Bezinnen op vorming van Nieuwe Testament

drs. J. Hoekman | 13 reacties | 13-10-2009| 17:00

Vraag

Vanuit tekstkritisch oogpunt ben ik mij aan het bezinnen op de vorming van het Nieuwe Testament. Nu zit ik met de volgende vraag: Heeft God ons het Nieuwe Testament zoals wij het kennen willen geven? Of moeten we dit zien als een vorm die gegeven is aan de uitwerking van de apostolische geschriften waarin de weg tot het heil verwoord wordt?


Antwoord

Beste onderzoeker,

Tekstkritiek betekent voor mij niet of iets waar is of niet, maar hoe kom ik er achter dat en hoe iets waar is! Hoe kan ik met de hulp van Gods Geest die woorden doorgronden. En daarbij heeft de Heere u een keus gegeven, die samengaat met uw karakter, uw levensgeschiedenis, uw huidige situatie. Soms spreekt een tekstwoord tot u als een vermaning, maar diezelfde tekstwoorden kunnen u een week later juist heel vertroostend zijn! Gods geeft ons in de tekstkritiek een geloofsprisma en als je deze tekstkritisch zonder geloof wilt doorgronden, dan zul je eindigen in het vlees en niet in de Geest die al de Schrift heeft gegeven... ja, ook tot onderwijzing ...die in de rechtvaardigheid is!

Mat.10:25: "Het zij den discipel genoeg, dat hij worde gelijk zijn meester." Laat God vrij zijn in wat Hij doet. Dat moeten u en ik niet willen bepalen. De vondst in de Qumram is toch gedaan ver na dat de canon al was vastgesteld en heeft ons een enorme rijkdom gegeven in handschriften die 1000 jaar ouder waren dan wij ze tot dan toe hadden. Hoeveel waarde hechtten de kerkvaders niet aan de LXX!

Ik denk dat u twee dingen door elkaar haalt tekstkritiek en vormkritiek, de tweede heeft te maken met de vorm waarin iets aan ons is overgeleverd, bv. in dichtvorm of als een lied, een wijsheidsspreuk enz. Tekstkritiek houdt zich bezig met het waarheidsgehalte van de overgeleverde tekst. En er is ook niets mis mee om de verschillende handschriften die er zijn te onderzoeken als we het maar in afhankelijkheid en geloof doen! Als het maar diens tot de opbouw van het geloof en niet om er een wijsneus mee te willen zijn. Geen verwarring maar openbaring, tot een kijkje achter de schermen, daar waar de meest heerlijke Evangeliegerechten worden bereikt. Laat ons de dingen hier gebruiken om ze straks daar ten volle te genieten (Augustinus).

Gods Woord is in vele vormen aan ons overgeleverd en heeft daarvoor de apostelen en na de apostelen nog vele anderen tot op de dag van vandaag toe, willen gebruiken om ons de weg naar de zaligheid in Jezus Christus te wijzen. En Zijn genade is ons genoeg. Ik hoop dat u veel in de teksten zult studeren tot vrucht voor uzelf en voor allen met wie u in aanraking komt, zodat satan, die de beste tekstcriticus is, het van u zal verliezen en dat kan maar op een manier: door het geloof!

Gods zegen,
Ds. J. Hoekman

Lees meer artikelen over:

canoniek
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. Hoekman

  • Geboortedatum:
    27-01-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
107 artikelen
drs. J. Hoekman

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
13 reacties
cicero
14-10-2009 / 11:21
Geachte ds. Hoekman,

Het verbaast mij dat u als universitair opgeleid predikant het volgende zegt:

"Tekstkritiek houdt zich bezig met het waarheidsgehalte van de overgeleverde tekst."

Dat is beslist onjuist. Tekstkritiek houdt zich bezig met alle overgeleverde handschriften en probeert daaruit de meest oorspronkelijke tekst te reconstrueren. Het waarheidsgehalte van de tekst is daarbij niet relevant.

Satan de beste tekstcriticus... Wist u dat de Statenvertalers ook aan tekstkritiek deden?
cicero
14-10-2009 / 11:21
O Pardon, ik dacht dat er ds. stond maar er staat drs.
cicero
14-10-2009 / 11:22
Herstel: onder de beantwoording staat toch ds.
cicero
14-10-2009 / 11:24
Aan de vragensteller: je vraag is rijkelijk vaag. Het NT kennen we niet meer zoals het oorspronkelijk geschreven is. Dat maakt in de meeste gevallen niet uit omdat het aantal moeilijke gevallen waarin een belangrijk tekstverschil optreedt erg gering is.
cicero
14-10-2009 / 13:41
Dan heeft u of Van Kooten niet begrepen of heeft Van Kooten het mis.

Tekstkritiek heeft niets te maken met schriftkritiek. Er zijn duizenden handschriften van het NT. In alle handschriften staan (overschrijf)fouten. De tekstkritiek wil die fouten opsporen en zo de meest zuivere tekst van het NT tevoorschijn halen. Een heel reformatorische bezigheid dus! Ik begrijp daarom niet waarom tekstkritiek hier door het slijk gehaald wordt.
cicero
14-10-2009 / 15:26
Beproefde drogreden: op de toon reageren als je niets tegen de inhoud kunt inbrengen.
eduard1
14-10-2009 / 17:23
gaat ie lekker?????
1a2b3c
15-10-2009 / 09:08
weLedele hOoggeachte Meneer drP cicero.

Ik twijfel in het geheel niet aan uw inteligentie ondanks dat u een aantal reakties nodig had om te zeggen dat er één woord verkeerd was uitgelegt.
Maar waar ik me wel ernstig zorgen over maak is de vraag of u het woord tackt wel in uw woordenboek hebt staan.
Met nederige groeten.
cicero
15-10-2009 / 11:41
Het woord tackt staat sowieso niet in een woordenboek.

Feiten zijn feiten.
1a2b3c
15-10-2009 / 12:26
Neem me alstublieft niet kwalijk, moet natuurlijk tact zijn, daar heeft u helemaal gelijk in.
'k Had nooit gedacht dat ik 2 reakties nodig zou hebben voor één woord.
Nou ja, er zijn mensen die dit altijd nog van me winnen.
Hanna
15-10-2009 / 12:57
wat een akelige toon in deze reactie's...
misschien beter om deze te sluiten??
Hendrik_Jan_de_Tuinman
15-10-2009 / 18:46
Beste vrienden,

Bedankt voor de vele reacties; helaas is de toon enigzins bedroevend geworden. Misschien was mijn vraag te abstract voor enkelen onder ons...

Ik wacht vol spanning op reacties die betrekking hebben op de inhoud.

Gods zegen,

Hendrik Jan de Tuinman
1a2b3c
15-10-2009 / 19:25
sorry
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geestelijk overdraagbare aandoening

In sommige kringen wordt beweerd dat je, als je vreemdgaat of al eerder gemeenschap met iemand hebt gehad, geestelijk aan hem gebonden bent. Dat je daar een goa (geestelijk overdraagbare aandoening) v...
3 reacties
13-10-2011

In de knoop omtrent geloof

Kunt u mij helpen? Ik zit in de knoop. Enorm in de knoop omtrent het geloof. Ik wil zo graag bij de Heere Jezus horen. Ik wil zo graag een Kind van Hem genaamd worden. Enkele maanden geleden las ik ee...
4 reacties
13-10-2015

Het zout der aarde

Ik heb een vraag over het zout der aarde zijn. De Heere Jezus sprak over dat wij het zout der aarde zijn, in de context zoals zout smaak geeft aan het eten. Bij “zout der aarde zijn” had ik altijd een...
Geen reacties
13-10-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering