Sterk de nadruk op zondebesef

Ds. C.G. Vreugdenhil | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00

Vraag

In de orthodox-christelijke kerken wordt altijd sterk de nadruk gelegd op het zonde- en schuldbesef voordat je in Jezus als je persoonlijke Verlosser kan of mag geloven. Maar dan zit ik wel met een aantal vragen. Hoe diep moet dat zondebesef gaan? Mag je alleen naar Hem als je dat zondebesef hebt? Als je dat nog niet hebt kun je eigenlijk niet bidden om bekering maar om zondebesef. En dat laatste lees ik nou nergens in de bijbel.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

De nadruk op zondebesef is heel wezenlijk. God legt daar ook de nadruk op bij Israël en ook in de nieuwtestamentische brieven. Dat is het eerste: schuldbesef is een wezenlijk facet van het geloof. Natuurlijk niet het enige. Ellende, verlossing en dankbaarheid moeten met elkaar in evenwicht zijn.

Moet er zondebesef zijn voordat je in Christus als je persoonlijke Verlosser mag geloven? Waar zou je anders van verlost moeten worden dan van je zonde en schuld? Hoe diep je zondebesef moet zijn, staat niet in een grafiek. Ik zou willen antwoorden: zoveel, dat je het zonder de Heere Jezus niet meer kan uithouden. Zoveel, dat je erdoor wordt uitgedreven tot Christus om verlossing te ontvangen uit Zijn volbrachte werk.

En op de vraag of je alleen tot Christus mag gaan als je zondebesef hebt en dat anders gebed om bekering geen zin zou hebben, wil ik antwoorden: Christus is niet alleen profeet, maar ook priester en koning. Hij is een volkomen Zaligmaker. Dus om zalig te worden moet je jezelf vervoegen bij de Zaligmaker. Hij vraagt niet eerst iets van ons voordat we tot Hem mogen gaan. Je mag tot Hem gaan met je vraag om ontdekking aan je zonden, met vragen over vergeving en over de uitoefening van Zijn koningschap in je hart. Als je tijd hebt, moet je de preek van Spurgeon eens lezen, die ik als bijlage hecht aan dit antwoord.

Ds. C. G. Vreugdenhil

Klik HIER om de preek van Spurgeon te lezen , op te slaan of te printen

Op www.spurgeon.org (engelstalig) en www.tabernakel.nl (nederlandstalig) vind je meer preken.

Lees meer artikelen over:

zondekennis
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Inactief
231 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Ds. Vreugdenhil schreef op 7 oktober 2024 zijn laatste bijdrage voor de vragenrubriek van Refoweb. Vanaf van het begin, nu bijna 25 jaar geleden, is deze broeder aan Refoweb verbonden geweest. Hij schrijft: "Ik ben nu 78 jaar en moet mijn werkbelasting verminderen. Ik heb altijd graag meegewerkt, maar nu ga ik ermee stoppen." Het langstdienende panellid van Refoweb neemt hiermee afscheid na 231 vragen en antwoorden. De redactie van Refoweb zegt hem voor dit alles hartelijk dank en wenst hem nog veel gezegende en vruchtbare jaren toe bij het werk in Gods Koninkrijk.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Boek van Brakel

Dominee Vergunst, op welk hoofdstuk en boek doelt u in uw antwoord op de vraag van 27-08-2003 dat ik zojuist las, het boek van Brakel? In welk boek beschrijft Brakel het werk van de Heilige Geest in h...
Geen reacties
30-11-2006

(...) Ik wil hem ook gelukkig zien, maar in hoeverre kan ik aanspraak op zijn tijd doen? Ik voel me er soms zo eenzaam door! Kunt u mij adviseren? (...)

Ik heb een vraagje. Mijn vriend studeert en woont op zichzelf. Nu heeft hij het altijd zo druk, dat ik hem op maandagmorgen vroeg uit zwaai, ’s avonds een smsje krijg en pas zaterdag halverwege de mid...
Geen reacties
30-11-2006

Stemgebruik van predikant

Ik heb even een vraag over het spreken van een predikant in de erediensten. Ik hoorde pas geleden een predikant uit de Oud Ger. Gemeente. De manier waarop die dominee zijn stem gebruikte, daar schrok ...
47 reacties
30-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering