Hoe kun je weten of iemand manisch depressief is? En kun je hier mee leven? Ik b...

drs. E.J. (Els) van Dijk | Geen reacties | 13-10-2008| 00:00

Vraag

Hoe kun je weten of iemand manisch depressief is? En kun je hier mee leven? Ik ben een jonge vrouw, waarbij er gedacht wordt aan een manische depressie, maar ik weet niet wat ik er mee aan moet.


Antwoord

Beste...,

Iemand met manisch depressieve klachten wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen. In de manische periode denkt iemand heel de wereld aan te kunnen en is dan ook enorm energiek en actief; het tegenovergestelde dus van de depressieve periode die erop kan volgen. De stemming wisselt dus sterkt tussen twee extremen: heel erg uitgelaten, of heel erg neerslachtig. Op internet is veel te vinden over wat specifiek manisch-depressieve verschijnselen zijn. Een deskundige arts kan ongetwijfeld de juiste diagnose stellen.

Niet iedereen die manisch-depressief is heeft de ziekte in dezelfde intensiteit. Afhankelijk daarvan zal ook de behandeling plaatsvinden, die in de meeste gevallen een combinatie is van medicatie, voorlichting en psychotherapie. De stoornis zelf gaat door de behandeling niet over, maar de medicijnen en de therapie kunnen de verschijnselen wel verminderen waardoor er voor een aantal mensen redelijk goed mee te leven is.

Dus wat je moet doen is denk ik het volgende: een consult aanvragen bij een arts die op dit terrein deskundig is om vervolgens te vernemen of het inderdaad zo is dat je manisch depressief bent, en als dat zo is beluisteren wat in jouw geval de beste behandeling en werkwijze is. Want nogmaals: er bestaan grote verschillen tussen de mensen die kenmerken van deze stoornis hebben.

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Sterkte in elk geval in het vinden van je weg op dit gebied.
 
Drs. Els J. van Dijk

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
213 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geestelijk overdraagbare aandoening

In sommige kringen wordt beweerd dat je, als je vreemdgaat of al eerder gemeenschap met iemand hebt gehad, geestelijk aan hem gebonden bent. Dat je daar een goa (geestelijk overdraagbare aandoening) v...
3 reacties
13-10-2011

Gewone vriendschap met je dominee

 Ik vraag me af of een gewone vriendschap met je dominee mogelijk is, aangezien je toch een soort vertrouwenspersoon/cliënt-relatie hebt.
Geen reacties
13-10-2006

Vriend is minder serieus met geloof

Sinds kort heb ik verkering. Dit is mijn tweede relatie. Ik ben 17 en hij is 16. Ik voel me enorm gelukkig bij hem, dat is echt fijn. Alleen is er iets waar ik echt heel erg mee zit. Ik ben lid van ee...
Geen reacties
13-10-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering