Gristus of kristus

Ds. H.H. Klomp | Geen reacties | 01-05-2009| 00:00

Vraag

Het woordje Christus wordt uitgesproken als "gristus" en als "kristus". Wat is de achtergrond van deze verschillende uitspraak? Soms dacht ik wel eens dat Christus met een G alleen in de behoudende richting van de kerk werd toegepast, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Ik ben reuze benieuwd waar het verschil vandaan komt.


Antwoord

Beste mensen,

Bedankt voor de vraag. Christus is Jezus' ambtsnaam. In het grieks (fonetisch) geschreven: Grèstos. Dat betekent gezalfde, namelijk door God met de Heilige Geest. Van eeuwigheid af en ook in de tijd, namelijk bij Jezus' doop in de Jordaan. In het oude Grieks (waarin het Nieuwe Testament is geschreven) wordt de Ch als g- klank uitgesproken. Tegenwoordig klinkt die ch ook als een k. Dat is de ontwikkeling die een (spreek)-taal doormaakt. Het woord chronisch-ziek wordt tegenwoordig ook gezegd als kronisch-ziek. Het boek Kronieken is ontstaan uit chronikels. Daar dus dezelfde ontwikkeling. Nu is Christus een (ambts)naam. Die uitspreken als Kristus hoeft niet verkeerd te zijn. Dat is een kwestie van gevoel. Als het hart oprecht is voor de Heere dan wordt de naam Christus als Kristus ook eerbiedig uitgesproken.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de g-klank in het uitspreken van Jezus' ambtsnaam. Maar dat is ook een overweging van geloofsgevoel.

Met hartelijke zegengroet,
Ds. H. H. Klomp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
137 artikelen
Ds. H.H. Klomp

Bijzonderheden:

Met emeritaat sinds januari 2017.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) Maar nu hebben mijn ouders gezegd dat ik hen te schande maak; dat ik hen ongehoorzaam ben en dat dat niet mag (...) Straks is het weer avondmaal. Mijn hele familie zal mij weer met afkeuring bekijken (...)

Ik heb vorig jaar Pinksteren belijdenis mogen doen. Ik mag al een paar jaar weten dat ik een kind van Hem mag zijn. Nu ben ik de laatste drie keer ook aan het avondmaal geweest. En dat was goed. Het i...
Geen reacties
01-05-2007

Zorgen die er niet zijn

Ik wil graag een relatie hebben en ik ben op zoek naar een partner. Maar ik ben me er ook van bewust dat ik dan zal moeten trouwen en voor altijd met die persoon zal moeten blijven. En dat idee beangs...
Geen reacties
01-05-2017

Ruim aanbod van genade in gereformeerde traditie

Geachte ds. Van den Brink. In uw antwoord op 'Gods belofte voor jou persoonlijk' zegt u dat het “krijgen van een belofte” zoals in sommige kringen wordt genoemd, haaks staat op hetgeen de Dordtse Leer...
Geen reacties
01-05-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering