Mag een psychiater zomaar anti-depressiva voorschrijven op gevoel, zonder dat hi...

drs. P. C. Hildering | Geen reacties | 16-04-2009| 00:00

Vraag

Mag een psychiater zomaar anti-depressiva voorschrijven op gevoel, zonder dat hij/ zij een duidelijke diagnose/oorzaak heeft vastgesteld? Mijn situatie: Al een aantal jaren heb ik last van wegrakingen, maar de oorzaak daarvan is (nog) niet bekend. Ik heb onderzoeken gehad bij neurologen, en die leverden niets op. Ik ben nu bezig met onderzoeken bij een cardioloog, maar ook deze leveren tot nu toe (nog) niets op. De huisarts verwees mij een tijdje terug ook naar een psycholoog, omdat de oorzaak ook wel psychisch zou kunnen zijn. Ik heb een gesprek gehad met twee psychologen en zij vonden een vervolg-gesprek niet nodig. Binnen hun team zei een psychiater een gesprek met mij te willen. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het tweede (en direct ook laatste) gesprek schreef ze mij anti-depressiva voor. Ze wist geen oorzaak vast te stellen, maar voelde een spanning héél diep in mij. Een spanning waar jij jezelf niet van bewust bent, zei ze. Op mijn vraag waar die spanning door komt én vandaan komt, wist ze geen antwoord te geven. Ik heb hier een gesprek over gehad met de huisarts, omdat ik het nogal vreemd vind hoe ze mij heeft afgehandeld. Dat gesprek leverde weinig op. Hij was het met mij eens dat het allemaal erg vaag was, maar zei toch achter haar te staan. Hij gaf aan mij niet verder te willen helpen met bijv. andere onderzoeken, want ik moet van hem ook anti-depressiva gaan gebruiken!


Antwoord

Wanneer er medicijnen worden voorgeschreven dient dat te zijn met een duidelijk doel, een duidelijke indicatie. Niet alleen voor de voorschrijvend arts, maar ook voor degene die het voorgeschreven krijgt. Niemand is immers verplicht (althans onder normale omstandigheden) medicatie in te nemen. Wil je als dokter dus iets geven wilt, omdat jij denkt dat dat noodzakelijk is, dan moet je er van overtuigd zijn dat degene die het in moet nemen ook die noodzaak ziet. Anders kun je het beter niet voorschrijven.

Dat is dan afgezien van het gegeven dat een voorschrift gestoeld dient te zijn op de juiste indicatie. Bij of-label voorschrijven, d.w.z. medicatie voorschrijven voor iets waarvoor het niet geregistreerd is, dient er helemaal een duidelijke uitleg te zijn c.q. moet de arts een goede verklaring kunnen geven, anders kan hij/zij zelfs tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn bij problemen.

Er zijn omstandigheden dat het moeilijk is om de aard van hetgeen jij wil voorschrijven als dokter helder te koppelen aan een begrijpelijke diagnose (mede omdat regelmatig geen echte diagnose te stellen is), dan is het des te meer belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen arts en patient c.q. omgekeerd van patient tot arts. Een dergelijk vertrouwen proef ik niet in de vraagstelling. Het zou mij, gezien het ontbreken van dat vertrouwen, het beste lijken dat u een second opinion aanvraagt (recht daarop heeft u vanuit de basisverzekering).

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Ben ik overgeleverd aan satan en moet ik maar hopen dat God mij indirect (hulpmiddelen) hierbij vandaan haalt? Moet ik wachten tot Hij direct ingrijpt (...)

Ben ik overgeleverd aan satan en moet ik maar hopen dat God mij indirect (hulpmiddelen) hierbij vandaan haalt? Moet ik wachten tot Hij direct ingrijpt (en hoever moet ik daarvoor dan weg zijn)? Of moe...
Geen reacties
16-04-2007

Belijdenis van de kerk

De laatste tijd denk ik best veel na over de eenheid en leer van de kerk. Wat me zorgen baart is de grote nadruk die de reformatorische gezindte op de belijdenis van de kerk legt. Het gebruik van form...
2 reacties
16-04-2012

Zingen en beleving

Als bekeerde kun je tijden in het donker leven. Kun/mag je in die tijd dan zingen: Ik zal dan eeuwig bij U zijn? Want je beleeft het dan toch anders.
Geen reacties
16-04-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering