Gebed in geloof

Ds. P.C. van Keulen | Geen reacties | 17-03-2010| 17:00

Vraag

Ik wil een vraag stellen aan ds. Van Keulen naar aanleiding van de vraag over gebedsverhoring. Ik kan er nooit achter komen of ik mijn gebed in geloof bid. Dat de grond van de verhoring niet is gelegen in de gelovigheid van mijn gebed, maar alleen in de Heere, geeft me hoop op verhoring. Ik word zo op mijzelf terug geworpen als ik eerst gelovig moet bidden voordat er hoop is op verhoring. Mijn gebed stelt niets voor, maar de Heere zegt ook dat Hij geen wonderen kon doen vanwege het ongeloof van de mensen. Hoe moet ik dit toch zien? Ik kom er maar niet uit. Mijn geloof is toch geen voorwaarde? Het geloof is toch een gave en geschenk? Het is toch niet uit mij? En toch zegt God dat Hij vanwege hun ongeloof geen wonderen kon doen. Als God de mensen geloof had geschonken, had Hij de wonderen toch wel kunnen doen? God weet toch dat die mensen waar Hij wel wonderen kon doen, ook alleen maar geloofden omdat Hij hun dat eerst gaf? Ik kom hier niet uit.


Antwoord

Beste vragensteller,

Het is inderdaad, zoals je zelf schrijft, dat de grond van de verhoring enkel en alleen ligt in de Heere Jezus Christus. Als het in onze naam zou moeten, of als er een voorwaarde in ons zou moeten zijn dan zou er nooit gebedsverhoring kunnen wezen. Wij zijn immers zondige mensen en hebben van onszelf geen verhoring verdiend. Ook ons geloof is geen grond voor verhoring, want dan zou het alsnog om iets van ons zijn. Hoe zegt de Heere Jezus dit ook tegen zijn discipelen: al wat gij bidt in Mijn naam dat zal u gegeven worden; dat is niet slechts het noemen van Zijn naam in het gebed, maar dat gaat veel dieper, het is ook een biddend pleiten op Zijn volbrachte werk als Offerlam, aan Wie wij zo mogen denken in deze lijdenstijd. In Zijn volbrachte werk ligt er alleen de toegang tot de troon van Gods genade en zijn er alleen milde handen en vriendelijke ogen, die de bidder zien en kunnen geven wat nodig is.

Je schrijft: ik kan er nooit achter komen of ik mijn gebed in geloof bid. Mijn vraag aan jou is: wat bedoel je hier met geloof? Bedoel je hier bidden vanuit het zaligmakende geloof of vanuit het geloof dat Jezus is de Christus, de van de Vader gezondene in deze wereld, vanuit de erkenning dat Hij de Zoon van God is en alle macht heeft in de hemel en op de aarde? Deze vraag kwam bij mij op vanwege de tekstwoorden die je citeert: dat Hij geen wonderen kon doen vanwege hun ongeloof, vanwege dat zij in Hem niet geloofden. Hoe is Hij te Nazareth veracht en hoe verwonderde Hij Zich over hun ongeloof. Het geloof in Hem dat op de juiste wijze om wonderen vraagt, maar niet altijd tot het zaligmakende geloof hoeft te leiden, ontbrak bij verreweg de meesten.

Een kind leer je om te bidden al wat nodig is; we zeggen dan wel als vader of moeder: vraag het maar aan de Heere, bidt er maar om, want Hij kan het je geven. Als er zorg is, bijvoorbeeld in de kring van bekenden, dan zeg je ook: bidt maar of de Heere hem of haar wil beter maken. En wat heerlijk als het kind zo gelovig mag bidden en het “opent uwe mond” in praktijk brengt. Natuurlijk, het zal ook moeten bidden om “een nieuw hart”, dat het mag weten een kind van God te zijn in Jezus Christus, maar met welk een eenvoudige ernst kan het ook bidden om wonderen in het geloof dat Hij bij machte is om dat te doen.

Is dat geloof dan iets van onszelf? Achteraf zul je erkennen dat het ook door Gods genade is dat je zo hebt mogen bidden en blijft er verwondering over dat je gebed mocht doordringen tot de troon van Gods genade, maar laat Zijn Persoon en wonderwerken die ons worden voorgehouden vanuit het Woord ons meer en meer met ernst en in geloof doen bidden. Ik denk hierbij ook aan de twee blinden (Mt. 9); Jezus vraagt niet of ze geloven dat ze beter zullen worden, maar of ze geloven dat Hij beter maken kán, en zij zeiden: ja, Heere. En hun ogen zijn geopend geworden. Wat zou jezelf antwoorden op Zijn vraag?

Hoe bidden wij? Wie is Hij voor ons, Die ons zo wordt voorgehouden in de Schriften? Niet alleen voor de tijdelijke omstandigheden, maar ook en bovenal voor het geestelijke!

Hartelijk gegroet,
Ds. P. C. van Keulen

Dit artikel is beantwoord door

Ds. P.C. van Keulen

  • Geboortedatum:
    17-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Bodegraven
  • Status:
    Actief
141 artikelen
Ds. P.C. van Keulen

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

De wereld volgens de christelijke theorie

Ik zou graag willen weten hoelang de wereld volgens de christelijke theorie bestaat. Hoelang hebben dinosaurussen op de wereld rondgelopen en hoe zijn ze uitgestorven? Hebben ze ook gelijktijdig met d...
Geen reacties
17-03-2005

De pottenbakker-metafoor

Kunt u mij helpen met de volgende tekst: Romeinen 9:21: “Of heeft de pottenbakker geen macht over het leem, om uit denzelfden klomp te maken, het ene vat ter ere, en het andere ter onere?" Ik vond het...
Geen reacties
17-03-2005

Taize en leer der reformatie

Een vervolgvraag over Taize. Iemand vroeg zich af: "Herbergzaamheid zoals bij Taize is heel bijbels, maar is het wel verantwoord om op (indirecte) wijze mee te werken hieraan? Is dit niet strijdig met...
4 reacties
17-03-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering