(...) Wat te doen als er in je huwelijk dan een meningsverschil is over het krij...

Ds. M.F. van Binnendijk | Geen reacties | 15-10-2008| 00:00

Vraag

Ons huwelijk loopt niet altijd op rolletjes, door stress en verschillende karakters zijn er nogal eens wat botsingen. Wat te doen als er in je huwelijk dan een meningsverschil is over het krijgen van kinderen? Namelijk de een wil er graag een kindje bij (wat alles beheerst) en de ander wil daar nog een aantal jaren mee wachten?


Antwoord

Nu maakt het nogal verschil of je een nieuwe auto koopt, of een nieuwe baan gaat zoeken, of dat de gedachte uitgaat naar het krijgen van kinderen. Ik weet niet of de vraagsteller de moeder dan wel de vader is.
 
Allereerst is belangrijk dat je er samen in gesprek achterkomt, waaróm de één wel en de ander er niet zo voor openstaat. En waarom dit met botsingen gepaard moet gaan. Meningen mogen verschillen, maar dat man en vrouw erover botsen zou niet zo moeten zijn, zeker waar het om kinderen gaat (zelfs niet waar andere kinderen bij zijn). 
 
Mijn eerste gedachte is, om met elkaar (al dan niet met een derde gesprekspartner erbij) erachter zien te komen wat de beweegredenen zijn waarom de één wel, en de ander (nog) niet naar kinderen uitziet. Mocht de moeder er tegenop zien (zij is tenslotte degene die draagt en baart), dan kan ik mij bij een uitstel wel iets voorstellen, anders dan wanneer de vader zo zijn bedenkingen voor gezinsuitbreiding heeft.
 
Vervolgens vraag ik mij af of het feit dat het krijgen van kinderen “alles beheerst”, wel een goede basis kan zijn om een kind in liefde te ontvangen. Er kan een zelfbedoelende reden achterliggen (zoals een bewijs van vader- of moederschap; jaloezie op bijvoorbeeld een zus die al wel een kind heeft, enz.)
 
Ook hierin is het goed en zeer nuttig om elkaar erop te wijzen, dat wij kinderen van God krijgen, en dat wanneer een kind geboren wordt, niet alleen de ouders een kind krijgen, maar dat dát kind ook ouders krijgt. Krijgt dit kind (en dat geldt ieder kind) ook een veilig en beschermende omgeving, waarbinnen het in liefde en gewenst zijn kan opgroeien?
 
Ds. M. F. van Binnendijk, Capelle aan den IJssel

Lees meer artikelen over:

huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.F. van Binnendijk

  • Geboortedatum:
    30-11-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Stadskanaal
  • Status:
    Actief
171 artikelen
Ds. M.F. van Binnendijk

Bijzonderheden:

Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) Moet er dan toch een “goede gestalte” zijn om te kunnen aangaan? Mijn ervaring is dat ik daar vaak juist in een week van voorbereiding tevergeefs naar zoek/verlang. (...)

Aan ds. Simons. N.a.v. uw laatste antwoord (ik ben niet die vraagstelster): wanneer is “aangaan aan het avondmaal niet vruchtbaar?” Moet er dan toch een “goede gestalte” zijn om te kunnen aangaan? Mij...
Geen reacties
15-10-2007

Strengere toelating voor het doen van belijdenis

Aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Geregeld komt in catechisatie of de kerkdienst het onderscheid aan de orde tussen een kerkelijk recht en Goddelijk recht om aan het Heilig Avondmaal deel t...
Geen reacties
15-10-2021

Als kleine kinderen behandeld

Wij zijn getrouwd, hebben kinderen, en voelen ons in onze beider gezinnen van herkomst heel erg eenzaam. Het is er altijd gespannen, krampachtig en enorm afstandelijk. Over gevoelens praten is al hele...
3 reacties
15-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering