Angst na stuitligging

E. (Betsy) Westeneng | Geen reacties | 17-06-2009| 14:06

Vraag

Na de geboorte van ons eerste kindje d.m.v. een spoedsectio (i.v.m. stuitligging) ben ik angstig geworden voor een mogelijke tweede zwangerschap/bevalling. Hoewel ik een fijne zwangerschap heb gehad en een sectio zonder complicaties raak ik overstuur bij het vooruitzicht mogelijk weer een sectio te moeten ondergaan. Toch begint het verlangen naar een tweede kindje te komen, vooral bij mijn man. Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.


Antwoord

Een reden voor dankbaarheid dat het bij de geboorte van jullie eerste kindje goed is gegaan! Fijn, dat accuraat is ingegrepen, kennelijk was dat op een gegeven moment beslist nodig. Ik vind het begrijpelijk dat je angstig bent geworden voor een mogelijke tweede zwangerschap/bevalling. Je hebt ervaren dat op een onverwacht moment de situatie snel anders kan worden. Als je een dergelijke situatie meemaakt betekent dat, dat je op zo’n moment de controle even helemaal kwijt bent en dat juist in een periode waarin je het spannend vindt hoe de situatie zich zal ontwikkelen (een bevalling is niet iets, wat je maar even doet). Dan heb je extra sterke behoefte om te kunnen overzien hoe het gaat en dat is nou juist wat je even kwijt was op het moment, dat de arts een spoedsectio indiceerde! Zo iets raakt je diep en je gevoel van beheersing van de situatie wordt volledig onderuit gehaald. Kortom: heel begrijpelijk je angst!

Wat kun je er aan doen? Je zou het gebeurde destijds nog eens goed kunnen doorspreken met je man, de verloskundige en/of de gynaecoloog, die je toen begeleidde. Het herkennen (en erkennen voor jezelf van de impact) van de situatie en de gevoelens op het moment, waarop alles ineens "op z’n kop stond", kan je -stukje bij beetje- helpen om weer grip/vertrouwen te voelen voor een eventuele nieuwe zwangerschap. Mocht dit niet voldoende helpen, dan raad ik je aan hiervoor hulp te vragen bij een GGZ-instelling. Er zijn mogelijkheden om d.m.v. cognitieve gedragstherapie of EMDR een ervaren trauma te behandelen.

Betsy Westeneng, psychotherapeute en seksuologe NVVS, werkzaam bij Eleos
 

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

E. (Betsy) Westeneng

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Zeist
  • Status:
    Inactief
106 artikelen

Bijzonderheden:

Psychotherapeute/relatietherapeute/seksuologe (eigen praktijk)

Mw. Westeneng is op 1 juni 2023 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Cooper-test

Vraag aan een arts/medicus. Voor mijn nieuwe studie deden wij de Cooper-test. Omdat ik rennen niet vol kan houden, liep ik rustig, dus ik scoorde minder en mijn conditie kreeg "zeer slecht" als score....
1 reactie
17-06-2013

Onbekommerden rond enge poort

Geachte lezer. Gisteren las ik in een theologisch werk over de zogenaamde groep 'onbekommerden'. Zij staan rondom de enge poort, maar kunnen niet ingaan. Ik beschouw mijzelf ook tot die groep. Er werd...
15 reacties
17-06-2011

Wonderen van gebedsgenezing

Waarom worden er nooit meer wonderen gedaan in gemeenten? En waarom groeien tijdens gebedsgenezingen nooit missende benen en armen weer ter plekke aan?
6 reacties
17-06-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering