Discussie over het vierde gebod

Ds. W.G. Hulsman | Geen reacties | 07-05-2004| 00:00

Vraag

In de kerk waar ik lid van ben (Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt) is momenteel een discussie gaande over het vierde gebod. Door de Generale Synode is onlangs uitgesproken dat de stelling dat de zondag als rustdag niet gegrond is op een goddelijk gebod niet te veroordelen is. Ik vind het moeilijk om hier de Schrift over te laten spreken; wel geloof ik dat we nog steeds het vierde gebod moeten houden en dat doen door de zondag te houden. Kunt u hier wat over zeggen?

Naar aanleiding hiervan mijn tweede vraag: er heerst grote onrust in onze kerken, mede door bovenstaande uitspraak van de Generale Synode, maar ook door andere zaken zoals liturgische vernieuwingen, het invoeren van bepaalde liederen uit het Liedboek voor de Kerken en een nieuwe visie op het zevende gebod. Hiervan hebben enkele mensen zich de afgelopen maanden vrijgemaakt. Mijn vraag is hoe hier het beste mee om te gaan?


Antwoord

In het Nieuwe testament vind je nergens vermeld dat het vierde gebod niet meer zou gelden. Daarentegen komt daar wel naar voren dat de tien geboden nageleefd moeten worden. Er wordt onbevangen over de wet gesproken. Zoals in Efeze 6, waar het vijfde gebod genoemd wordt en waar er stilzwijgend vanuit gegaan wordt dat ook de andere geboden nageleefd moeten worden.

Vanouds is er gezegd dat het vierde gebod iets ceremonieels en moreels in zich heeft. Het ceremoniële in dit gebod is dan dat de rustdag op de zevende dag gehouden wordt. Het morele is dat er een rustdag gehouden moet worden. Het ceremoniële geldt dan niet meer. Want nu vieren we de rustdag niet meer op de zevende dag der week maar op de eerste, de zondag. Het morele geldt nog wel. Ook nu is het nodig om een rustdag te houden, die we wijden aan de Heere en Zijn dienst.

Vervolgens de tweede vraag. Je schrijft hoe mensen zich hebben vrijgemaakt. Dat betekent: Zij vormen nu -in hun ogen- de echte vrijgemaakte kerk. Helaas zien we in Nederland dat er zo steeds weer scheidingen optreden. Het is soms net een repeterende breuk. En het veroorzaakt veel verdriet en spanning.

Mijn mening is dat we niet te snel moeten komen tot zo’n vrijmaking. Beter is het om te proberen een kerk die tekenen van verval vertoont te verbeteren. In de Bijbel kom je steeds weer tegen dat allerlei zonden en dwaalleren bestreden worden op de plaats waar zij zich voordoen. Dat is lang niet eenvoudig. Maar dat is volgens de Bijbel wel onze roeping.

Ds. W. G. Hulsman

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.G. Hulsman

  • Geboortedatum:
    08-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Actief
172 artikelen
Ds. W.G. Hulsman

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geen vrede met God

Aan ds. Van Rossem. Verschillende vragen heb ik aan u gesteld. De laatste keer verwees u mij naar een predikant. Bij ons onder de prediking kan ik het niet uithouden. Praten zal moeilijk gaan. Vooral ...
2 reacties
07-05-2011

Elkaars zonden uit het verleden kennen

Is het nodig voor een goed huwelijk, waarin je beide wilt groeien naar de Heere toe en naar elkaar, om elkaars zonden uit het verleden te kennen (zonden die dus begaan zijn voordat de relatie begonnen...
10 reacties
07-05-2013

Aangifte doen van een verkrachting

Mijn vraag is als je aangifte wilt doen bij de politie maar de dader op het moment dat het speelde nog minderjarig was, heeft het dan zin om aangifte te doen van een verkrachting?
44 reacties
07-05-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering