Aanduidingen voor de naam van God

Ds. J.J. van Holten | Geen reacties | 19-09-2008| 00:00

Vraag

Als mensen over God spreken, dan kan men de naam God gebruiken, maar velen spreken ook vaak over de Heere. Bijv.: De Heere zegt in Zijn Woord i.p.v. God zegt in Zijn Woord. Nu heb ik zelf de gedachte dat het gebruik van Heere in het spraakgebruik een intiemer aanduiding is. Zo klinkt het mij in de oren. Klopt dit?


Antwoord

Er is vooral rondom het ontstaan van de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) nogal wat discussie geweest rondom de godsnaam en de weergave daarvan in de bijbeltekst. De Bijbel kent twee aanduidingen voor God: een algemene aanduiding voor God is Elohim. Gebruikt voor iedere god. De specifieke aanduiding van God als de God van Israël, de God van het verbond is de aanduiding JHWH. In de laatste betekenis geschreven met hoofdletters. De Joden echter spraken de naam van God niet uit vanwege de heiligheid van die naam. Daarom gebruikten ze het Woord Adonai, of Hasjem. Adon = heer, in de gewone betekenis van: meneer, of heer. Hasjem = “de naam”, werd ook wel voor God gebruikt om maar te voorkomen dat de echte naam van God werd genoemd. Daarvoor was die naam veel te heilig zo dacht men.
 
Het gaat mij nu even om die naam Adonai. De toevoeging “ai” is geen bestaande Hebreeuwse uitgang. Men neemt aan dat het aan het woord adon = heer een eerbiedige klank gaf. Vandaar Adonai, in de Statenvertaling heel consequent vertaald met Heere en niet met Heer.
 
Dat om je de herkomst van dat woord Heere aan te geven. Inderdaad klinkt dat, mede vanuit het Hebreeuws, eerbiediger dan Heer. Ik zei al dat heeft een behoorlijke rol gespeeld in het benoemen van de Godsnaam in de NBV.
 
Het intiemer klinken van die naam is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf geef ik er ook de voorkeur aan. Ik schrijf het ook altijd met dubbel ee omdat ik dat zo gewend ben. Ik denk dat het veel afhangt van de traditie waarin je bent opgegroeid. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat wij de Heere onze God kennen en Jezus Christus die Hij gezonden heeft. En dat wij door het geloof Hem mogen aanroepen in onze gebeden.
 
Vriendelijke groet,
Ds. J. J. van Holten,  Bergambacht

Lees meer artikelen over:

Gods naamhebreeuws
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.J. van Holten

  • Geboortedatum:
    22-12-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    IJsselstein
  • Status:
    Inactief
126 artikelen
Ds. J.J. van Holten

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Vooroordelen bij voorbede

Over een aantal weken wordt bij mij een gastric bypass uitgevoerd. Een operatie waarover ik al een jaar aan het denken ben en in gebed heb neergelegd voor de Heere. Nu is het een (goede) gewoonte om v...
2 reacties
19-09-2023

Doop en belijdenis houden hun betekenis

Ik ben gedoopt en heb belijdenis gedaan maar sta niet ingeschreven bij een kerk. Heeft mijn doop en belijdenis dan wel betekenis of moet je dan toch weer ingeschreven staan?
Geen reacties
19-09-2024

Nog niet aan nieuwe zwangerschap toe

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik voel dat ik er nog niet aan toe ben om weer zwanger te raken. Periodieke onthouding is voor mij geen optie want ik heb een heel onregelmatige, soms maanden nie...
Geen reacties
19-09-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering