een beroep aannemen naar een eigen gemeente, krijgen ze een salaris welke hun gemeente met hen overeenkomt.
Een beetje onduidelijke reactie van me. Ik bedoel ermee dat er steeds minder predikanten overblijven..
Groetjes, Annah