Zoontje leest echt nooit
J.M. Strijbis | 14 reacties | 13-04-2010| 18:00
Vraag
Ik heb een vraag over onze zoon van 8 jaar. Hij leest echt nooit. Hij zal nooit een boek pakken. Is dit normaal? Op school doet hij het ontzettend goed, hij heeft overal goede cijfers voor, ook voor taal. Het is dus niet zo dat hij slecht kan lezen. Ik zelf lees heel graag en zou willen dat hij ook ging lezen. Hij vindt het fijn als ik hem voorlees, maar dat kan ik toch niet blijven doen? Hij moet toch zo zachtjes aan ook wel eens zelfstandig gaan lezen. Is het terecht dat ik me hier zorgen om maak, of komt het wel? Moet ik meer stimuleren? Ik ben bang dat ik het dan forceer en hij er helemaal niet aan begint.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Geachte vragensteller,
Wij hebben ook zo'n zoon van inmiddels 9 jaar. Kan gelukkig ook heel goed mee, maar leest eveneens niet veel. Wij lezen ook dagelijks voor en blijven dat doen, zolang hij het fijn vindt. Als hij het niet meer wil, stoppen we daar mee. Maar voorlopig geniet hij er van en wij niet minder. Je kunt niet veel meer doen dan je nu doet. Je geeft het goede voorbeeld, je leest hem voor en ik mag aannemen dat er boeken in huis zijn op zijn niveau.
Het is wel verstandig om daar nog een goed naar te kijken. Welk genre ligt hem het beste? Er zijn ook series op de markt. Lees het eerste deel van zo'n serie eens voor en praat er met hem over. Stel hem vooral open vragen, waarin je hem niet een bepaalde kant op stuurt. Zeg hem dan ook dat er een boek is wat hier op volgt. Het zou het mooiste zijn als hij dat ook gelezen wil hebben. Stel hem dan eens voor dat je dat boek voor hem koopt en dat hij dat zelf gaat lezen. Mogelijk tref je doel. Mogelijk ook niet. Dwingen heeft in ieder geval geen zin. Soms komt het later, soms ook helemaal niet. Ik begrijp dat je hem graag aan het lezen wilt hebben en ik vind dat ook een goede drang, maar je kunt niet meer doen dan je nu doet.
De ontspanning in zo'n geval levert vaak meer op dan er op gefocust zijn. Dat merken de kids aan ons non-verbale gedrag.
Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen.
Hartelijke groetjes,
J. M. Strijbis
Dit artikel is beantwoord door
J.M. Strijbis
- Geboortedatum:16-06-1956
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Gouda
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Docent(opleider) Driestar Hogeschool
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Emmie, in ons geval heeft dat er niet mee te maken. Ben het er wel mee eens hoor!
Onze kinderen mogen zo wie zo een half uur per dag voor zich zelf op de computer. En daar houden ze zich `nog`aan. Wel moet ik zeggen, en dat had ik misschien in mijn vraag moet zetten, onze kinderen spelen ontzettend goed.
Hutten bouwen, maar ook met de lego en tekenen.
Maar toch lijkt mij het beter om ook eens te lezen. Het is toch voor de ontwikkeling goed? Natuurlijk blijf ik nog voor hem voorlezen. En ik vind dat ook heerlijk. Maar waarom pakt hij zelf geen boek? Is het gemakzucht? Lees ik te veel voor?
Maar inderdaad de tip van Strijbis over de vervolgboekjes ga ik opvolgen.
ik zou me nog maar geen zorgen maken!
ik ben 'pas' op mijn 9de zelf gaan lezen, door een boek wat me
ontzettend aansprak, toen ik het uit had heb ik het nog 3x achter elkaar uitgelezen, en toen begon ik aan de rest: uren en uren kon ik toen lezen, stapels boeken!!
Hoe het kwam? geen idee! misschien omdat voorlezen idd meer had voor me, of dat er opeens een spannend boek voorbij kwam?
Succes!!
We hebben ook christelijke bladen zoals de Terdege en Gezinsgids. Daarbij zitten extra bladen voor de kinderen.
Onze kinderen lezen al jaren met veelplezier deze bijbladen, veel plaatjes en tekeningen met opmerkingen van en voor kinderen.
Bedankt voor de fijne reacties!
Wij hebben een abonnement op de Terdege en GezinsGids, ik probeer hem de BimBam en de Kits aan te bieden. Hij bladerd ze door en daar liggen ze weer. Ze worden door de andere kinderen gelukkig wel gelezen. En die lezen ook veel andere boeken, gaan ook graag naar de bieb. Hij wil negen van de tien keer niet eens mee naar de bieb.
Wat anderen ook schrijven, misschien moet ik geduld hebben. Maar dwingen nee, dat wil ik ook niet.
Ik hoorde pas van iemand die met har dochter een afspraak had om elke dag een half uur te lezen. Maar dan dwing toch ook?
Misschien is het de 'liefdestaal' van je zoon; voorlezen? Dat hij daar zijn 'tankje' mee vult?
Zie het boek: 'de 5 talen van de liefde voor kinderen' van Gary Chapman.