Verlangen naar geestelijke prediking
Ds. G. van de Groep | 2 reacties | 27-10-2009| 11:00
Vraag
Wat moet je doen als merkt dat de dominee vrijwel geen levende relatie met God heeft en dat er maar heel af en toe opening van het evangelie is? Ik ontvang zelf niet zo vaak voedsel uit de preek en haal dit op een andere plek. In de kerk zit ik alleen te bidden voor de anderen om mij heen die nog zoekend zijn en het maar niet mogen horen dat God genadig naar hen omziet. Ik hoop dat de Heere, onze dominee de woorden in de mond legt, maar ik begin nu te zien dat dit vaak niet zo kan zijn. Help! Ik heb een keer een lezing gehoord over giftige religie. Mijn gemeente heeft al deze kenmerken! Ik bid voor de dominee en de gemeente maar ben bang dat ik dit niet volhoud. Ik heb hen lief, maar ben vaak ook heel verdrietig om de prediking. Dat ligt heel erg op mijn hart, zeg maar en vaak ben ik daardoor de hele zondag terneergeslagen. Op andere plekken ben ik zo blij met de verkondiging van het eenvoudige evangelie. Iedereen moet dat toch zo horen! Hoop dat iemand me een goede raad kan geven hoe ik me hierin kan staande houden en daarbij ook een getuige van de Heere mag zijn voor mijn omgeving.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Ik proef ik uw vraag een hartelijk verlangen naar een schriftuurlijke, geestelijke prediking van het Evangelie van Gods genade in Jezus Christus, waarin zondaren genodigd en gelokt worden om Christus te leren kennen als hun Heere en Zaligmaker. Ook het geestelijke gehalte -als ik het zo mag zeggen- van uw gemeente baart u zorgen. Jammer dat u daardoor elders moet zoeken wat u in eigen gemeente zou moeten vinden.
Omdat ik predikant en gemeente niet ken, kan ik alleen maar enkele adviezen geven. Daarbij wil ik voorop stellen dat ik dankbaar ben voor het gebed dat u voor dominee en gemeente regelmatig opzendt. De Heere is altijd het eerste adres waar we onze noden bekend kunnen en mogen maken. “Stort voor Hem uit uw hele hart”, zegt een Psalm. Dat moeten we maar blijven doen.
Ik zou willen vragen: bent u de enige in de gemeente die met uw probleem worstelt? Als er ook andere zijn die de nood van de prediking ervaren, is het dan niet mogelijk om eens met hen samen te komen en er met elkaar over door te spreken? En dat niet alleen, maar ook om met elkaar een gesprek met de predikant aan te gaan en hem jullie grote zorgen bekend te maken. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Vanuit het Woord van God en de belijdenisgeschriften, waarin de kernwaarheden van de Bijbel zijn samengevat, hem wijzen op de datgene wat in zijn prediking ontbreekt. Met name onze belijdenisgeschriften mogen dienen als een stemvork voor de tonen die in de verkondiging van Gods Woord behoren door te klinken. En dan denk ik in het bijzonder aan de Heidelberger Catechismus en de Dordtse Leerregels.
Uiteraard kunnen we niemand, ook een predikant niet, het geloof geven. Maar we hebben wel de roeping om een prediker er op te wijzen dat zijn preken niet voluit Bijbels zijn. Zonde en genade moeten er in door klinken. Wet en evangelie kunnen niet gemist worden. Geestelijke leiding behoort aan de gemeente gegeven te worden.
Uiteraard kunt u, als er verder niemand is in de gemeente die uw zorgen deelt, persoonlijk met uw predikant in gesprek gaan. En wil hij niet luisteren, dan hebben we de opdracht om die zorgen aan de kerkenraad bekend te maken. Want die is mede verantwoordelijk voor de inhoud van het verkondigde Woord.
Mocht dat alles niet baten, dan zou ik, met een verdrietig hart, toch m'n lidmaatschap opzeggen en me aansluiten bij een gemeente waar het Woord wel zuiver wordt gebracht en ik geestelijk voedsel voor mijn hart ontvang. Ik besef dat dit een vergaand advies is. Maar ik zou geen andere verantwoorde weg weten. In elk geval zijn predikant en kerkenraad dan op de hoogte dat uw beslissing wat dit betreft, een Bijbels-confessioneel en geestelijke grond heeft.
Ik hoop dat u wat met mijn adviezen kunt doen en wens u Gods kracht en leiding toe in uw moeilijke situatie.
Ds. G. van de Groep
Dit artikel is beantwoord door
Ds. G. van de Groep
- Geboortedatum:07-04-1944
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Heerde
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
<i>Reageren op een antwoord is mogelijk mits de reactie iets toevoegt en niet in strijd is met het antwoord van de deskundige. Vraagstellers zijn niet gebaat bij tegenstrijdige reacties en bovendien vinden we het ongepast ten opzichte van de deskundige die zijn/haar vrije tijd ter beschikking stelt om onze bezoekers te helpen.</i>
Wat je schrijft is zó herkenbaar. Je bent hierin écht niet de enige. Als er geen mensen zijn in je directe omgeving die dezelfde 'last' ervaren als die jij hebt, dan mag je die last ook met anderen delen. God wil dat Zijn kinderen gezamenlijk Zijn aangezicht zoeken om Zijn zegen. (zie de diverse voorbeelden uit Handelingen) En Hij is niet aan tijd of plaats gebonden.