Vrije wil

Ds. R. W. van Mourik | Geen reacties | 02-09-2009| 18:00

Vraag

Er staat in de Bijbel dat niemand goed kan doen tot niet één toe. En ieder mens heeft een vrije wil, maar hoe vrij is die wil eigenlijk? Als we iets verkeerds doen, dan zegt men dat je fout bent geweest door bewust het verkeerde te doen, want je hebt zelf gekozen. Maar als we iets goed doen (Bijvoorbeeld, ik had verleden week zondag geen zin om naar de kerk te gaan, en dacht ik kan twee dingen doen; want je bent geschapen met een vrije wil. Zelf kiezen, thuis blijven of gaan. Ik ben toch maar gegaan.), dan zeggen ze het is God die je liet gaan. Maar als ik thuis was gebleven, zegt er niemand: het is God die je niet liet gaan. Misschien druk ik me een beetje vaag uit, maar ik bedoel kun je zelf het goede kiezen, of is het dan dat God je voor het verkeerde behoedt? Maar hoe zit het dan met die vrije wil?


Antwoord

Volgens mij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de keuzes die je elke dag maakt tussen wat wel en niet goed is en de keuze die gemaakt moet worden voor God. Wat dat eerste betreft heb je elke dag je te laten leiden door dat wat God zegt in Zijn Woord. Dat jij naar de kerk ging was een keuze die je maakte omdat je heel goed wist dat God dat wil. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar als het gaat om de keuze voor God is het zonneklaar dat geen mens dat van nature wil en doet. In die zin is onze wil gebonden aan het kwaad en niet in staat om goed te doen. Dat bedoelt Paulus als hij zegt dat er niemand is die goed doet, tot niet één toe.

Natuurlijk maken mensen heel veel goede keuzes, maar de keuze voor God maakt niemand van uit zichzelf. Die moet God in ons leven werken. Daarvoor zijn we aangewezen op de werking van Gods Geest. Dat ontslaat ons natuurlijk niet van onze verantwoordelijkheid. God mag ons er op aanspreken dat we Hem moeten dienen. We worden opgeroepen tot bekering en geloof. Maar het komen tot Hem en het geloven in Hem wordt gewerkt door God Zelf.

Kijk maar hoe daar over geschreven wordt in Johannes 1:11-13 en Filippenzen 2:12,13. Onze wil is dus niet vrij, maar gebonden aan het kwaad. Het gaat er om dat we voor het goede (het zaligmakende goede) moeten worden ingewonnen. Daarnaast hebben we ons elke dag te richten op dat wat God wil in ons leven. En dan weten we heel goed wat God niet wil en wat Hij wel wil. Tegelijk voelen we ook heel goed aan dat wanneer het goede doen dat is door de kracht die God daarvoor geeft. Dat brengt ons tot het grondgegeven in de Schrift dat alles uit God komt en niets uit ons. Dat houdt ons klein en afhankelijk. Op die plek wil God ons hebben. Soli Deo gloria!

Ds. R. W. van Mourik, Elburg

Lees meer artikelen over:

vrije wil
Dit artikel is beantwoord door

Ds. R. W. van Mourik

  • Geboortedatum:
    07-02-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Alblasserdam
  • Status:
    Actief
139 artikelen
Ds. R. W. van Mourik

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Wat is precies het verschil tussen een bondsgemeente en een confessionele gemeente?

Wat is precies het verschil tussen een bondsgemeente en een confessionele gemeente?
Geen reacties
02-09-2006

Angst is vriend van ongeloof

Ik hoorde in de preek van ds. Simons dat als je tot God komt Hij je dan gaat veranderen. Wat wordt bedoeld met “tot God komen”? Is dit belijden en geloven dat het voor jou is, of vragen of het voor ...
Geen reacties
02-09-2022

Sacred Harp

Wat is de achtergrond van het zingen op de manier van Sacred Harp? Persoonlijk vind ik het erg mooi. Wordt in Nederland ook in koren op dergelijke wijze gezongen?  
2 reacties
02-09-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering