Bloedonderzoek
drs. J. de Jongh-van Hoof | 1 reactie | 28-01-2010| 10:28
Vraag
Ik ben een vrouw van 33 jaar en moeder van 3 kinderen. Na bloedonderzoek bleek bij de huisarts dat mijn bloedwaarde van ca. 125 op 33 stond. Mijn huisarts stuurde me door omdat hij het te hoog vond. Er is een inwendige echo gemaakt en volgens de gyneacoloog zag alles er goed uit. Mijn huisarts vertelde me later dat het bij een te hoge waarde op eierstokkanker kon duiden. Op internet las ik dat de waarde tussen de 0 en 35 moet zijn. Ik maak me toch steeds zorgen. Kan er met een inwendige echo echt gezien worden dat alles okee is? En is 33 dan toch niet aan de hoge kant?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
De normaal waarde van Ca-125 kan een beetje variëren per laboratorium. De normaalwaarden voor Ca-125 die bij u zijn gevonden, komen overeen met de waarden die ik ken. Inderdaad kan een verhoogde Ca-125 wijzen op eierstokkanker. Meestal wordt dit beoordeeld d.m.v. een inwendige echo. Hiermee zijn over het algemeen de baarmoeder en de eierstokken zeer goed te beoordelen. Ik zou me dus geen zorgen maken.
José de Jongh-van Hoof
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Dr. de Jongh heeft dus gelijk dat u zich in principe geen zorgen hoeft te maken, zeker niet als de echo geen afwijkingen liet zien.
Maar de vraag blijft waarom uw huisarts deze bepaling heeft aangevraagd? Een tumormarker heeft eigenlijk alleen waarde in de follow-up nadat je bent behandeld voor eierstokkanker, om te zien of de kanker wegblijft in de loop van de tijd.
De test is niet bedoeld om eierstokkanker te diagnosticeren, maar kan evt. ondersteunend zijn voor een diagnose als er al een verdenking is op eierstokkanker. Bijv. door bepaalde klachten of als dit in de familie voorkomt. En dan heb je er pas wat aan bij hoge waarden, niet bij een grensgeval (omdat er allerlei oorzaken kunnen zijn voor lichte verhoging).
Het voorafgaande verhaal ontbreekt hier natuurlijk, want een huisarts zal deze waarde (als het goed is) niet zomaar laten bepalen. De kans dat er dan een keer een hoge waarde (zonder ziekte) wordt gevonden, is namelijk aanwezig en wordt steeds groter hoe meer onderzoeken (zonder goede reden) je doet. En daarop volgen dan vervelende vervolgonderzoeken, en onnodige ongerustheid.